Foto: Arhiva Nova.rs

Godina laži i skrivenih namera - tako otprilike izgleda 2021. u retrovizoru redakcije Nova.rs. Ukratko: oni su se krili iza pandemije - mi smo ih videli kako lažiraju podatke o umrlima i nabavkama; oni su se "borili" za životnu sredinu - mi smo pokazali kako nas prodaju Rio Tintu; oni su sasecali glave kriminalu - mi smo otkrivali kako nas pljačkaju; oni su vam lagali - mi smo jedva stizali da laži prevedemo.

S tim u vezi, godina je počela uobičajeno: firma Milenijum tim, poznata po unosnim poslovima gradnje i gasifikacije dobijenim od države, svoju delatnost je proširila i na banjski turizam. Nakon što su 2019. godine kupili zemljište i hotel Železničar u Vranjskoj banji, u januaru su od države dobili nešto više od 10 miliona evra bespovratne pomoći za njihov investicioni projekat „Resort“ u Vranjskoj banji.

Inače, onda su odmah dobili i državnu pomoć, jer – korona, šta da se radi. Posle su neki od tih lekovitih izvora misteriozno presušili – ali to je druga priča.

Posle smo pomno pratili kako je Milenijum tim kupio institut „Jaroslav Černi“, čime su vrednost svoje firme povećali beskonačno mnogo. I spremili se za projekte koje uveliko planiraju – gutanje beogradskog priobalja i komercijalizaciju Sajma. Da, beogradskog Sajma. I ko su firme koje obezbeđuju spomenik Stefanu Nemanji.

Korona pakao iz crvene zone

Tu, maltene istovremeno, Vlada je odlučila da smeni predsednika i jednog člana Upravnog odbora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – jedine koji su se protivili izgradnji kalemegdanske godndole, što se nije dopalo ni predsedniku koji je prisustvovao sednici na kojoj su smenjeni. Slučajno, sigurno.

Onda nam je dr Kon dao ONU izjavu. Onu koja je bila nehumana čak i po epidemijskim standardima. Odmah se i pokajao: bilo je to jasno po količini besa kojim je na Pinku govorio da lažemo (iako se sve lepo čuje na snimku).

Krizni štab Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Šta je tačno rekao?

„Mi imamo neka saznanja, u okviru nekih klinika, da je do zaražavanja dolazilo uglavnom izvan bolnica. To bi trebalo oni koji rukovode tim kovid bolnicama da vrlo jasno kažu. Imamo i jednu uočenu situaciju, da je često dolazilo do zaražavanja na mestima gde se ispijala kafa i tih kratkih pauza“: tako je govorio dr Kon objašnjavajući zašto nam je toliko lekara umrlo od korone.

A bilo je i pozitivnih priča: najneverovatnija bila je ona o pobedi života nad epidemijom u slučaju neuništive doktorke Ane Gligić (83). Kako je to izgledalo ispričala nam je nakon što je nadjačala koronu. A bilo je i onih strašnih, iz crvene zone:

“Prošle nedelje u jednom danu umrli su muž i žena. Oboje nevakcinisani. Ona o ‘84. godište, on ‘76. Zamislite tu porodicu i tu decu koja su u jednoj noći ostala bez oba roditelja zato što se nisu vakcinisali”, priča na ivici suza dr Tanja Adžić Vukičević, sa kojom je ekipa Nova.rs obišla najugroženije pacijente u „crvenoj zoni“ kovid bolnice u Batajnici.

O Palmi i Lečiću, sa nevericom i mučninom

Pratili smo i izbor novog patrijarha, ali i otkrili šta, zapravo, misli o dodelama ordena SPC:

„Ordenje ne znači ništa, ordenje je toliko devalviralo“: to je bio deo komentara aktuelnog patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija na temu odlikovanja koja deli SPC. Patrijarh – tada samo mitropolit zagrebačko-ljubljanski – ovo je rekao studentima Bogoslovskog fakulteta 2019. godine u razgovoru koji se doticao i aktuelnih problema SPC, ali i stanja na Kosovu, politike…

Jurili smo afere, a afere su nas prestizale. Kada je u aprilu niz svedoka – posrednih i neposrednih – reklo da je Dragan Marković Palma, očigledno, imao izvesnog udela u podvođenju devojka u Jagodini, razgovarali smo sa jednim od učesnika njegovih žurki – rektorom „Megatrenda“ Mićom Jovanovićem, koji nam je doslovce rekao:

Svojevremeno sam prisustvovao jednoj njegovoj proslavi i smučilo mi se od onoga što sam video i doživeo. To je bio period oko 2010. godine. Tada sam mom vozaču rekao da upali automobil i da krećemo nazad za Beograd. Napustio sam tu prostoriju posle onoga što se tu dogodilo“, rekao je Jovanović. Posle je to porekao, ali i to smo snimili pa su stradali samo ostaci njegove časti.

Nešto slično odmah potom se desilo i sa Branislavom Lečićem.

Vraćali smo se i na „zaboravljene“ afere, pa smo otkrili da je policajac Goran Stamenković, jedini osuđeni u slučaju nelegalnog rušenja objekata u Savamali, u Tužilaštvu rekao da mu je obećana legalizacija ako prizna krivicu u slučaju “Savamala” i naveo imena ljudi od kojih je dobio obećanja. Prema našim informacijama, ovaj iskaz Stamenkovića prosleđen je Odeljenju za korupciju pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu – ništa se nije desilo.

Usledila je srpska vrela jesen – i politički i društveno.

Muke po Ponošu, robovanje Linglongu, čekićanje u Šapcu

Prvi smo objavili da opozicija (makar njen veći deo) hoće generala Zdravka Ponoša za predsedničkog kandidata. Avaj, Ponoša smo doveli u neprilike – ali neprilikama je Narodna i bila sklona u 2021. Najzabavnija priča iz politike definitivno je bio orkšaj u Predsedništvu i slika koja obišla Srbiju. Ova:

Vučić vs Jeremić Foto:Nova.rs

U međuvremenu, u novinama Nova – koje su startovale krajem juna, uprkos nizu opstrukcija – smo se bavili diplomatskim gafovima ministra Selakovića i njegovih pulena. Primera radi, doneli smo priču da je sin pokojnog Šabana Šaulića – generalni konzul Srbije u Cirihu. Takođe, pisali smo i o bahaćenju kiparskog ambasadora.

Negde ove jeseni pukle su i dve bombe iz Vašingtona: najpre, Kongres je izgleda primetio podivljalu korupciju i bizarne veze sa Kinom i Rusijom u Srbiji; zatim, Stejt dipartment je uveo sankcije kosovskim „biznismenima“ Radoičiću i Veselinoviću.

Kad smo kod Kineza…

„Jedno jaje za doručak, spavanje na dasci bez dušeka, dva bojlera na 500 ljudi, pranje veša u koritima, spavanje u barakama tik uz opasni otpad, bez grejanja… Za kašnjenje za posao ode dnevnica, ako ceo dan ne dođeš ode cela plata. Od korone se leče sami, a “kineski menadžeri” kažu da vakcina protiv korone u Srbiji nema“: tako žive vijetnamski radnici u fabrici Linglong.

To pokazuje izveštaj sa terena predstavnika udruženja A 11 (lnicijativa za ekonomska i socijalna prava) i ASTRA (Akcija protiv trgovine ljudima) o kom smo ekskluzivno pisali u jeku velike robovlasničke afere.

Srbija je tih dana ključala i u radnom logoru i svuda po cestama. Neko je odlučio da bi najpametnije bilo da bagerom razbija to nezadovoljstvo. 

Rio Tinto – marš, konačno

Najtemeljnije i najupornije bavili smo se sagom oko Rio Tinta. I predsednik se u njoj izgubio, a iz desetina saznanja koja smo objavili izdvojićemo bar ova dva:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je političku podršku projektu „Jadar“ kompanije Rio Tinto koja planira da eksploatiše litijum u našoj zemlji, pokazuju dokumenti Evropske komisije do kojih je došao portal Nova.rs.

Foto:filip Krainčanić/Nova.rs; N1; Tanjug/Jadranka Ilić

Nova.rs došla je u posed dokumenta Odeljenja Evropske komisije za unutrašnje tržište, industriju i preduzetništvo, a koji pokazuje da je predsednik Srbije na sastanku sa direktorom Rio Tinta, Jakobom Stausholmom, obećao podršku projektu navodeći da će to biti značajno za srpsku ekonomiju;

Projekat “Jadar”, kojim se omogućava kompaniji „Rio Tinto“ da obavlja iskopavanja na teritoriji naše zemlje, Vlada Srbije je još 2017. godine je prepoznala kao “prioritetni projekat geoloških istraživanja”. U Memorandumu o razumevanju, koji je vlada potpisala sa ovom kompanijom, a u koji je naš dnevni list imao uvid, srpska vlast je izrazila spremnost da obezbedi sve neophodne dozvole za rudnike i preradu ruda litijuma;

Na kraju godine, nismo propustili da nam „Politiku“ – najstariji pisani trag o modernoj Srbiji – prodaju u tišini: objavili smo da je Miroslav Bogićević, osuđeni privrednik sa nanogicom, praktično dogovorio prodaju svog dela kompanije vlasniku „Novosti“, čoveku bliskom SNS koji je u biznis sa medijima ušao praktično iz nehata.

Tako je izgledala 2021. Nek im se tresu gaće i u 2022.

BONUS VIDEO: Obućina: Današnja vest morala bi biti početak nečijeg kraja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare