Foto: Nova.rs

Presušivanje izvora u Vrnjačkoj Banji pokrenulo je niz novih pitanja kada je reč o tome ko je sve u najpoznatijem turističkom mestu u Srbiji iskopao bunare za vodu. Prema našim saznanjima, izvori Jezero i Slatina, koji su ostajali bez vode, nisu jedini koji su ugroženi. Ukoliko se ne zaustavi nekontrolisano bušenje zemlje u potrazi za podzemnim vodama, Vrnjačka Banja bi mogla da ostane bez lekovitih voda.

– Sve stavke u postojećoj studiji izvodljivosti o zaštiti mineralnih voda u Vrnjačkoj Banji su prekršene. Skupština opštine Vrnjačka Banja je ovaj dokument usvojila pre 15 godina. Danas ne znamo ko je sve i na kojim dubinama iskopao bunare. U ovom trenutku, ozbiljno je ugroženo nekoliko izvora u Vrnjačkoj Banji – kaže za „Novu“ nekadašnji odbornik Dobrivoje Ljubičić.

Pročitajte još...

U rešenju o davanju saglasnosti firmi „Ždrelo“ iz Petrovca na Mlavi, koja je vlasnik akva-parka, za „geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina iz bunara“, što je, inače, jedan od retkih dokumenata o izvorima koji Opština Vrnjačka Banja poseduje, piše da je firma dužna da protok od 0,3 litra u sekundi preusmeri za potrebe Vrnjačke Banje, dok bi za svoje potrebe mogli da zadrže najviše 2,5 litara u sekundi.

Izvor Slatina bez vode dva meseca

Kako smo saznali, kod termomineralnih izvora, voda ide putem samoizliva, odnosno ne koriste se pumpe koju bi vodu crple. Veliku ulogu igra podzemni gas koji vodu potiskuje ka površini.

Akva-park „Vrnjačke terme“ u svom posedu ili koncesiji, imaju termomineralni izvor, koji je na dubini od oko 600 metara i za njega koriste pumpu za izvlačenje vode. Kako smo saznali, vršena su određena kratkoročna ispitivanja na njegov uticaj na ostale izvore u okolini i navodno je zaključeno da propisana potrošnja ne utiče na izvore Jezero i Slatina.

Međutim, u praksi nije bilo tako. Prošlog leta, odmah na početku punjenja bazena u „Termama“, dotok vode na ovim izvorima je opao. Prema našim saznanjima, ovaj akva-park je koristio pumpe jačine koja nije propisana. To je bila inicijalna kapisla da izvori presuše.

Zanimljivo je da je više uticalo na izvor Jezero nego na Slatinu iako je ona bliža „Termama“. Ovog leta identična situacija je zadesila i Slatinu, u kojoj nema vode već dva meseca.
Skupština opštine Vrnjačke Banje je u tenderu za zemljište gde se nalaze „Terme“, prvobitno raspisala isti bez termomineralnog izvora. Kasnije je na sednici skupštine odlučeno da i izvor ide u paketu.

Bušenje rađeno po propisima

Monitoring nad termomineralnim izvorima u Banji vrši Specijalna bolnica „Merkur“, u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom. Međutim, prema rečima šefa pravne službe u ovoj bolnici Božidara Vučkovića, oni nemaju potrebu da imaju kompletan uvid u to ko sve ima bušotine u Banji.

– Ne bih upotrebljavao izraz nekontrolisano bušenje. Ono je rađeno po svim propisima koji su predviđeni zakonom. I svi ti radovi su izvedeni u tim regulativama – objašnjava Vučković.
Iako smo se Ministarstvu rudarstva i energetike obratili sa pitanjem da li postoji baza podataka o broju bazena i akva-parkova u Vrnjačkoj Banji, odnosno odakle se povlači voda, odgovor nismo dobili. S obzirom na to da je Ministarstvo rudarstva i energetike zaduženo za izdavanje dozvola za bušotine, tražili smo spisak bazena u Vrnjačkoj Banji kojima su izdate dozvole za izvlačenje vode, za koji protok, i na kojim dubinama su bušotine, ali smo ostali bez odgovora.

Ko je gazda „Termi“?

„Vrnjačke terme“ pripadaju Rekreativno-ugostiteljskom centru „Ždrelo“ iz Petrovca na Mlavi čiji su vlasnici Dragiša i Milan Milojević. Osim u Vrnjačkoj Banji, oni poseduju još tri akva-parka: u Sokobanji, Banji Ždrelo, i na Ozrenu.
U Agenciji za privredne registre, Milojevići nisu upisani kao zakonski zastupnici, ali je njihova porodična firma „Gile gas“ iz Ostrikovca, kao i oni pojedinačno upisani kao članovi sa novčanim ulogom.

Milan Milojević, vlasnik akva-parka „Vrnjačke terme“, rekao je ranije za „Novu“ da sve rade po propisima, i da sve može da se prekontroliše u svakom trenutku.

– Svako veče isključujemo pumpu. Naša bušotina je najdublja i nalazi se na 650 metara. Tvrdim da mi nismo krivci za smanjen pritisak na izvoru Jezero. Opštinska inspekcija nas svakog dana obilazi – izjavio je Milojević nakon što je pošlog leta presušio izvor Jezero.

BONUS VIDEO Vojvođani žedni čekaju pijaću vodu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare