Sin Šabana Šaulića generalni konzul u Cirihu

Politika 15. jul. 202120:45 > 20:4684 komentara
Podeli:
Mihajlo Šaulić, Mihailo Šaulić
Mihajlo Šaulić Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Mihajlo Šaulić, sin pokojnog pevača narodne muzike Šabana Šaulića biće novi generalni konzul Srbije u Cirihu, saznaje “Nova”.

Procedura Šaulićevog postavljenja na mesto generalnog konzula je pri kraju.

„U Cirih je poslata depeša da se traži rezidencija za novog generalnog konzula, a to znači da je sama procedura ili završena ili je pri kraju“, otkriva izvor “Nova” iz diplomatskih krugova.

Ovaj predlog trebalo bi, kako saznajemo, da prođe na nekoj od narednih sednica Vlade, jer ambasadore i generalne konzule bira Vlada.

Koliko je poznato, Šaulić do sada nema diplomatsko iskustvo.

„Mihajlo Šaulić je bio na dva sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova kod Nikole Selakovića, došao je s majkom. U biografiji stoji da je menadžer i to je sve“, kaže sagovornik našeg lista.

Kuburović ambasadorka u Stokholmu
Bivša ministarka pravde Nela Kuburović biće nova ambasadorka Srbije u Stokholmu, saznaje “Nova”. Kuburović je vodila resor pravde u prethodnoj Vladi, a potom je otišla na porodiljsko bolovanje. Posle pauze odlazi u Švedsku gde će zameniti dosadašnjeg ambasadora Dragana Momčilovića.

Odluka da Šaulić ode u Cirih je skandalozna.

„U konzulate idu konzularci, posebno tamo gde imamo veliku dijasporu, što je ovde slučaj. To podrazumeva mnogo administrativnog posla, nema nikakvih političkih ili bilateralnih poslova, jer u Švajcarskoj imamo ambasadu. Ljudi u MSP su ljuti jer Šaulić nije čovek iz kuće“, kaže izvor “Nove”.

I ranije pozicije na kojima je bio Mihajlo Šaulić vezivale su se za političke kontakte, uglavnom njegovog oca.

Kako se ranije pisalo, on je završio ekonomiju na Bekingenskom univerzitetu u Londonu, a kako je sam tvrdio, bavio se marketingom u Italiji.

Godine 2008. postao je savetnik za odnose sa medijima u Ministarstvu infrastrukture, na čijem čelu je bio Milutin Mrkonjić, a kada je u septembru 2013. godine Mrkonjić prestao da bude ministar, i Šaulić junior je ostao bez posla.

Šaulić mlađi od 1. marta 2017. godine bio je na poziciji trećeg savetnika direktorke PIO fonda Dragane Kalinović, čije se ime i ranije kroz medije provlačilo i povezivalo sa rasipanjem novca. Njegova plata u PIO fondu bila je 93.000 dinara, a mediji su pisali da mu je upravo Milutin Mrkonjić pomogao da se zaposli.

Sada odlazi na daleko plaćenije mesto, a osim toga pitanje je i šta ga je preporučilo. U praksi se retko dešava da neko bez diplomatskog iskustva odmah postane “broj 1” u nekom od diplomatsko-konzularnih predstavništava. Time se i drugima u Ministarstvu spoljnih poslova šalje loša poruka, ali i zemlji domaćinu.

BONUS VIDEO Voz budućnosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar