Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu uskoro će dobiti i svoje obezbeđenje, za koje će biti zadužena firma “Atlas sekjuriti”, koja je do tog posla došla direktnom pogodbom, bez tendera. Reč je o firmi koja je i ranije od gradskih institucija i javnih preduzeća dobijala niz poslova, ali i od privatnih investitora, između ostalog i onog koji je na Banovom brdu u parkiću pokušavao da sagradi zgradu. Ova firma je tako dobila ugovor za obezbeđivanje punktova za vakcinaciju, RATELA, pozorišta, muzeja, turističkih organizacija...

Kako je portal Nova.rs već pisao, Muzej grada Beograda predvideo je u svom planu javnih nabavki da spomenik Stefanu Nemanji, za koji još nismo saznali koliko je koštao, dobije i obezbeđenje. Muzej, međutim, za ovu nabavku nije raspisao tender.

Taj posao je okončan dodelom ugovora firmi Atlas sekjuriti i to u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva, u kojem je učestvovala još jedno preduzeće.

U planu javnih nabavki pisalo je da je procenjena vrednost ovog ugovora sedam miliona dinara, dok je u Odluci o dodeli ugovora navedeno da je posao fizičko-tehničkog obezbeđenja vredan 1.382.400 dinara sa PDV-om, te da se ova nabavka odnosi na pružanje usluga u periodu od dva meseca.

U obrazloženju se navodi da je ugovorom zaključenim sa Sekretarijatom za kulturu predviđeno da Muzej grada Beograda preuzima i obavezu staranja o obezbeđenju spomenika. Između ostalog piše da bi bilo kakav grafit, incident sa nitro sprejevima ozbiljno narušio kulturno dobro i doveo do nesagledivih posledica. Navodi se i da sam spomenik Stefanu Nemanji predstavlja delo neprocenjive vrednosti, kako materijalne tako i kulturne, te da bi svako oštećenje moglo da ima nesagledive posledice.

Firma “Atlas sekjuriti” koja će čuvati spomenik Stefanu Nemanji delu javnosti postala je poznata tokom protesta stanovnika Banovog brda, koji su danima branili parkić od investitora – preduzeća “Niva bilding” koji je tu želeo da zida zgradu. U nameri da krenu sa radovima, u parkić je dolazilo i obezbeđenje – zaposleni u firmi Atlas sekjuriti, koji su “čuvali” tu lokaciju od građana.

Foto: Printscreen

To preduzeće za fizičko – tehničko obezbeđenje dobilo je brojne poslove i u javnom sektoru. Tako je nedavno, takođe u pregovaračkom postupku, dobio posao obezbeđenja punktova za masovnu vakcinaciju i pripadajućeg magacina, a ugovor je vredan oko 10,2 miliona dinara.

To znači da se nije poštovao Zakon o javnim nabavkama , odnosno nije obezbeđena konkurencija a sa njom i najpovoljnija cena.

Uslugu spasilačkog obezbeđenja pružaju PD “25. maj – Milan Gale Muškatirović”, a trogodišnji posao ista firma dobila je i od Ratela.

“Atlas sekjuriti” sklapao je ugovor i sa JP Beogradske elektrane, Narodnim pozorištem i Narodnim muzejom, sportskim centrima “Olimp” iz Beograda i “Čair” iz Niša, gradom Jagodina, kao i Dragačevskog sabora trubača u Guči.

Cena spomenika tajna do 2023.

Inače, cena spomenika Stefanu Nemanji, bez ikakvog zakonskog osnova, proglašena je tajnim podatkom. Tu odluku donela je Vlada Srbije 2018. godine.

U dokumentu je navedeno da će se oznaka poverljvosti skinuti 2023.

Cena spomenika Stefanu Nemanji, bez ikakvog zakonskog osnova, proglašena je tajnim podatkom. Tu odluku donela je Vlada Srbije 2018. godine.

U dokumentu je navedeno da će se oznaka poverljvosti skinuti 2023.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare