Aleksandar Vučić Foto: Printscreen Prva Tv

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iznervirao se zbog pisanja Nova.rs da je pokušao da sakrije nedavni sastanak sa Aleksandrom Gruškom, zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. On je naš portal nazvao “profesionalnim denuncijantima” (dojavljivačima), a političare koji su govorili o tom sastanku uporedio sa onima koji su nemačku vrhovnu komandu 1943. u Beogradu obaveštavali o ilegalnim pokretima otpora.

Uprkos agresiji na Ukrajini, Srbija ne želi da prekine veze sa Ruskom Federacijom i možda je uz Beolorusiju jedina u Evropi u koju dolaze ruske diplomate.

Predsednik Vučić tako se nedavno sastao sa Aleksandrom Gruškom, zamenikom Sergeja Lavrova, a informaciju o tome saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Iz Predsedništva Srbije nije objavljeno ni slovo o tom sastanku, niti je vest o saopštena preko društvenih mreža.

Nova.rs je objavila dva teksta o pokušaju Vučića da sakrije sastanak sa Gruškom, kao i detalje sa njihovog sastanka, a to se predsedniku očigledno nije dopalo.

Na TV Prvoj on je prvo demantovao da je pokušao nešto da sakrije i naveo da sa Gruškom i nije imao formalni susret, nego više “neku vrstu radnog doručka”, a zatim je upitao šta i ako je hteo da sakrije informaciju o tom sastanku.

“Postavlja se drugo pitanje – ja sam hteo da sakrijem, glup sam i mislio sam da mogu da sakrijem, tamo gde je bilo 20 ljudi. Što bih želeo da sakrijem? Možda da bih sačuvao Srbiju”, rekao je Vučić.

Na to je voditeljka navela da smo u tekstu napisali da je to učinjeno da se Zapad ne bi naljutio.

“Možda. Recimo da su sve pogodili. Što ste me onda denuncirali? Što ste denuncirali predsednika svoje zemlje, koji je hteo da učini nešto dobro za svoju zemlju, da sačuva zemlju od svojih pritisaka. Šta ste vi? Profesionalni denuncijanti. Šta? Vidi, vidi njega, drugarice, učiteljice, on je hteo da sakrije nešto od vas. Dragi naši na Zapadu on je hteo da sakrije nešto od vas”, rekao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Gruško Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

I nije se zaustavio na tome. Političare koji su pričali o njegovom sastanku sa Gruškom uporedio je onima koji su 1943. dostavljali informacije Nemačkoj vrhovnoj komandi u Beogradu.

“Nemačka vrhovna komanda je izdala saopštenje u Beogradu i rekla – molimo vas da nam više ne dojavljujete o pokretima ilegalaca zato što imamo više nego dovoljno denuncijanata koji se nalaze na našem spisku. Evo vam je to. Što ste vi uopšte morali da tako nešto uradite? Jeste razmišlajli uopšte o intetresu svoje zemlje? Šta ste dobili time? Uradili ste nešto protiv mene ? Javili ste nekom zapadnom ambasador”, naveo je Vučić.

Zanimljivo je da je Beograd tokom posete pomenutog ruskog diplomate bio domaćin za njegove sastanke sa ruskim ambasadorima u regionu, pošto, kako je rekao predsednik, konsultacije ne mogu da obave ni u jednoj drugoj zemlji.

„Selaković im je poželeo da imaju korektne susrete, rekao da smo mi dobri domaćini uvek, da uvek mogu da održavaju te susrete na teritoriji Srbije“,  naveo je Vučić.

Inače, kako je i on sinoć potvrdio, Beograd za sada neće uvoditi sankcije Rusiji, ali će to učiniti ukoliko bude postojala “egzistencijalna ugroženost” Srbije.

Prema informacijama Nova.rs, Vučić je slično rekao i Grušku na sastanku. On je naveo da Srbija za sad neće uvoditi sankcije, ali da je njena pozicija sve teža. On je ruskom diplomati predočio da Srbija pokušava da vodi sopstvenu, samostalnu politiku, ali da za to niko ne pokazuje preterano razumevanje.

BONUS VIDEO Šta je zamenik Sergeja Lavrova radio u Srbiji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare