Jelena Trivan Foto: Nova.rs

Direktorka „Službenog glasnika“ Jelena Trivan, uprkos zakonskoj obavezi, nije prijavila dodatne prihode koje ostvaruje kao direktorka kompanije “M:tel” iz BiH , čiji je većinski vlasnik „Telekom Srbija“. Prema saznanjima lista „Nova“, Agencija za sprečavanje korupcije će pokrenuti postupak protiv Jelene Trivan.

Bivša udarna pesnica Demokratske stranke, u kojoj je bila portparol i poslanica, danas je, imajući u vidu pozicije i funkcije koje zauzima, u veoma dobrim odnosima sa predstavnicima vlasti iz Srpske napredne stranke.

U centar pažnje je dospela nedavno zbog odluke Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, čija je ona predsednica, da obori odluku komisije da se finansijski pomogne filmovima eminentnih reditelja Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika.

Tako je još jednom poslata poruka kako prolaze kritičari vlasti.

Goran Markovic, Jelena Trivan, Tihomir Stanic
Goran Marković, Jelena Trivan, Tihomir Stanić Foto:Ivan Dinić/Nova S/TANJUG/ RADE PRELIC

Tada se gotovo neopaženo provukla informacija da je Jelena Trivan u međuvremenu imenovana za generalnu direktorku kompanije „M:tel“ iz BiH, čiji je većinski vlasnik „Telekom Srbija“. Ona tu funkciju i prihode koje ostvaruje na osnovu nje nije prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je to bila njena zakonska obaveza.

U Agenciji za “Novu” kažu da je Jelena Trivan dobila saglasnost da istovremeno obavlja javnu funkciju direktora JP „Službeni glasnik“ i predsednika Upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

To joj je odobreno rešenjem direktora od 25. 6. 2018. godine. Za treću funkciju odobrenje nema.

– Što se tiče istovremenog obavljanja drugog posla – generalnog direktora „M:tel“ a. d. Banja Luka, imenovana nije obavestila Agenciju za sprečavanje korupcije niti zatražila saglasnost, tako da će Agencija pokrenuti postupak prethodne provere ispunjenosti uslova za utvrđivanje povrede Zakona o sprečavanju korupcije – navode u Agenciji za „Novu“.

Posledice – javna opomena ili preporuka za razrešenje

U Članu 68. Zakona o Agenciji za sprečavanje korupcije navodi se da je javni funkcioner dužan da u roku od 30 dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja podnese izveštaj tom telu. Jelena Trivan to nije uradila.

Naime, nju je, kako to piše na zvaničnom sajtu „M:tel-a“, izabrao Upravni odbor te kompanije 15. septembra ove godine. To znači da je novu funkciju Jelena Trivan morala da prijavi najkasnije 15. oktobra ove godine.

Igor Dodik, Jelena Trivan i Dalibor Ilić Foto: Nova.rs

Kako to nije učinila, Agencija je najavila pokretanje postupka provere. Nakon toga ovo antikorupcijsko telo može da izrekne dve mere – jedna je javno objavljivanje odluke o povredi zakona, a druga javna preporuka za razrešenje.

Ukoliko se sumnja da je počinjeno krivično delo, Agencija prijavu podnosi nadležnom sudu. Predviđena kazna za krivično delo prikrivanja imovine je od šest meseci do pet godina zatvora.

Od portparolke DS do SNS direktora

Jelena Trivan, iako dugo na visokim funkcijama u Demokratskoj stranci, nakon pada sa vlasti i promena u vrhu stranke, napušta stranku. Formalno je to učinila 2014. godine. Samo godinu dana kasnije u javnosti je odjeknula vest da je imenovana za direktorku JP „Službeni glasnik“.

To se desilo u periodu kada je na čelu vlade bio Aleksandar Vučić. Tvrdila je da tada nije dobila politički angažman nego zadatak da „Službeni glasnik“ vrati na mesto koje zaslužuje.

Nije poznato da li je Jelena Trivan u međuvremenu potpisala pristupnicu Srpskoj naprednoj stranci, ali je jasno da teško da bi došla do neke od ovih funkcija bez bliskosti sa strankom na vlasti.

U ovom trenutku ima tri odgovorne visoke funkcije. Direktorka je „Službenog glasnika“ i „M:tel-a“ u BiH, i predsednica UO Filmskog centra Srbije. Ono što je takođe važno pitanje, ako ne i ključno, jeste kako neko može istovremeno da bude direktor jednog javnog preduzeća u Srbiji i direktor druge kompanije, bilo da je u Srbiji ili inostranstvu.

Bonus video: Bura na filmskoj sceni: Zašto je Jelena Trivan odbila eminentne reditelje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare