Borislav Novakovic
Borislav Novaković Foto:N1

Poslanik NS Borislav Novaković pozvao je nadležne da prošire istragu koja bi obuhvatila sve aktere koji su bili u vezi sa bivšim načelnikom novosadske policije Slobodanom Malešićem.

„Povodom informacija koje su se pojavile u medijima o kontaktima bivšeg načelnika novosadske policije Slobodana Malešića sa kontroverznim biznismenom Zvonkom Veselinovićem, kao i sa određenim brojem najviših državnih funkcionera, skrećem pažnju javnosti na činjenice koje istragu protiv Malešića mogu učiniti preciznijom i obuhvatnijom. Prvo, od kada je SNS 2012. godine preuzeo vlast u Novom Sadu, sve bitne procese u gradu opredeljuju Andrej Vučić i Zvonko Veselinović. Andrej Vučić upravlja političkim životom, a Zvonko Veselinović orkestrira kriminalnom scenom Novog Sada. Drugo, nije nepoznata činjenica da su Zvonko Veselinović i Slobodan Malešić u prijateljskim odnosima, a sada saznajemo i da su kumovi“, naveo je Novaković u saopštenju.

On je dodao da je Zvonko Veselinović zajedno sa bivšim direktorom policije Vladimirom Rebićem bitno uticao na postavljenje Malešića za prvog policajca Novog Sada, jer su i ranije bili u prijateljskim odnosima.

„Treće, povodom mesta i uloge bivšeg gradonačelnika Novog Sada i aktuelnog ministra odbrane Miloša Vučevića u ovom kriminalno-političkom zamešateljstvu, skrećem pažnju na važnu činjenicu. Naime, da bi ova istraga bila celovita, trebalo bi obratiti pažnju i na ime lokalnog osuđivanog „biznismena“ Marka Bosanca Bosketa, koji je lični prijatelj Miloša Vučevića, a desna ruka Zvonka Veselinovića. Bosanac je vlasnik firme „Montop“ koja dobija poslove od javnih komunalnih preduzeća u Novom Sadu, a sa EPS-om je potpisao ugovor o očitavanju brojila na teritoriji cele Srbije u vrednosti od 100 miliona evra“, naveo je Novaković.

Kako dodaje, Marko Bosanac Boske je „vezni igrač“ i poslovna spona između Miloša Vučevića i Zvonka Veselinovića.

„Bio je toliko blizak Malešiću da je njegova firma stipendirala studije Malešićevom sinu. Četvrto, mislim da je od interesa za istragu i veza između Slobodana Malešića i Nebojše Petrića, vlasnika firme za proizvodnju veštačkog đubriva „Promist“ i jednog od vlasnika građevinske kompanije „Galens“. I pre dolaska Malešića, a pogotovo posle njegovog imenovanja na mesto načelnika novosadske policije, firma „Galens“ je u Novom Sadu privilegovana“, rekao je Novaković.

On je naveo da je Gradska uprava na čijem je čelu bio Miloš Vučević sve vreme pogodovala firmi „Galens“, „menjajući regulacione planove u njenu korist, a na štetu javnog interesa, uhodanim načinom“.

„Prvo „Galens“ kupuje potpuno neatraktivno građevinsko zemljište, a odmah posle toga Gradska uprava Novog Sada menja urbanistička dokumenta omogućujući veću spratnost, kubaturu i stepen izgrađenosti objekata na tim lokacijama. „Galens“ je tako knjižio ogroman profit, a Grad Novi Sad štetu. Inače, Malešić i Petrić se poznaju i izgradili su prijateljske odnose još u rodnom Prijepolju. Iako su poslovne mahinacije između Miloša Vučevića i Nebojše Petrića više nego očite, one pod policijskom upravom Slobodana Malešića nisu nijednog trenutka bile predmet njegove profesionalne pažnje“, izjavio je Novaković.

On je dodao da je sramna činjenica da poslovnu aktivnost Zvonka Veselinovića vlast ne sputava, nego je „podstiče i na razne načine favorizuje“.

„Samo u Novom Sadu firma Zvonka Veselinovića „Granit Peščar“ iz Ljiga i popločava granitnim pločama centar grada u procenjenoj vrednosti od 10 miliona evra. Samo u Novom Sadu firma Zvonka Veselinovića „Granit Peščar“ iz Ljiga i popločava granitnim pločama centar grada u procenjenoj vrednosti od 10 miliona evra. Očito je da u Novom Sadu postoji kriminalni promiskuitet i prećutna saglasnost vrhova gradske vlasti, tužilaštva i policije ko sme a ko ne sme da bude procesuiran. Zato pozivam nadležne organe da postupaju profesionalno i da prošire istragu koja bi obuhvatila sve aktere koji su bili u vezi sa Slobodanom Malešićem“, naveo je Novaković.

BONUS VIDEO Borislav Novaković u Skupštini o napadu Vladimira Đukanovića na Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar