Bor, biohazard, otrov
Foto: Mirko Kuzmanovic/Shutterstock

Više od deset radnika u Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru koji rade na uzorkovanju sirovina za kinesku kompaniju Ziđin, kako nezvanično saznaje Nova.rs, otrovalo se na svom radnom mestu olovo-oksidom. Inače, zaposleni u tom institutu, kako saznajemo, suočavaju sa nedostatkom opreme, koja je i zastarela, a najveći problem je što su radnici radili uzorkovanje i duplo više nego što su kapaciteti tog instituta.

Kako saznajemo, pored trovanja radnika na tom odeljenju za uzorkovanje, došlo je do toksikacije i zaposlenih u susednim kancelarijama.

Najteži oblik trovanja je imao i 25 puta više olova u krvi od dozvoljenog. Direktor tog instituta u Boru, Mile Bugarin je, prema tvrdnjama našeg izvora, u februaru 2020. godine poslao radnike na detoksikaciju gde su bili oko desetak dana, a na radnike vrši pritisak kako bi zataškao ovaj slučaj. Naš izvor tvrdi da neki radnici i dalje imaju veliki nivo olova u krvi.

Inače, Bugarin je zaposlio svog sina Dejana u firmi kojom rukovodi, iako njegov sin, kako su ranije pisali mediji, nije imao nikakvog radnog iskustva. Mile je ovim povodom ranije izjavljivao da rodbinska pvoezanost navodno nije imala uticaja na zaposlenje njegovog sina i da ga je zaposlio zbog stručnih kvalifikacija.

Ranije se pisalo i o bahatosti Bugarina, odnosno o tome da vozi službeni automobil vredan više destina hiljada evra dok država oprašta dugove tom institutu. Agencija za borbu protiv korupcije je 2018. godine izrekla je meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje Bugarina sa funkcije direktora Instituta za rudarstvo i metalurgiju.

Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru obavlja poslove izrade naučno-istraživačkih projekata u oblastima geologije, rudarstva, metalurgije, i tehnologije; posebnih programa i projekata interdisciplinarnog karaktera koji obezbeđuju tehnološki razvoj i razvoj naučno-istraživačke infrastrukture od interesa Republike Srbije, regiona i lokalne samouprave; istraživanja u oblasti eksploatacije ležišta i pripreme metaličnih i nemetaličnih mineralnih sirovina; istraživanja u oblasti novih materijala, tehnologija, uređaja, opreme, zaštite životne sredine i reciklaže materijala.

Foto: N1

Institut vrši poslove laboratorijskih ispitivanja, arbitražu i verifikaciju za potrebe javnih službi, privrednih društava, i drugih institucija i organizacija, kao i poslove specijalne proizvodnje, poslove uvođenja sistema kvaliteta, implementacije industrijske informatike i informacionih sistema, naučno-informativne i bibliotečko-informativne dokumentacije.
Inače, Bugarin je 2019. godine dobio još i „Zlatnu nagradu“ Instituta za menadžment ljudskih resursa Srbije zbog navodnih egzaktnih poslovnih rezultata i njegove vizije tog instituta u Boru.

Odlukom Vlade Srbije od 13. septembra 2007. godine osnovan je Institut za rudarstvo i metalurgiju, Bor, kao istraživačko-razvojni institut u oblasti tehničko-tehnoloških nauka – metalurgija i rudarstvo, za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti.

Nova.rs je juče kontaktirala Institut u Boru kako bi dobili komentar na ova saznanja. Iz Instituta su nas, međutim, uputili na direktora Bugarina, koji je, kako su nam rekli, na putu, pa neće moći da odgovori do sredine nedelje.

Komentari

Svi komentari (13)