Foto:promo beoinfo

Na poslednjij sednici Vlade Srbije, baš onoj kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, doneta je odluka o smeni predsednika i jednog člana Upravnog odbora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ova smena bi možda prošla i nezapaženo da nije reč o istom onom Upravnom odboru koji je izneo niz kritika oko postupanja nadležnih u slučaju gondole na Kalemegdanu. Smenjeni predsednik i član UO o svom razrešenju nisu ni obavešteni. Za to su saznali od novinara Nova.rs.

Ako se ima u vidu nedavna izjava savetnice predsednika Srbije Suzane Vasiljević da se predsednik raduje gondoli na Kalemegdanu te da ga u tome da završi taj projekat neće sprečiti niko jer „zna čoveka“, ovakav sled događaja i odluke vlasti reklo bi se nije neočekivan.

Iz UO Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture sklonjeni su „problematični predsednik i član“.

Tako je Vlada Srbije na sednici održanoj 4. februara donela odluku o razrešenju predsednika Upravnog odbora RZZSK Vladimira Lojanice, saznaje Nova.rs.

Na njegovo mesto imenovana je Marina Pavlović, sadašnja pomoćnica direktora Zavoda za zaštiti spomenika kulture grada Beograda. Istovremeno, smenjen je i član UO Vladimir Džamić, a umesto njega je imenovana njegova koleginica iz Zavoda Tatjana Tripković.

U odluci koju je potpisala premijerka Ana Brnabić ne navodi se obrazloženje za njihovu smenu.

Lojanica i Džamić nisu znali da su rezrešeni, već su informaciju dobili od novinara portala Nova.rs.

Sada već bivši predsednik UO kaže da on nikakvo obaveštenje nije dobio.

„Ne očekujem neko obrazloženje. Ne ulazim u razloge. Malo mi je indikativno da smo smenjeni ja i Džamić, pošto smo bili najglasniji“, rekao je Lojanica za Nova.rs.

On dodaje da je sve uradio što je mislio da treba i da ne želi da ulazi u razloge smene, ali da nije iznenađen.

Da ova smena nije slučajna ukazuju i događaji iz 2019. godine.

Druga runda borbe za gondolu

Naime, prema pisanju Danasa, UO RZZSK na čijem čelu je bio Vladimir Lojanica, je u svom izveštaju, koji je urađen na zahtev Ministarstva kulture i informisanja, naveo da je Zavod doneo odluke vezane za gondolu na Kalemegdanu bez mišljenja Stručnog saveta, uz potpis samo jednog konzervatora, uz nepoštovanje obavezujućih planskih dokumenata.

Ministarstvo kulture nikada nije postupalo po tom izveštaju. Čak su u zvaničnim izjavama za medije navodili da su postupci za izdavanje dokumenata za izgradnju gondole na Beogradskog tvrđavi sprovedene u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima.

Kada je gradska vlast najavila izgradnju gondole na Kalemegdanu koja će koštati oko 18, 2 miliona evra, predstavnici više od 20 strukovnih udruženja u Srbiji se usprotivilo. Oni su tražili obustavljanje tog projekta uz objašnjenje da će gradnja gondole ugroziti Beogradsku tvrđavu, zaštićenu kao kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Negativnu ocenu je dao i Stručni savet Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, inače savetodavno telo. Oni su mišljenje o projektu gondole dostavili tadašnjoj direktorki Zavoda Mirjani Andrić.

I oni nisu bili jedini.

Takođe, i većina zaposlenih stručnjaka konzervatora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture apelovala je da se obustavi izgradnja gondole na Kalemegdanu.

Sve ovo nije nateralo nadležne i beogradsku vlast da odustanu od izgradnje gondole. Od 2019. pa do danas trajalo je, kako se ispostavilo samo zatišje, koje je prekinula savetnica za medije predsednika Srbije.

Ovim je i zvanično otpočela druga runda borbe za i protiv gondole na Beogradskoj tvrđavi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare