Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Firme Marka Bosanca samo u ovoj godini sa javno-komunalnim preduzećima Novog Sada sklopile su 22 ugovora. Poslednji je zaključen samo dan nakon teksta u NIN-u o poslovima koje je taj biznismen sklopio dok je gradonačelnik Novog Sada bio Miloš Vučević, budući potpredsednik nove Vlade Srbije.

Sumnje koje prate policijskog generala Slobodana Malešića, od kojih su neke za sada pretočene u krivičnu prijavu za organizovanje kriminalne grupe i trgovinu uticajem, čini se da prate kadar SNS-a u bezbednosnim službama, piše NIN.

Pročitajte još:

Od očiju javnosti, međutim, do sada su skrivane njihove veze sa sumnjivim biznismenima i političarima na vlasti. Ovoga puta u istrazi su se pojavili dokazi o kontaktima Malešića sa Zvonkom Veselinovićem i Markom Bosancem, o čemu je NIN već pisao, a proverom javno dostupnih podataka sa portala Javne nabavke, sada se otkriva da su firme Marka Bosanca u okviru konzorcijuma samo u ovoj godini sa javno-komunalnim preduzećima Novog Sada sklopile 22 ugovora vredna oko pola milijarde dinara.

Poslednji je potpisan samo dan nakon izlaska prošlog teksta u NIN-u. Te poslove Bosanac je dobio, i sada kao i prethodnih godina, u mandatu gradonačlnika Miloša Vučevića, budućeg potpredsednika u novoj Vladi Srbije. Da su njih dvojica bliski otkriva i fotografija sa slave SNS-a, na kojoj prvi do Vučevića stoji upravo Bosanac, navodi NIN.

Jedna od firmi Marka Bosanca svakog meseca Malešićevom starijem sinu plaćala je 130.000 dinara. Iako se navodno radilo o stipendiji za studije u Sloveniji, izvori NIN-a otkrivaju da je za sada utvrđeno da stariji sin bivšeg načelnika novosadske policije nije imao prijavljenu adresu prebivališta u Sloveniji, gde je navodno studirao, niti je položio ijedan ispit na fakultetu.

Malešić za ovu „malu finansijsku pomoć prijatelja“ nije za sada osumnjičen, ali zvanično jeste za nešto veoma slično, za trgovinu uticajem. On se, naime, između ostalog tereti da mu je biznismen Dženan Kujović iz rodnog Prijepolja davao novac za navodno stipendiranje mlađeg sina srednjoškolca. Malešić je prema prijavi uzimao novac od Kujovića da se, prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal, „ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati, a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv osumnjičenog Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja“, piše NIN.

Protiv Bosanca je zbog nasilja, kada je sa „momcima“ decembra 2021. napao Novosađane koji su protestovali, podneta krivična prijava, ali po toj prijavi, iako je portal 021 emitovao snimak na kome je identifikovan, novosadska policija, koju je do 5. aprila vodio Malešić, do danas ništa nije preduzela.

Samo dan posle izlaska prošlog teksta u NIN-u o vezama sa Malešićem i Vučevićem, jedna firma Marka Bosanca, 26. avgusta potpisala je novi ugovor, ovoga puta sa JKP Informatika Novi Sad, vredan 10,8 miliona dinara. Posao je dobio konzorcijum više preduzeća, među kojima je Bosančev Montop PRO. U avgustu su njegove firme sklopile još nekoliko od ukupno 22 javno dostupna ugovora sa gradskim javno-komunalnim preduzećima, vredna više od pola milijarde dinara, dodaje NIN.

Pročitajte još:

JKP Put Novi Sad je sa Bosančevim Montop HRS i firmom Laboris HRS 3. avgusta sklopio ugovor na 54 miliona dinara, a samo dan pre toga, 2. avgusta, sa ta dva ista preduzeća posao vredan 104,4 miliona dinara ugovorila je JKP Novosadska toplana. Oba ugovora se odnose na privremeno agencijsko zapošljavanje potrebnih radnika. JKP Lisje Novi Sad je sa konzorcijumom, u kome je i Bosančev Montop HRS, 6. maja sklopiolo 38,6 miliona dinara vredan ugovor za „pejzažno uređenje“, dok će usluge „čišćenja i selektovanja otpada“, ugovorene 18. aprila sa Montop HRS i Laboris HRS i Optimum MV-NS, koštati JKP Čistoća Novi Sad više od milion evra, odnosno 120 miliona dinara.

Inače Laboris HRS često dobija poslove od države na tenderima sa firmama Marka Bosanca i u drugim mestima po Srbiji, a ne samo u Novom Sadu, piše NIN.

General Malešić je uhapšen 5. aprila, a tri meseca kasnije pušten je da se brani sa slobode uz obrazloženje suda da su saslušani svi predviđeni svedoci. Za sada je postupak u fazi istrage i stvari koje mu se stavljaju na teret su vezane sa prijepoljskog biznismena Kujovića. Prikupljanje dokaza još nije okončano i za sada nije poznato da li će biti eventualnog proširenja istrage.

***

BONUS VIDEO: Uhapšeno šest osoba zbog pranja novca

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar