Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ ; ministarstvo privrede

Institut vodoprivrede Jaroslav Černi prodat je konzorcijumu koji čine Milenijum tim i sedam direktora iz Instituta, saznaje Nova.rs.

Ovu odluku donelo je Ministarstvo privrede. U obrazloženju se navodi da je konzorcijum predvođen Milenijum timom dao bolju ponudu od lazarevačke firme Bauwesen.

Foto:ministarstvo privrede

 

Ovu odluku potpisao je državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

Ministarstvo privrede je 01. oktobra objavilo poziv za prodaju Instituta Jaroslav Černi po početnoj ceni od 2,58 miliona evra.

Iako je bilo više zainteresovanih koji su otkupili dokumentaciju, samo su dve ponude dostavljene. Jednu je dao konzorcijum predvođen Milenijum timom a drugu firma iz Lazarevca Bauwesen.

Da je Institut kaparisan za Milenijum tim u javnosti i u stručnim krugovima se govorilo mesecima u nazad. Sve što se dešavalo oko privatizacije kao i informacije Nove ukazivale su takođe na to.

Iz ove kompanije je čak u jednom trenutku stigao odgovor da neće slati pisma o zainteresovanosti, što se moglo protumačiti da su odustali od kupovine. To međutim ni izbliza nije bilo tako.

Aleksandar Vučić, Ivan Bošnjak, Stojan Vujko Foto: Millenium team

Prema informacijama koje je objavio naš sajt, predstavnici Milenijum tima su svakodnevno bili u Institutu. Imajući u vidu da se u međuvremenu otkrilo da u zajedničku privatizaciju sa Milenijum timom ulazi i sedam direktora Instituta, njihovo stalno prisustvo nije trebalo da čudi.

Sama odluka direktora Instituta Dejana Divca i još šest izvršnih rukovodilaca je sporna pre svega zbog potencijalnog sukoba interesa i privilegovanja jedne firme u odnosu na drugu. To se odnosi na informacije koje su potencijalno podelili sa vlasnicima Milenijum tima a nisu smeli.

Inače, Milenijum tim je kompanija koja od države godinama u nazad dobija brojne unosne poslove – od gasifikacije, preko izgradnje Beograda na vodi, zatim stanova za bezbednjake pa do kupovine banja.

Vlasnici ove kompanije, bliske Srpskoj naprednoj stranci su Ivan Bošnjak i Stojan Vujko. Da su veze sa SNS jake potvrđuje i činjenica da je jedan od dvojice direktora Ivan Bošnjak bio je i na skupu ove stranke u areni prošle subote.

Makisko polje izgradnja
Siniša Mali, Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kupovinom „Černog“ Milenijum tim je zaokružio sve poslove oko izgradnje metroa. Njihove mašine su već na terenuna tom proektu kao podizvođači a sada će rukovoditi i Institutom koji daje ili ne daje sagalsnost na projekete koji potencijalno mogu ugroziti vodoizvorišta.

Zašto je sporna prodaja instituta

Prodaja Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi sporna je iz više razloga. Osim što u njemu radi blizi 300 ljudi od kojih je 17 doktora nauka, ovaj Institut ostvaruje i dobit te ne postoji suvislo opravdanje za prodaju.

„Ne koštamo državu ni dinar, od nas država ima samo koristi. Zato je motiv prodaje upitan i nekako se nameće sumnja da iz svega stoji interes pojedinaca za kontrolu kojom bi se garantovala pozitivna mišljenja za sve projekte koje vlast planira da izvede“, upozoravao je naš izvor iz Instituta.

Dodatno problematično je to što je Institut kupila firma bliska vlastima.

Institur za vodoprivredu Jaroslav Černi, Zašto se država odriče Instituta za vodoprivredu
Foto: Newsmax Adria

To znači gubitak nezavisnosti i objektivnosti. Na taj način bi se ubrzalo izdavanje dozvola i omogućila gradnja naselja i metroa u blizini vodoizvorišta na Makiškom polju.

U igri je veliki novac

To je jedan aspekt priče, a drugi je novac.

Naime, Institut će sigurno raditi studije i projekte na trasi kojom bi trebalo da prolazi budući metro. Vrednost te investicije je u međuvremenu rapidno porasla. Sa oko prvobitne procene od 2,5 milijardi do sadašnjih šest milijardi evra.

To znači da će Milenijum tim i direktori ostvariti značajnu zaradu od svih tih projekta i studija.

Bonus video: Promotivni spot Vučića za pacijente u Užičkoj bolnici

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare