Miroslav Aleksić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Uzurpatoru vlasti u našoj zemlji se očigledno žuri da ovog puta što pre završi sa konstituisanjem Skupštine i formiranjem Vlade kako bi predstavio međunarodnoj zajednici da je ovde sve u najboljem redu“, kaže u razgovoru za Danas Miroslav Aleksić, jedan od nosilaca liste Srbija protiv nasilja i predsednik Narodnog pokreta Srbije.

Zašto?

Problem sa tim je što je ceo svet video razmere njegove izborne krađe – i to zahvaljujući posmatračima iz EU koje je sama naša Vlada pozvala, iscrpnoj analizi posmatračke misije Crte, ali i zahvaljujući našim aktivnostima nakon izbora, stalnim kontaktima sa međunarodnom zajednicom, protestima građana i štrajkom glađu mojim kolega. Da mu zaista nije važno šta ima da kaže Evropska unija ne bi žurio sa konstituisanjem Skupštine pre rezolucije Evropskog parlamenta koju očekujemo 8. februara.

Pročitajte još

Kakav izveštaj EP očekujete? Odlazeća premijerka tvdi da se ne nada nekom blagonaklonom izveštaju iz EU,a Vučić navodi da ga ne zanimaju tamo neki Gonzalesi i međunarodne komisije?

Ako ih ne zanima izveštaj Evropske unije, zašto su onda sami pozvali njihove posmatrače na izbore? Ako su ovi izbori zaista bili „najčistiji” i nema nikakvih problema, zašto se onda Aleksandar Vučić plaši međunarodne komisije? Iako očekujem svakako rezoluciju koja će imati veliku političku težinu, nemam ja iluziju da će nama stranci pokloniti demokratiju, vladavinu prava i bolji život, za to se moramo izboriti sami. Ali u kontekstu duge borbe protiv ovog uzurpatorskog režima svakako je od velikog značaja i reakcija i svest međunarodne zajednice o onome što se u Srbiji dešava, a posebno od strane EU na čije članstvo pretendujemo.

Miroslav Aleksić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Za utorak je zakazana konstitutivna sednica Skupštine Srbije . Da li će poslanici SPN prisustvovati polaganju zakletve i da li ćete učestvovati u izboru predsednika. Da li će SPN dati potpredsednike parlamenta i da li ćete biti deo odbora i stalnih delegacija. Ili pripremate neku vrstu opstrukcije?

Poslanici naše liste Srbija protiv nasilja biće u Narodnoj skupštini 6. februara i to sa jasnim planom delovanja o kom ne bismo unapred iznosili detalje. Mogu sa sigurnošću da kažem da predstavnici naše liste neće prihvatiti ništa što zavisi od volje uzurpatorske vlasti, već ćemo najbolje što umemo iskoristiti samo ono na šta nas je preko devet stotina hiljada građana Srbije svojim glasom obavezalo kako bismo zastupali njihove interese i bili njihov glas.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare