Goran Vesić i Dobergard Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Grad Beograd i gradska preduzeća u poslednjih godinu dana dali su pet miliona evra za poslove obezbeđenja firmi “Dobergard”. To možda i ne bi bilo čudno da zaposleni ove firme nisu svojevremeno opljačkali zlatne eksponate iz Muzeja primenjenih umetnosti u vrednosti od 300.000 evra, a nekoliko godina ranije i Muzej Jugoslavije. Sve to u vreme dok su radili na obezbeđivanju ovih objekata. Istovremeno, ministarka kulture Maja Gojković dovela ih je u vezu sa klanom Veljka Belivuka. Šta nije jasno?

Iako na prvi mah zaista deluje kao vest iz nekog paralelnog univerzuma, sve se da lako objasniti.

Dobergard je, kako piše na njihovom sajtu, “vodeća bezbednosna kompanija”.

Vodeća moglo bi se reći na osnovu broja ugovora koje grad i gradska preduzeća sa njom sklapaju godinama unazad, ali i po broju ustanova koje su opljačkali upravo njihovi radnici.

Pljačkali muzeje koje su obezbeđivali

Početkom ove godine isplivala je afera pljačke Muzeja primenjenih umetnosti, kada su nestali zlatni predmeti vredni 300.000 evra. Pljačka se dogodila 2019. godine, Ministarstvo kulture je o tome obavešteno godinu dana kasnije, a javnost tek nedavno.

Aktuelna ministarka kulture Maja Gojković rekla je da iza pljačke, odnosno firme Dobergard koja je muzej obezbeđivala, stoji kriminalna grupa koju je predvodio uhapšeni Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja.

Maja Gojković Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarstvo kulture izdalo je i saopštenje u kojem se navodi da se ministarka Maja Gojković upoznala sa još jednim predmetom počinjene krađe, čiji je izvršilac bilo lice angažovano na ugovor o delu u firmi „Dobergard“, odnosno, „Dobergard plus“.

Reč je o krađi u Muzeju Jugoslavije 2016. godine, kada su nestali lični predmeti Josipa Broza Tita, kao i poslužavnik i čaša sa likom Hajla Selasija. Firma „Dobergard“ je na osnovu učinjene štete isplatila 3.250.607 dinara na račun Ministarstva finansija, Uprave za trezor.

Uprkos svemu tome gradska uprava istu firmu angažovala je više puta u proteklih godinu dana na poslovima obezbeđenja, za šta im je dato pet miliona evra.

A Vesić kao da ništa nije bilo

Tako je JKP Zelenilo Beograd potpisala ugovor sa firmama Dobergard, Dobergard plus i Soko group u vrednosti od 23 miliona dinara, za usluge fizičko – tehničkog obezbeđenja objekata sa uslugom monitoringa.

Zatim je u januaru ove godine za obezbeđenje JP “Beogradska tvrđava” Dobergardu i firmi Dobergard plus dato 46.925.568 dinara.

U martu su potpisana još dva ugovora.

JKP Gradsko saobraćajno preduzeće 22. marta je za usluge privatnog obezbeđenja firmama Dobergard, Dobergard plus, Protecta group i Notega security dala ukupno 300.000.000.

Takođe, Muzej grada Beograd je u martu za fizičko obaveštenje i protivpožarnu zaštitu u objektima muzeja, ali i za arheološko nalazište “Belo brdo” u Vinči dalo 32.433.333 dinara.

U junu je Sekretarijat za opšte poslove grada Beograda firmama Dobergard plus i Dobergard dao dva posla. Za fizičko tehničko i protivpožarno obezbeđenje zgrada Gradske uprave vredan 56.500.000 dinara i čišćenje zgrada gradske uprave za 15.500.000 dinara, bez PDV.

JKP Javno osvetljenje 13. septembar dalo je firmi Dobergard plus za usluge čuvarske službe 3.000.000 dinara.

„Čuvali“ i sednicu o metrou

Predsednica Gradskog Odbora Beograd Stranke slobode i pravde Mila Popović upozorila je na ove sporne ugovore, ali i na činjenicu da je isto obezbeđenje bilo angažovano i ispred Skupštine Beograda, tokom sednice na kojoj su se razmatrala pitanja u vezi sa izgradnjom metro.

Mila Pavlović
Mila Pavlović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Toliko su se uplašili suočenja sa strukom i građanima, da su na dan javne sednice o metrou, angažovali privatno obezbeđenje Dobergard. Njihov zadatak je bio obračun sa pristojnim građanima koje su gurali i zabranjivali im ulazak u zgradu Skupštine grada“, istakla je Popović i dodala:

“Dobergard, Dobergard plus i Sparta Security su firme koje se bave obezbeđenjem pod kontrolom Dušana Đukića, vlasnika odgajivačnice dobermana u Ritopeku. Uspon ovih firmi počinje 2013. godine od kada je SNS preuzela vlast u Beogradu. Samo u poslednjih pet godina utrostručili su prihode i to za 13,5 miliona evra. Za manje od godinu dana su od ove Gradske vlasti i javnih preduzeća pod njihovom kontrolom dobili pet miliona evra. Tako su dobili poslove od GSP, Štark Arene, Javnog osvetljenja, Gradskog zelenila, Beogradske tvrđave i Gradske uprave grada Beograda“, rekla je Popović.

BONUS VIDEO: Vesić na točkovima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare