Aleksandar Olenik Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Roditelji žrtava iz osnovne škole 'Vladislav Ribnikar' koje ja zastupam nemaju nikakve primedbe na rad Anketnog odbra. Zahtev da se ukine Anketni odbor je deo medijskog rata i manipulacije, pritiska na građane, ali i deo pravnog i verbalnog nasilja, jer se većina građana Srbije pokušava da dovede u zabludu", kaže za Danas član Anketnog odbora Aleksandar Olenik i advokat porodice žrtava majskog masakra. Dodaje da je SNS ta koja se uplašila Anketnog odbora.

On napominje da ne može da se generalizuje stav i da su dele roditelji, ali i da se tvrdi da je mišljenje jednih roditelja bitnije od stava drugih.

„Zato ponavljam da nisu svi roditelji protiv Anketnog odbora i one koje ja zastupam nemaju ništa protiv da se ovaj odbor bavi utvrđivanjem okolnosti pod kojim su se dogodila masovna ubistva početkom maja“, ističe Olenik.

On smatra da je na delu jedna svojevrsna hajka protiv Anketnog odbora.

„Pokrenuta je propagandna mašinerija, saradnika, botova, tabloida, jer je Srpska napredna stranka shvatila da će ljudi koji će biti pozvani da daju izjave pred Anketnim odborom otkriti da su na najodgovornija mesta, u policiji, tužilaštvu, obrazovanju, zdravstvu postavili najnesposobnije i najneodgovornije ljude. Da će otkriti da je njihov zadatak bio da slušaju SNS i da kriju korupciju i mafijašku oranizaciju u Srbiji. Svesni su da će deo toga Anketni odbor da pokaže javnosti i zato su upregli sve sile da spreče rad Anketnog odbora, kako istina ne bi izašla na videlo. To je suština jučerašnje i današnje medijsko propagandne akcije SNS ka ukidanju Odbora“ , ističe sagovornik Danasa.

On podseća da je Anketni odbor rezultat izlaska građana na ulice, rezultat njihove brojnosti i političke snage. Na opoziciji, koja učestvuje u borbi protiv nasilja, ali i u anketnom odboru je da sprovede rad odbora do kraja, kako bi on rezultirao izveštajem o kome će se raspravljati u plenumu.

„Ako bude pokušaja sprečavanja rada Anketnog dobora, a za sada samo najave, i ako SNS i neke desničarske organizacije nastave sa sprečavanjem rada odbora, onda će i građani na ulici morati da reaguju na to, a i opozicija sa njima. Na ove dve sednice Odbora videli smo pravno i verbalno nasilje poslanika SNS. Sat i nešto se pričalo o utvrđivanju dnevnog reda i očigledno je da ta osptrukcija ide u dva smera“, objašnjava sagovornik Danasa.

Jedan smer , kako kaže, je verbano i pravno nasilje, a drugi, opasniji je krađa vremena, jer je rad odbora ograničen na trideset dana.

„Potrošili su nam dva dana, a da nismo krenuli sa radom. Zato ćemo mprati bolje da se oranizujemo bolje i da budemo efiksani. Vidljivo je da se SNS uplašila rada Anketnog odbora i ubeđen sam da će učiniti sve da spreče njegov rad“, napominje Aleksandar Olenik i dodaje da budućnost Anaketnog odbora ipak nije upitna jer zavisi od stotine hiljada građana koji su izašli na ulice i koji su tražili njegovo formiranje.

***

BONUS VIDEO – Anketni odbor o masovnim ubistvima usvojio samo dnevni red: Opstrukcije na samom početku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare