Rad Anketnog odbora koji je trebalo da ispita činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava praktično je obustavljen, a nakon molbe roditelja iz OŠ Vladislav Ribnikar. Iako je u saopštenju, iza kojeg je mogao da stoji samo predsednik Skupštine Vladimir Orlić, navedeno da se odluka o obustavi donosi i u skladu sa stavovima poslaničkih grupa, sagovornici “Nove” iz opozicije navode da ih niko tim povodom nije kontaktirao. “Orlić nema ovlašćenja da uradi tako nešto”, poručuju oni u izjavama za list.

Posle svega dve održane sednice, na kojima se nije odmaklo od usvajanja dnevnog reda, Anketni odbor o masovnim ubistvima na Vračaru i okolini Mladenovca i Smedereva po svemu sudeći obustaviće rad. Bar tako proističe iz saopštenja koje je objavljeno na sajtu Narodne skupštine.

U njemu se navodi da je molba roditelja đaka iz “Ribnikara” da se obustavi bilo kakvo postupanje i rad tog tela, dok se ne okonča krivični postupak pred tužilaštvom i sudom.

“Uvažavajući sve razloge navedene u ovoj molbi, i u skladu sa stavovima poslaničkih grupa, Narodna skupština Republike Srbije prihvata ovu molbu i obustavlja dalje postupanje i rad Anketnog odbora”, piše u saopštenju, koje nije potpisano, ali je jasno da iza njega može da stoji samo Vladimir Orlić, prvi čovek parlamenta.

„Vučić preko Orlića doneo odluku“

Šta će se dalje dešavati u vezi sa tim telom, pitali smo njegovu predsednicu Mariniku Tepić, ali je ona u kratkom odgovoru navela da će to objaviti danas u 14 sati. Ona nije odgovorila na naša pitanja da li Orlić može da donese ovakvu odluku i da li je pitana za stav njena poslanička grupa.

Dragana Rakić iz DS, koja je bila prisutna na prošloj sednici Anketnog odbora, kaže za “Novu” da je rad tog tela suspendovan nezakonito i da njegov rad ne može biti obustavljen tako što će se na skupštinskom sajtu okačiti jedno anonimno pismo pisano u kabinetu predsednika parlamenta.

Dragana Rakić, Sednica Glavnog odbora Demokratske stranke Foto:FoNet/Ana Paunković

“Anketni odbor je osnovan tako što su za njega glasali narodni poslanici u plenumu i jedino na isti način može biti i ukinut – voljom narodnih poslanika, a ne voljom jednog čoveka. Ovde je reč o ogoljenom pravnom nasilju, gde se jedno važno kontrolno telo suspenduje nekim nemuštim saopštenjem za javnost u kome čak nemamo ni navedene članove zakona ili Poslovnika na osnovu kojih je Aleksandar Vučić preko Vladimira Orlića doneo odluku da suspenduje njegov rad”, kaže Rakić i dodaje da ovim povodom poslanička grupa DS nije kontaktirana.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Ona navodi da razume bojazan roditelja da će rad Anketnog odbora ugroziti krivični postupak, ali ističe da oni nisu imali potpune informacije o nadležnostima tog tela.

„Vučić i Orlić jako dobro znaju da Anketni odbor ni na koji način ne može da ugrozi tužilačku istragu i krivični postupak koji se bavi utvrđivanjem individualne odgovornosti. Skandalozno je što ovaj režim koristi patnju i bol roditelja da bi sakrio svoju političku odgovornosti i činjenicu koja je toliko očigledna – da je sistem zakazao i da je bar zločin u Malom Orašju i Duboni mogao biti sprečen da je svako radio posao za koji je plaćen“, kaže Rakić.

Dva načina da se ukine Anketni odbor

Slično kaže i Robert Kozma, poslanik Zeleno-levog kluba, navodeći da predsednik Skupštine nema ovlašćenja da ukine Anketni odbor, zbog čega se ne može smatrati ni da je on ukinut.

“Jedini način da se ukine Anketni odbor jeste da neko ponovo predloži novu odluku u vezi sa tim telom, i da se o tom raspravlja i potom glasa. Drugi je da eventualno Ustavni sud kaže da je Anketni odbor neustavan”, podseća Kozma.

Foto: Nova

On kaže i da poslanička grupa Zeleno levog kluba nije kontaktirana ovim povodom i ističe da je reč o pravnom nasilju.

“Ako ovo prođe, ne ulazeći u molbu roditelja, Vlada može da pošalje predloge zakona, izađe Orlić i kaže da se konsultovao sa predstavnicima poslaničkih grupa SNS i SPS i da oni će podržati ove zakone. S obzirom da oni čine većinu, može se smatrati da su predlozi zakona usvojeni”, upozorava Kozma i dodaje da je ranije dobio poziv za sednicu Odbora i da će joj pristupiti u ponedeljak.

„Mimo svakog skupštinskog bontona“

Borislav Novaković, poslanik NS, takođe navodi da je Skupština formirala Anketni odbor i da jedina ima kapacitet da odluči o njegovom postojanju ili nepostojanju.

Borislav Novaković Foto: N1

“Nedopustivo je i ružno činjenica da Orlić nije našao za shodno da sazove kolegijum, pozove predsednike svih poslaničkih grupa i da to bude nešto o čemu će se razgovarati. Mimo je svakog skupštinskog bontona da o tome šta je odlučio Orlić saznajemo iz medija, a da pritom nije osetio profesionalnu i političku potrebu da se o tome konsultuje sa predsednica poslaničkih grupa”, kaže Novaković za naš list i dodaje da će se na sednici Anketnog odbora pojaviti ukoliko ona bude zakazana kako je planirano.

“Ako bude sednica u 14 sati, apsolutno ću se pojaviti, jer mislim da je Anketni odbor mesto gde predstavnici svih poslaničkih grupa treba da se dogovore o daljoj sudbini odbora i onog što ćemo raditi”, navodi Novaković.

BONUS VIDEO Anketni odbor – ukinut ili obustavljen?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar