Jadran doo i Konkord Vest, poznate firme koje poslednjih godina redovno dobijaju milionske poslove od države, na podugačak spisak dodale su još jedan ugovor, ovoga puta vredan pet milijardi dinara (sa PDV). Toliko će konzorcijum pomenutih firmi dobiti za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda, projekta koji prate brojne kontroverze. Obe firme često sarađuju sa SNS vlastima, s tim što je vlasnik Jadrana i blizak saradnik gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, Nikola Malbaša.

Posle dva neuspešna tendera, Grad Beograd je 29. septembra 2023. izabrao firme koje će raditi rekonstrukciju i sanaciju Muzeja grada Beograda. Posao vredan 5 milijardi dinara (sa PDV) dobio je konzorcijum koji predvode Jadran doo i Konkord Vest. Istoriju poslovanja ovih firmi prate brojni milionski projekti koje su dobili od države.

Kako se navodi u obajvljenim dokumentima, posao je dodeljen na osnovu najpovoljnije ponude, odnosno najniže cene.

Foto: Privatna arhiva

Ovo je treći put da se dodeljuje ugovor za izvođenje rekonstrukcije muzeja u Beogradu.

Naime, u maju ove godine posao rekonstrukcije muzeja dobio je konzorcijum na čelu sa „SMB Gradnjom“ iz Subotice. Drugi konzorcijum firmi na čelu sa Energoprojektom zatražio je da se preispita pomenuta odluka jer prema njihovim tvrdnjama nije pravilno sproveden postupak.

Između ostalog, Energoprojekt je osporavao da izabrani ponuđač tj. grupa ponuđača nije izvela sve radove na referentnom objektu – Tržni centar ,,Beo“. Nakon odluke Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, ugovor je poništen, raspisan je novi tender, a posao je dobio konzorcijum okupljen oko Energoprojekta.

Novi ugovor sa Energoprojektom potpisan je u julu, ali su se početkom avgusta na tu odluku žalila dva ponuđača: „SMB gradnja“ i „WD Konkord Vest“. Nakonm toga i ovaj ugovor je poništen.

Na trećem tenderu za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda sve tri grupe ponuđača su se pojavile, ali ovoga puta posao su dobili Konkord Vest i Jadran.

Nova.rs je pitala Grad Beograd zbog čega je dva puta oboren tender, te zbog čega je posao „porastao“ sa tri, na pet milijardi dinara, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

„Posao prate brojne kontroverze, Šapić uspeo doveo u vezu bazen i kulturu“

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu naglašava da rekonstrukcija Muzeja grada Beograda u Resavskoj prate brojne kontroverze i otvorena pitanja, i to naročito od dolaska Aleksadra Šapića na čelo Beograda.

Nikola Jovanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Prvo su poništena dva tendera za rekonstrukciju ove zgrade kako bi cena u međuvremenu porasla sa 3 na 5 milijardi dinara, a onda se pobednik na trećem tenderu više puta menjao. Posebno je interesantno je da je konačni pobednik na tenderu firma Jadran čiji je predsednik na čelu vaterpolo kluba Novi Beograd, tako da je Aleksandar Šapić konačno uspeo da dovede u vezu bazen i kulturu. Tu je i nezaobilazni Konkord Vest, koji radi kontejnere za ‘Bele‘, za koje još niko ne zna čemu služe, osim što je gradonačelnik najavio da će pomagati starijim licima i deci da pređu ulicu, što valjda pre ‚Belih‘ niko nije znao. Inače, i Jadran i Konkord Vest su interesantni Centru za lokalnu samoupravu u toku izradnje Bele knjige korupcije u Beogradu, koja je u toku“, objašnjava Jovanović za Novu.

Jadran i Konkord vest – firme koje žive od državnih projekata

Što se tiče portfolija Jadrana i Konkord Vesta, u pitanju su firme koje su iza sebe ostavile brojne projekte, ali i velike kontroverze i povezanosti sa političkim vrhom države i grada Beograda. Na čelu Jadrana nalazi se Nikola Malbaša, dugogodišnji direktor Vaterpolo kluba Novi Beograd kojim neformalno upravlja gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Malbaša je njegov saradnik koji je za Novu ranije rekao da mu je bila čast da prihvati poziv da se nađe na čelu VK „Novi Beograd“. Ni Šapić ni Malbaša nikada nisu negirali da su bliski saradnici.

Aleksandar Šapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Osim toga, Jadran je radio i rekonstrukciju škole „Vladislav Ribnikar“ u kojoj se u maju desila nezapamćena tragedija u Srbiji.

Kada je reč o Konkord vest, firma je dovođena u vezu sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, ali i kontroverznim biznismenom, te vlasnikom Južne Bačke, Dragoljubom Zbiljićem.

Ista firma ranije je dobila posao izgradnje stadiona u Zaječaru, koji je budžet ispraznio za 3,4 milijarde dinara, odnosno 28,5 miliona evra. Samo prošle godine, poznata firma dobila je devet ugovora od države u ukupnoj vrednosti od skoro tri milijarde dinara. Interesantno je i to da se na čelu firme „Concord West“ nalazi dugogodišnji direktor „Energotehnika – Južna Bačka“ Branimir Mijailović.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nedavno im je poveren i posao izgradnje montažne kućice za Bele u Beogradu, čiji realizacija je vredna 1,3 milijarde dinara. Da je Konkord vest jedna od firmi koja najtešnje sarađuje sa državom potvrđuje i analiza ugovora koje su dobili samo u 2023. godini. Od početka ove godine, niz državnih institucija potpisao je ugovore sa Concord Westom u ukupnoj vrednosti od približno 1,4 milijardi dinara, tj. gotovo 12 miliona evra.

Šefica odborničke grupe “Pravac Evropa” Mila Popović napominje da zbog svega navedenog rekonstrukcija Muzeja grada Beograda ide “od lošeg ka gorem”, nakon što je postupak izbora najboljeg ponuđača više puta ponavljan i menjan, a da su posao dobile firme Konkord Vest i Jadran.

Mila Popović, Skupština grada Beograda Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“To je isti onaj Konkord Vest koji je kasnio 500 dana na izgradnji vrtića na Bežanijskoj Kosi ili 200 dana na izgradnji Doma zdravlja u Borči, ista ona kompanija Jadran koja se izblamirala nedavnom „rekonstrukcijom“ OŠ „Vladislav Ribnikar“, a sada dobija posao čija je vrednost jednaka izgradnji devet novih osnovnih škola. Da li je 43 miliona evra realna vrednost rekonstrukcije ili je ta cifra rezultat bliskih veza izvođača sa aktuelnom vlašću“, poručuje Popović u izjavi za Novu.

BONUS VIDEO: Šapić sklanja splavove, u sukobu sa svima: Gradonačelnik Beograda u trci za novi mandat

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare