Nikola Savić, koji je na 10 godišnjicu ubistva Zorana Đinđića na svom Fejsbuk profilu objavio sliku snajpera kojim je ubijen premijer, kandidat je za člana Veća Agencije za sprečavanje korupcije. Savić je u vreme skandalozne objave bio samo službenik u Ministarstvu pravde, potom je postao šef kabineta tadašnjeg ministra Nikole Selakovića, da bi kasnije bio angažovan u Ministarstvu spoljnih poslova.

U skupštinsku proceduru ušao je Predlog kandidata za izbor člana Veća Agencije za sprečavanje korupcije, a na spisku je i Nikola Savić, koji je, kako piše, radno angažovan u Ministarstvu spoljnih poslova.

Srpskoj javnosti, međutim, postao je poznat kada je 2013. na godišnjicu ubistva Zorana Đinđića objavio fotografiju snajpera kojim je ubijen premijer. Na sebe je skrenuo pažnju naročito jer je tada bio službenik Ministarstva pravde, na čijem je čelu u to vreme bio Nikola Selaković, sada ministar za rad.

Foto: Facebook

Kako su tada pisali mediji, slika je na društvenim mrežama izazvala buru kritika, zbog čega ju je Savić ubrzo uklonio. On je, međutim, u toku dana postavio i fotografiju samog Đinđića sa citatom “Jugoslavija se mora bombardovati. Samo nastavite da bombardujete, popustiće oni”, koji je pripisivan ubijenom premijeru.

PROČITAJTE JOŠ...

Zbog ovih objava i pritiska javnosti Ministarstvo pravde je pokrenulo postupak, a kasnije saopštilo da je on kažnjen jednomesečnim odbitkom trećine plate. Kako je pisao “Blic”, u Ministarstvu su tada rekli da će posle isteka Savićevog ugovora, detaljno proceniti njegov rad, kao i ponašanje, što će odrediti da li će mu ugovor biti produžen.

Nakon te navodne procene, Nikola Selaković je očito bio veoma zadovoljan, jer je, kako je naknadno objavljeno, a piše i u njegovoj biografiji, imenovan i za šefa kabineta ministra pravde.

Kasnije se ispostavilo da postoje i privatni kontakti Selakovića i Savića. Naime, 2014. objavljena je fotografija na kojoj je Savić go do pojasa, sa crnom šajkačom na glavi, a na kojoj mu društvo, pored još dvojice momaka, pravi aktuelni ministar za rad. Oni su u rukama držali raširenu srpsku trobojku sa znakom Srpskog kulturnog kola, a prema pisanju “Blica”, fotografija je najverovatnije snimljena negde u Makedoniji tokom putovanja koje je udruženje organizovalo povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog balkanskog rata.

Ništa od ovog ne navodi se u njegovoj biografiji koja je objavljena na sajtu parlamenta. U njoj piše da je studirao na Pravnom fakultetu u Beogradu gde je diplomirao sa prosečnom ocenom 8,48. Navodi se da je od 1. novembra 2012. bio zaposlen z Ministarstvu pravde na više poslova, da od maja 2014. do marta 2017. obavlja poslove u kabinetu ministra najpre protokola, a zatim šefa kabineta ministra.

Od marta 2017. radno je angažovan u Ministarstvu spoljnih poslova, gde je radio u više odeljenja, a između ostalog i u Odeljenju za OEBS i Savet Evrope. Piše i da je završio Diplomatsku akademiju 2017.

Zanimljivo je da se u njegovom CV-u navodi i da je “za vreme svog profesionalnog angažmana uvek ocenjivan najvišim radnim ocenama”, kao i da se “u svim kolektivima isticao posvećenošću, komunikativnošću i dobrim ponašanjem prema kolegama”.

Nikola Savić je inače prošao na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo pravde, a testiranje sprovela Pravosudna akademija. Kako piše na sajtu parlamenta, on je na delu testa na kojem se ocenjuje stručna osposobljenost, znanja i veštine ostvario 82 boda (minimum je 80). Kandidat koji ima najbolje rezultate ostvario je 100 bodova.

Portal “Nova” je kontaktirao i Nenada Vujića, direktora Pravosudne akademije, sa kojim smo obavili kraći razgovor. On je naveo da pitanje koje smo mu postavili nije iz domena Pravosudne akademije i da ne možemo da ga citiramo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar