"Konkord Vest", firma koja neretko dobija višemilionske poslove od države, dobila je novi tender u glavnom gradu u vrednosti od 215 miliona dinara (sa PDV). Toliko košta posao izgradnje parkirališta "Park and Drive” na Autokomandi. Time "Konkord Vest" nastavlja da dobija unosne poslove od grada Beograda. Posle kućiće za Bele, gradnje Muzeja u Resavskoj, sledi i gradnja parkirališta. Poslovi se nižu, prihodi rastu, kao i kontakti sa ljudima koji su bliski državnom vrhu.

Javno komunalno preduzeće za javne garaže i parkirališta „Parking servis“ poverilo je posao izgradnje parkirališta „Park nad drive“ na Autokomandi u vrednosti od 215 miliona dinara (sa PDV) firmi V.D. Konkord Vest“. Ova firma, zajedno sa još nekoliko manjih partnera poslala je jedinu ponudu zbog čega je izbor bio znatno olakšan.

Kako se navodi u rešenju odluke, „Konkord Vest“ je ispunio sve uslove, uključujući i visinu cene koja je namenjenja za realizaciju projekta.

Foto: Printscreen

Tako je Konkord Vest nastavio da ostvaruje velike profite na poslovima koje im poveravaju republika i grad Beograd. Poslovna imperija raste, kao i njen uticaj na tržištu zbog kojeg Konkord Vest praktično da ne izostaje ni sa jednog velikog tendera.

Rekonstrukcija muzeja, kućice za Bele od milijardu dinara i papreno skup stadion – šta sve gradi Konkord Vest

Posle dva neuspešna tendera, Grad Beograd je 29. septembra 2023. izabrao firme koje će raditi rekonstrukciju i sanaciju Muzeja grada Beograda. Posao vredan 5 milijardi dinara (sa PDV) dobio je konzorcijum koji su predvodili „Jadran doo“ i upravo „Konkord Vest“.

Čak dva puta je tender poništavan, pa su Jadran i Konkord Vest iz trećeg puta dobili posao vredan 5 milijardi dinara (sa PDV). Osim toga, radovi su između prvog i trećeg tendera poskupeli sa 3 na 5 milijardi dinara, ali nije poznato zbog čega. Nova je pitala Grad Beograd, ali odgovor nikada nismo dobili.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Konkord Vestu je nedavno poveren i posao izgradnje montažne kućice za Bele u Beogradu, čiji realizacija je vredna 1,3 milijarde dinara. Da je Konkord vest jedna od firmi koja najtešnje sarađuje sa državom potvrđuje i analiza ugovora koje su dobili samo u 2023. godini. Od početka ove godine, niz državnih institucija potpisao je ugovore sa „Konkord Vestom“ u ukupnoj vrednosti od približno 1,4 milijardi dinara, tj. gotovo 12 miliona evra.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović kaže za Novu da je prosto neverovatno da skoro sve poslove u Beogradu dobija firma „Konkord Vest“.

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Parkirališta „park and drive“ tipa su dobra stvar za Beograd i jedan od načina da se rastereti centar i poveća korišćenje javnog prevoza. Ali prosto je neverovatno da skoro sve poslove u Beogradu dobija jedna firma i to Concord West. Isti oni koji su kasnili 500 dana na izgradnji vrtića na Bežanijskoj kosi, a 200 dana na izgradnji doma zdravlja u Borči. Svako ko kasni pri izvođenju javnih radova mora biti stavljen na crnu listu Grada, a ne da nastavi da dobija poslove. Konkord Vest dobija i skoro svaki 5 posao u državi, ali prema izvorima CLS-a, situacija će se uskoro promeniti“, objašnjava Jovanović.

Sarađuju sa državom, kontroverznim biznismenom i trgovcem oružjem

Ista firma ranije je dobila posao izgradnje stadiona u Zaječaru, koji je budžet ispraznio za 3,4 milijarde dinara, odnosno 28,5 miliona evra. Samo prošle godine, poznata firma dobila je devet ugovora od države u ukupnoj vrednosti od skoro tri milijarde dinara.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Interesantno je i to da se na čelu firme „Concord West“ nalazi dugogodišnji direktor „Energotehnika – Južna Bačka“ Branimir Mijailović.

Ovo privatno preduzeće godinama unazad prednjači po broju unosnih poslova sa državom, a upravo za vreme upravljanja ovom kompanijom tadašnji direktor Mijailović bio je osumnjičen za utaju poreza.

Pročitajte još:

Inače, na čelu firme Energotehnika-Južna Bačka godinama je Dragoljub Zbiljić, biznismen koji ima bliske veze sa SNS.

Upravo je Zbiljićeva firma bila garant za kredit koji je 2012. godine  SNS podigao za potrebe izborne kampanje.

Firma Dragoljuba Zbiljića „Južna Bačka“ je praktično preko noći postala jedna od najvećih na tržištu Srbije u energetskom sektoru. Njihov uspon počeo je sa dolaskom SNS na vlast 2012. a jedan od većih poslova koje je pod spornim okolnostima firma Zbiljića dobila je bilo ispumpavanje vode iz basena Kolubara posle poplava.

Foto: Printscreen/YouTube/Energotehnika Južna Bačka

Konačno, „Konkord Vest“ je saradnik fondacije koju vodi ćerka poznatog trgovca oružjem Slobodana Tešića. Ne bi bilo ničeg spornog u ovoj saradnji da pomenuto preduzeće nije bilo angažovano prilikom izgradnje vile u Beogradu, koja je u to vreme pripadala porodici direktora Krušika, Mladena Petkovića.

Saradnja Tešića i Petkovića uspostavljena je znatno ranije, a o čemu je govorio i uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović.

Upravo je Mijailović jedan od kandidata da zauzme mesto prvog čoveka Elektroprivrede Srbije (EPS).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare