Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se nedavno sa Aleksandrom Gruškom, zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova. Iako Vučić o svojim sastancima redovno obaveštava javnost i preko zvaničnog sajta predsednika Srbije i putem društvenih mreža, o susretu sa Gruškom građani Srbije saznali su putem saopštenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nije bilo zvaničnog saopštenja Predsedništva Srbije o dolasku Aleksandra Gruška u posetu Beogradu. Da je u srpsku prestonicu došao uticajni ruski političar javnost je saznala iz Moskve.

Naime, tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova je 15. oktobra u saopštenju navelo da je Vučić primio Gruška 13. i 14. oktobra, te da je zamenik Sergeja Lavrova razgovarao i sa srpskim šefom diplomatije Nikolom Selakovićem i ministrom policije Aleksandrom Vulinom.

Pročitajte još...

“Fokus je zajednički rad na obezbeđivanju stabilnosti na Balkanu i prevladavanje posledica kursa konfrontacije od strane Zapada. Strane su potvrdile obostranu želju za poboljašnje saradnje u širokom spektru oblasti, nastavak intenzivnog političkog dijaloga, komunikaciju po liniji ministarstava spoljnih poslova“, pisalo je u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Prethodno je Sputnjik objavio da je Gruško prisustvovao koncertu u Ruskom domu, pod nazivom „Srpsko srce – ranjenoj Slavenosrbiji“, koji je održan „kao gest volje srpskog naroda da pomogne stradalima u Donbasu“.

Na zvaničnom sajtu predsednika Srbije o susretu sa Aleksandrom Gruškom nije objavljeno ni slovo.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Gruško Foto: Instagram/buducnostsrbijeav; Prošlogodišnji susret u Beogradu

Iako je samo godinu ranije o njegovoj poseti stiglo i saopštenje iz Predsedništva, a objavljene su i fotografije tog sastanka na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav”, ovog puta to se nije dogodilo.

Saopštenja nije bilo ni iz kabineta Nikole Selakovića, iako se tokom 2021. njegovo ministarstvo zvanično oglasilo o poseti Gruška. Takođe, njih dvojica su tada održali i zajedničku konferenciju za novinare.

Diplomata Srećko Đukić navodi za “Novu” da bi poseta Gruška Srbiji bila na neki način blokirana od strane EU, da je bila najavljena.

Srećko Đukić
Foto: N1

“Zato je realizovana praktično tajno. Pokušano je da se prikaže da je Gruško došao zbog priredbe ili koncenrta u Ruskom domu. Međutim, ne treba imati dilemu da je glavni razlog posete bio susret sa Vučićem”, smatra Đukić.

On navodi da ta svojevrsna tajna poseta zamenika ministra inostranih poseta Rusije Srbiji nešto neuobičajeno.

“To Srbiji svakako ne može da bude od koristi. Naići će na bezbroj pitanja i reakcija, a sigurno je da će to još više doprineti neusaglašenosti srpske spoljne politike sa spoljnom politikom Brisela”, zaključuje Đukić.

BONUS VIDEO Brnabić: Sankcije Rusiji nisu najbolje rešenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare