Aleksandar Vulin neće više biti na čelu Bezbednosno-informativne agencije. Ova vest odjeknula je kao "grom iz vedra neba", imajući u vidu da je čovek u kog se Vulin zaklinje, Aleksandar Vučić, u više navrata naglašavao da neće pustiti niz vodu svog saborca. Na kraju je to ipak učinio, Vulin je sad bivši, a iza njega su ostale afere i srozan ugled srpske bezbednosne službe.

U obrazloženju odluke da napusti mesto direktora BIA, Vulin je naveo da EU i SAD traže „njegovu glavu“ i da je se povlači kako Srbiji ne bi bile uvedene sankcije. Naravno, tekst ostavke nije mogao da prođe bez ode „predsedniku svih Srba“ i čoveku kog Vulin idealizuje i voli više nego što je ikada voleo svoju bivšu šeficu iz JUL-a, Mirjanu Marković.

PROČITAJTE JOŠ....

„Predsednik Aleksandar Vučić i Srbija susreću se sa pretnjama i ucenama koje se mogu porediti samo sa austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. godine. Od nas se traži da priznamo Кosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvodeći sankcije Ruskoj Federaciji prestanemo biti suverena zemlja i nacija“, naveo je on, a zatim izneo niz optužbi na račun SAD i EU.

„Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA. Sankcije koje su uvedene meni jesu dokaz moje uporne borbe za jedinstvo Srba, ali uvođenje sankcija Srbiji, za šta bi se iskoristilo moje dalje rukovođenje BIA, bile bi dokaz moje sebičnosti. Prvi pokazatelj ispravnosti moje odluke biće licemerne izjave funkcionera SAD i EU u kojima će se zaklinjati da nisu ni hteli da nam uvedu kazne i sankcije, objašnjava Vulin.

Sankcije SAD – Hil ga otpisao

Vulin, koji se od jula ove godine nalazi pod sankcijama SAD, osumnjičen je za umešanost u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

„Aleksandar Vulin je odgovoran za koruptivna i destabilizujuća dela koja su omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoju poziciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujuc Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke mu se uvedu sankcije.

Da Vulin nije poželjan partner, ranije je sugerisao i ambasador SAD Kristofer Hil. On je, kako je to objavio N1, saopštio ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću da će saradnja Amerika sa BIA biti „duboko zamrznuta“ i da je posle razgovora u Vašingtonu zaključeno da “kadrovska rešenja”u Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) predstavljaju veliki problem za Sjedinjene Američke Države.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock/Milos Tesic/ATAImages

Ubrzo, nakon odluke SAD da kazne Vulina počele su u spekulacije o njegovoj budućnosti u BIA. Svaki put kad bi neko posumnjao da je na izlaznim vratima i da mu se sprema zamena (detaljnije pod Marko Đurić), oglašavao bi se Vučić i demantovao sve. Poslednji put kad je govorio o njegovoj budućnosti i opstanku na funkciji, predsednik Srbije je rekao da su mediji „zaslužni“ za to što Vulin ostaje tu gde jeste.

„Možda sam i planirao da ga smenim, a sad ne mogu da ga smenim pošto su to saznali“, rekao je Vučić tokom jednog od brojnih gostovanja na TV Pink.

Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Nakon Banjske na Hristov grob

Nakon oružanog sukoba u Banjskoj, mnogi su javno postavljali pitanje šta je učinila naša služba i da li je mogla da sepreči krvoproliće u kom su život izgubila jedan albanski policajac i trojica Srba. Vulin je, tri dana nakon ovog događaja, odlučio da ode do Izraela na hodočašće i poseti Crkvu Hristovog groba, gde je uz pratnji obezbeđenja, na očigled više stotina vernika, došao na poklonjenje.

Foto:Nova.rs

Poziciju u Bezbednosno-informativnoj agenciji, Vulin je, između ostalog, koristio kako bi se dodvoravao Kremlju i obračunavao sa protivnicima Vladimira Putina. Na udaru Vulina našli su se ruski državljani, Peter Nikitin i Vladimir Volohonski, osnivači Ruskog demokratskog društva u Srbiji. Nikitin je označen kao „bezbednosno rizičan po Srbiji“, a pod istim argumentom vlasti naše zemlje odbile su privremeni boravak njegovom kolegi Vladimiru Volohonskom, pozivajući se u oba slučaja na procenu BIA.

Za mesto direktora BIA prethodno ga je kvalifikovala afera prisluškivanja ruskih opozicionara u Beogradu. Još do je bio na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, Vulin je bio je glavni akter međunarodnog skandala kad je u Beogradu, u maju 2021. godine, praćena i prisluškivana grupa ruskih državljana na čelu sa Vladimirom Kara-Murzom i Andrejem Pivovarovim.

Ta akcija je rezultirala hapšenjem najpre Pivovarova koji je osuđen na četiri godine zatvora, a zatim je u aprilu 2022. uhapšen i Kara-Murza koji je, prema rečima ruskog advokata Dimitrija Zahvatova, takođe u zatvoru zbog akcije koju je Vulin sproveo zajedno sa Patruševim.

“Pivovarov uhapšen zbog toga što je Vulin odneo sadržaj prisluškivanih razgovora Nikolaju Patruševu. I Vladimir Kara-Murza je u najvećoj meri uhapšen zbog toga. U Rusiji se tako ove stvari sprovode – ukoliko nabave dovoljno materijala da vas, prema njihovim standardima, označe kao izdajnika, tek pokreću i postupak protiv vas pred sudom. Formalni razlog zašto je Kara-Murza je uhapšen je navodno sastanak u Arizoni gde je govorio o ratu u Ukrajini”, rekao je Zahvatov.

Vladimir Kara-Murza je u montiranom procesu, koji se vodio protiv njega pred ruskim sudom, osuđen na 25 godina zatvora.

Naredne godine, Evropski parlament se ponovo osvrnuo na ovaj slučaj, ističući da je zabrinjavajuće što je neko poput Vulina postao direktor BIA.

Poslanici Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Malik Azmani,Ramona Strugariu, Havijer Nart su i u posebnom amandanu predložili da se EP posebno osvrne na prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ...

“(EP) izražava zabrinutost zbog navoda o prisluškivanju pripadnika ruske opozicije u Beogradu od strane srpskih vlasti i navodnog naknadnog prenosa materijala ruskim bezbednosnim službama. Naglašava da bi svaka saradnja koja doprinosi autoritarnim i antidemokratskim praksama u Rusiji ili Srbiji bila štetna za budućnost odnosa EU i Srbije”, navodi se u tekstu.

Nakon nepunih godinu dana na čelu BIA, Vulin će biti oslobođen obaveze „medijskog tihovanja“ i moći će aktivno da učestvuje na predstojećim izborima gde će njegov Pokret socijalista nastupati u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare