Jelena Trivan Foto: Nova.rs

Agencija za sprečavanje korupcije izrekla je meru opomene Jeleni Trivan, direktorki JP Službeni glasnik, jer nije tražila saglasnost da obavlja funkciju generalnog direktora kompanije “Mtel” u Banja Luci, a zatim joj odmah nakon toga dala saglasnost da u isto vreme obavlja obe direktorske funkcije.

List “Nova” otkrio je da Jelena Trivan, osim funkcije direktorke JP Službeni glasnik, obavlja i posao generalne direktorke “Mtela” u susednoj državi. Taj posao, međutim, nije prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije, a samim tim nije zatražila ni saglasnost za obavljanje drugog posla.

Zbog toga je pokrenula postupak protiv Trivanove, koji je okončan u procesu koji je trajao oko pola godine.

“Konačnim i izvršnim rešenjem direktora Agencije za sprečavanje korupcije utvrđeno je da je Jelena Trivan postupila suprotno odredbi čl. 46. st. 3. Zakona o sprečavanju korupcije, na taj način što nije tražila saglasnost Agencije za sprečavanje korupcije za obavljanje poslova generalnog direktora „Mtel“ a.d. Banja Luka, Bosna i Hercegovina. Izrečena joj je mera opomene da se ubuduće u svemu pridržava odredaba Zakona o sprečavanju korupcije”, navode u Agenciji za sprečavanje korupcije, odgovarajući na pitanja “Nove”.

Oni ističu da obavljanje posla generalnog direktora u kompaniji Mtel, koja je inače u većinskom vlasništvu državnog Telekoma, “ne predstavlja javnu funkciju nego drugi posao ili delatnost”.

Zanimljivo je i da je Agencija, odmah nakon okončanja tog postupka i izricanja opomene, Jelenu Trivan praktično nagradila i dala joj saglasnost da obavlja i drugi direktorski posao, mada je nejasno kako u isto vreme može da obavlja te dve funkcije, naročito imajući u vidu da je reč o pozicijama u dve različite države.

Agencija je u odgovorima za Nova.rs navela da je Trivan za taj posao tražila saglasnost nakon što joj je izrečena opomena i da je saglasnost dobila.

Zanimljivo je da je ona tokom 2012, 2015. i 2016. godine bila u postupcima provere izveštaja o imovini i prihodima. Kako kažu u Agenciji, 2016. joj je izrečena mera upozorenja, dok je 2013. godine postupak provere okončan podnošenjem krivične prijave i izveštaja tužilaštvu.

Kakav je ishod krivične prijave, ne navodi se u odgovorima koji su dostavljeni za Nova.rs.

Inače, funkciju generalne direktorke “Mtela” Agencija ne tretira kao javnu, iako je reč o kompaniji koja je većinski u vlasništvu Telekoma Srbije. Stoga nema ni zvaničnih podataka o tome kolika primanja Jelena Trivan ima na toj funkciji.

Kako je “Nova” pisala, kao direktorka JP Službeni glasnik ona zarađuje oko 200.000 dinara, dok prema nezvaničnim informacijama kao generalna direktorka Mtel-a mesečno inkasira oko 600.000 dinara.

BONUS VIDEO Marinika Tepić: Direktor Telekoma dao milione evra Acu Đukanoviću i Bebi Popoviću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar