Savamala Foto: Nemanja Jovanović

Policajac Goran Stamenković, jedini osuđeni u slučaju nelegalnog rušenja objekata u Savamali, prošle godine je saslušan zbog gradnje nelegalnоg objekta na Zvezdari. Kako saznaje portal Nova.rs, on je tada u Tužilaštvu rekao da mu je obećana legalizacija ako prizna krivicu u slučaju “Savamala” i naveo imena ljudi od kojih je dobio obećanja. Prema našim informacijama, ovaj iskaz Stamenkovića prosleđen je Odeljenju za korupciju pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Ime policajca koji je jedini osuđen u slučaju rušenja u Savamali, jer nije reagovao na prijave građana, aktuelizovala je potpredsednica SSP Marinika Tepić, koja je u emisiji “Utisak nedelje” rekla da ga je Nikola Selaković, sadašnji ministar spoljnih poslova, a tada ministar pravde, terao da prizna krivicu, a da će mu on zauzvrat pomoći da legalizuje svoju nelegalno sagrađeni objekat. Ove navode Selaković je demantovao.

Prema našim saznanjima, novi Stamenkovićevi problemi sa zakonom počeli su kada je u tužilaštvo stigao predmet inspekcije grada Beograda. Izveštaj inspekcije odnosio se na gradnju objekta na Zvezdari bez građevinske dozvole.

Njemu je navodno inspekcija izdala rešenje o obustavi gradnje jer nije imao dozvolu, ali je on i pored toga nastavio da zida. Time se policajac izložio krivičnom gonjenju i dospeo „pod lupu“ Prvog osnovnog tužilaštva.

Tužilaštvo ga je zbog toga i pozvalo da da iskaz i odgovori zašto je nastavio gradnju „zapečaćenog“ objekta.

Stamenkovićev „dil“

Međutim, u tužilaštvu se dogodio obrt. Kada je Stamenković došao da da iskaz, u par rečenica pomenuo je i ovo: da je sa izvesnim osobama imao dogovor da se objekat legalizuje, a da on prizna krivicu u slučaju „Savamala“.

Foto: EPA-EFE/KAY NIETFELD / POOL

“Stamenković je kroz svoju odbranu rekao da želi da ukaže na neke osobe sa kojima se navodno dogovarao i koja su mu dala obećanja oko ozakonjenja njegovog nelegalnog objekta. Pomenuo je nekoliko imena”, navodi naš dobro obavešteni sagovornik.

Ovde, međutim, prestaju ingerencije Prvog osnovnog tužilaštva: „problematični“ iskaz je prosleđen njihovim kolegama iz Odeljenja za korupciju Višeg javnog tužilaštva.

Ko sve ćuti

Doći do ovih saznanja nije bilo jednostavno. Upravo suprotno: maltene niko od nadležnih i osoba posredno upoznatih sa ovim slučajem nije hteo – ili znao – da odgovori na pitanja portala Nova.rs.

Zato je Nova.rs dvaput kontaktirala Više javno tužilaštvo i zatražila odgovore na pitanja da li je tačno da je Goran Stamenković dao iskaz u kome je tvrdio da je Nikola Selaković vršio pritisak na njega da prizna krivicu, a da će mu zauzvrat biti legalizovan objekat. Takođe, pitali smo i šta je Tužilaštvo preduzelo tim povodom.

U prvom odgovoru rečeno nam je da je predmet „Savamala“ od 2017. u Prvom osnovnom tužilaštvu, a posle drugog upita, rečeno nam je da su nam već odgovorili na ta pitanja.

Sa druge strane, iz Prvog osnovnog tužilaštva kratko su odgovorili: predmet je prosleđen odeljenju za korupciju Višeg tužilaštva.

Da li su upoznati sa ovim navodima pitali smo i Vladu Srbije, ali odgovore nismo dobili do objave ovog teksta.

Novinari Nova.rs stupili su u kontakt sa advokatom Jovicom Šošićem, koji je Stamenkoviću bio dodeljen po službenoj dužnosti, ali on navodi da nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivice u 2018. kontakte sa njim nije imao. Kako kaže, u to vreme ga je pitao da li ga je neko pritiskao da prizna krivicu, a Stamenković mu je odgovorio da nije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Kompletni idioti” još nisu kažnjeni

Podsećamo, u izbornoj noći između 24. i 25. aprila 2016, nakon vanrednih parlamentarnih izbora na kojima je pobedila Srpska napredna stranka, i dalje nepoznate osobe sa fantomkama na glavi bagerima su rušile objekte u beogradskom kvartu Savamala. Te noći građanima koji su se našli na licu mesta još nepoznati počinioci ograničavali su kretanje, vezivali ih, a policija na pozive ugroženih građana nije odgovarala.

Policajac Goran Stamenković priznao je krivicu za nesavestan rad u tom slučaju i zaključio sporazum za uslovnu kaznu zatvora od pet meseci, koju je sud prihvatio. Stamenković je u noći rušenja tog beogradskog kvarta bio šef smene dežurne službe beogradske policije. On je jedini koji je u ovom slučaju osuđen.

Nadležni organi do danas nisu otkrili ko je u noći 24. i 25. aprila 2016. rušio objekte i maltretirao građane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon događaja u Savamali rekao da iza rušenja stoje “kompletni idioti” iz vrha beogradske vlasti, ali nije želeo nikoga da imenuje. Kako je objavio Krik, policija i tužilaštvo ga ovim povodom nisu saslušali o saznanjima koja ima.

O odgovornima za nezakonito rušenje govorila je i bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ona je je u intervjuu za KRIK rekla da joj se bivši suprug Siniša Mali pohvalio da je organizovao rušenje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare