Tri dana nakon krvoprolića na Kosovu i Metohiji, gde su živote izgubili trojica Srba i jedan albanski policajac, direktor BIA Aleksandar Vulin vreme provodi na hodočašču u Jerusalimu. Fotografije do kojih je došao portal Nova.rs otkrivaju da se u trenucima krize prvi čovek srpske službe nalazi u Crkvi Hristovog groba, gde je uz pratnji obezbeđenja, na očigled više stotina vernika, došao na poklonjenje.

Kako navode sagovornici Nova.rs, koji su se nalazili danas kod Crkve Hristovog groba u Jerusalimu, Vulin je u ovu bogomolju došao u pratnji obezbeđenja.

„Zaustavili su sve hodočasnike da bi on ušao preko reda. Bio je nekih 20 minuta i otišao“, objašnjava naš sagovornik.

Vulinova očigledno privatna poseta Svetoj zemlji dešava se svega tri dana nakon oružanog sukoba u Banjskoj u kom su život izgubila trojica Srba i jedan Albanac, pripadnik kosovske policije, što je prilično neobično, imajući u vidu da je jedno od ključnih pitanja, nakon oružanog sukoba, i to šta je BIA radila i da li je srpska tajna služba imala informacije da se sprema obračun u blizini manastira Banjska.

Foto: Nova.rs

O Vulinu je govorio i profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši predsednik pokrajinske vlade Vojvodine Bojan Pajtić. On je rekao da je deo odgovornosti za dešavanja na Kosovu na predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali da je na delu „mali ‘coup d’etat’ (državni udar), kojim su prvi dojučerašnji saradnici, potpredsednik Srpske liste i kontroverzni biznismen sa severa Kosova Milan Radoičić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin drastično otežali međunarodni i bezbednosni položaj svog ‘Šefa'“.

Foto: Nova.rs

„Čini se da opozicija, kada je u pitanju svrgavanje diktatora, neće od ‘njegovih’ stići na red. Ima tu i neke kosmičke pravde. Nije on sa đavolom tikve sadio, on je đavola napravio. Eto, čini mi se da je ovo najizvesniji scenario“, rekao je Pajtić.

Vulin je na čelo BIA stupio 2. decembra prošle godine, svečanom primopredajom dužnosti između njega i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, čime su faktički zamenili pozicije.

Na sajtu OFAC 11. jula je objavljeno sledeće saopštenje:

„Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) danas je sankcionisala osobu u Srbiji na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033. Imenovanje Aleksandra Vulina podvlači rešenost Sjedinjenih Država da pozove na odgovornost zbog njegovog angažovanja u koruptivnim poslovima koji unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamerne aktivnosti u Srbiji i regionu“.

Američko ministarstvo navelo je da je Aleksandar Vulin umešan u međunarodni organizovani kriminal, ilegalne operacije trgovinom narkotika i zloupotrebu javne funkcije.

On je, kako su istakli, održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije.

Vulin je pre imenovanja za direktora Bezbednosno informativne agencije bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova. Ove institucije nisu se našle na meti američkih sankcija.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare