Aleksandar Vučić, Ivan Bošnjak, Stojan Vujko Foto: Millenium team

Firma Milenijum tim, poznata po unosnim poslovima gradnje i gasifikacije dobijenim od države, svoju delatnost je u međuvremenu proširila i na banjski turizam. Nakon što su 2019. godine kupili zemljište i hotel Železničar u Vranjskoj banji, sada su od države dobili nešto više od 10 miliona evra bespovratne pomoći za njihov investicioni projekat „Resort“ u Vranjskoj banji.

Ulazak u „banjski biznis“ Milenijum resort, ćerka firma „Milenijum tima“, počeo je 2019. godine. Tada su vlasnici, Ivan Bošnjak i Stojan Vujko kupili zemljište u Vranjskoj banji na tenderu koji je raspisao PIO Fond. To ih je koštalo 250.000 evra, a u cenu nije ušao nedovršen hotel na toj parceli.

Nakon toga usledila je kupovina hotela Železničar a spekuliše se da je Milenijum tim kupac i stacionara u Specijalnoj bolnici Vranjska banja koji je procenjen na 870.000 evra.

Država do 2018. nije davala podsticaje za izgradnju hotela. Preduzeća, po pravilu strana, od države su dobijala podsticaje na osnovu Uredbe o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija. Na taj način se pre svega subvencionisala proizvodnja.

Novom uredbom i hotelijeri do bespovratne pomoći

U martu 2018. godine, Vlada Ane Brnabić menja uredbu. Na osnovu toga u program bespovratne pomoći uključuju se i svi oni koji rekonstruišu ili grade hotele u banjama.

Ta odluka podudara se sa iznenadnim interesovanjem firmi i ljudi bliskih SNS-u za kupovinu i ulaganja u banje u Srbiji. Tako je zahvaljujući ovoj izmeni, bespovratnu pomoć od više od 10 miliona evra početkom decembra 2020. dobio i Milenijum resorts.

Ovo preduzeće je Razvojnoj agenciji Srbije podnelo zahtev za dobijanje pomoći. Rešenje kojim se dodeljuje pomoć aminovala je i Vlada, a novac isplaćuje Ministarstvo privrede iz budžeta Srbije.

Projekat sa kojim su konkurisali za sredstva iz državne kase, predviđa ulaganje od oko 65 miliona evra u izgradnju dva hotela sa klinikom za tretmane i lake medicinske intervencije. Od ukupne predviđene investicije država će sa više od 10 miliona evra bespovratne pomoći, pokriti 15,42 odsto ulaganja vlasnika Milenijum tima.

U rešenju koje je objavila Komisija za kontrolu državne pomoći, bespovratna sredstva država će im isplaćivati u četiri tranše. Prvu će dobiti u ovoj godini a poslednju 2024.

Obaveza Milenijum resorta je da zaposli 145 ljudi, da u periodu od pet godina ne otpusti nijednog kao i da uloži najmanje 25 odsto sopstvenih sredstava.

U obrazloženju odluke o dodeli pomoći navodi se da je Inevsticioni projekat „Resort“ od posebnog značaja za Srbiju.

Navodi se i da je inače za investicije do 50 miliona evra predviđeno da država može da pokrije maksimum 50 odsto ukupnog ulaganja, za projekte vredne od 50 do 100 miliona evra 25 odsto, a za investicije preko 100 miliona evra maksimum 17 odsto.

Ko su vlasnici Milenijum tima

Milenijum tim koji stoji iza kupovine zemljišta i nedovršenog hotela u Vranjskoj banji, preduzeće je koje je dovođeno u vezu prvo sa SPS-om a sada sa naprednjacima.

Povezivani su sa visokim funkcionerom socijalista Dušanom Bajatovićem, budući da su se, prema pisanju medija, prihodi “Milenijum tima” drastično uvećali u vreme početka saradnje sa Srbijagasom na čijem čelu je Bajatović. Upravo ova firma radila je nejveći broj poslova sporne gasifikacije u Srbiji.

Vlasnici “Milenijum tima” Ivan Bošnjak i Stojan Vujko su se pojavili i u nekoliko njegovih predizbornih spotova.

Međutim, firma “Milenijum tim” uradila je i niz projekata na prostoru Beograda na vodi – gradila saobraćajnice, promenadu i kafić Savanova, stanove za pripadnike službi bezbednosti…

Istraživački portal KRIK je objavio i da je Predrag Mali, brat ministra Siniše Malog, godinama vozio “audi”, koji je u jednom trenutku bio u vlasništu “Milenijum tima”.

Nakon rušenja u Savamali, upravo je “Milenijum tim” nekoliko meseci kasnije obavio rušenje preostalih objekata.

Ova firma je nedavno sklopila ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja o čemu je pisala Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare