Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Narodna skupština prihvatila je molbu porodica nastradalih i njihovih advokata u tragediji koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kojom su od skupštine tražili obustavljanje rada Anketnog odbora. Pomenuti odbor trebalo je da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masakra u toj školi u Beogradu i kod Mladenovca početkom maja, u kojima je ubijeno 19 osoba.

„Narodna skupština Republike Srbije primila je 21. jula 2023. godine molbu porodica nastradalih u tragediji koja se dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i njihovih punomoćnika, kojom od Narodne skupštine Republike Srbije i narodnih poslanika traže da se obustavi bilo kakvo postupanje i rad Anketnog odbora, dok se ne okonča krivični postupak pred tužilaštvom i pred sudom. Uvažavajući sve razloge navedene u ovoj molbi, i u skladu sa stavovima poslaničkih grupa, Narodna skupština Republike Srbije prihvata ovu molbu i obustavlja dalje postupanje i rad Anketnog odbora“, navodi se u saopštenju Skupštine.

Time je pod velikim znakom pitanja nastavak rada Anketnog odbora, koji je trebalo da utvrdi činjenice i i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ “Vladislav Ribnikar” i selima u blizini Mladenovca. To je bio jedan od zahteva protesta građana „Srbija protiv nasilja“.

PROČITAJTE JOŠ

Hoće li odbor nastaviti sa radom? 

Anketni odbor koji je Skupština usvojila, ne može se ukinuti mejlom Vladimira Orlića. Dakle, rad Anketnog odbora je do daljnjeg zaustavljen, ali nije ukinut. On može biti ukinut jedino ako tako odluči večina u parlamentu. To znači da bi Vladimir Orlić morao da zakaže posebnu sednicu na kojoj bi se raspravljalo i glasalo o ukidanju ovog tela.

Podsetimo, advokat Zora Dobričanin Nikodinović kazala je da su advokati punomoćnici oštećenih u zločinu od 3. maja 2023. godine u školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, predali u pisanom obliku molbu da se u interesu istrage, odmah zastane sa bilo kakvim postupanjem i aktivnostima Anketnog odbora Skupštine osnovanog povodom nedavnih masovnih ubistava u toj školi u Beogradu i na teritoriji Mladenovca i Smedereva.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je kasnije za Novu da predsednik Narodne skupštine ne sme da bude taj koji će samoinicijativno ukinuti rad Anketnog odbora.

Boško Obradović Foto: Ivan Dinić/Nova

„Veoma je važno uvažiti šta imaju da kažu roditelji tragično nastradale dece i u Ribnikaru i u Mladenovcu i okolini. Zato sam kao član Anketnog odbora predložio da se najpre obave razgovori sa njima, i to direktno a ne preko advokata kao posrednika, ukoliko oni to žele. Svakako ne sme predsednik Narodne skupštine biti taj koji će samoinicijativno ukinuti rad Anketnog odbora, već to pitanje mora biti tema na sledećoj sednici nakon razgovora sa roditeljima. Anketni odbor ne treba da se bavi policijskim i sudsko-tužilačkim poslovima, već da utvrdi političku pozadinu i odgovornost za to kako je urušen sistem vrednosti u našem društvu i kako smo došli do majskih tragedija, kao i šta treba hitno učiniti kako nam se tako nešto nikada ne bi ponovilo“, istakao je Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar