Sastanak Jakoba Stausholma i Aleksandra Vučića Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Projekat “Jadar”, kojim se omogućava kompaniji „Rio Tinto“ da obavlja iskopavanja na teritoriji naše zemlje, Vlada Srbije je još 2017. godine je prepoznala kao “prioritetni projekat geoloških istraživanja”. U Memorandumu o razumevanju, koji je vlada potpisala sa ovom kompanijom, a u koji je naš dnevni list imao uvid, srpska vlast je izrazila spremnost da obezbedi sve neophodne dozvole za rudnike i preradu ruda litijuma.

Pročitajte još...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da vlast nije ništa obećala kompaniji „Rio Tinto“ i da u ovoj priči ne postoji “nikakav slučaj”. Međutim, samo mesec i po dana pošto je preuzeo zvanično funkciju predsednika države, vlada, koju je na premijerskoj funkciji od njega nasledila Ana Brnabić, potpisala je Memorandum o razumevanju sa kompanijom “Rio Tinto Minerals Developement Limited” i “Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd”.

U dokumentu koji se odnosi na implementaciju projekta “Jadar”, navodi se da je “Rio Sava” otkrila nalazište litijuma u blizini grada Loznice 2004. godine, te da to što Srbija ima značajne geološke resurse predstavlja priliku za razvoj rudarskog sektora i pokretanja stranih direktnih investicija.

Foto:Privatna arhiva

U Memorandumu se, između ostalog, ističe da je Nacionalna strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara klasifikovala projekat „Jadar“ kao prioritetni projekat geoloških istraživanja za Republiku Srbiju, te da je prepoznato da je kompanija „Rio Sava“ uložila značajna finansijska sredstva u geološka istraživanja jedinstvenog minerala jadarita u Republici Srbiji, kao i da su 4. jula 2011. godine, gradonačelnik Loznice (Vidoje Petrović prim. aut.) i “Rio Sava” potpisali Memorandum o razumevanju s ciljem poboljšanja međusobne saradnje.

U Memorandumu, koji nije obavezujući, ali koji pokazuje nameru vlasti da sarađuje sa „Rio Tintom“ i da toj kompaniji omogući eksploataciju litijuma u Srbiji, ističe se da su se strane dogovorile oko toga da će obrazovati zajedničku radnu koja bi implementirala i nadgledala ključne aspekta projekta “Jadar”. Navodi se da će ta radna grupa uključiti predstavnike Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva građevinarstva, poljoprivrede, finansija, Grada Loznice.

Vlada Srbije takođe je istakla da je spremna da preduzme mere radi osiguranja efektivne i efikasne koordinacije između različitih organa i institucija, na centralnom i lokalnom nivou, u vezi sa postupkom izdavanja dozvola za rudnike i preradu ruda.

Vlast je ujedno izrazila i nameru da obezbedi stabilno investiciono okruženje za vreme trajanja projekta “Jadar” uz napomenu da će pristupiti pregovorima sa društvom “Rio Sava” o potencijalnoj realizaciji infrastrukturnih projekata neophodnih za ovaj projekat.

Podsećanja radi, upravo je direktor JP “Putevi Srbija” Zoran Drobnjak nedavno priznao kako je ta firma dala dozvolu kompaniji “Rio Sava” da podnese dokumentaciju za izgradnju pristupnih saobraćajnica do puteva koji bi vodili do rudnika.

Foto:Privatna arhiva

Uz infrastrukturu, Vlada je iskazala nameru da radi na obezbeđivanju komunalnih priključaka za projekat “Jadar”, kao i da će, između ostalog, raditi na razvoju potencijalnih obrazovnih programa neophodnih za razvoj rudarskog sektora.

Vlada Srbije navela je da očekuje od kompanije “Rio Sava” da postupa u skladu sa internim smernicama, pravilima i procedurama u realizaciji projekta, nastavi sa geološkim istraživanjima i studijama ležišta “Jadar” i da u potpunosti i aktivno promoviše srpske i međunarodne standarde zaštite životne sredine.

Brnabićeva najavila da će projekat započeti 2023.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i „Rio Tinta“ potpisan je manje od mesec dana pošto je Ana Brnabić preuzela funkciju premijerke, a u ime države paraf na ovaj dokument stavio je tadašnji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Prilikom potpisivanja, Brnabićeva je rekla da će projekat “Jadar” značajno uticati na razvoj Loznice i okolnih mesta.

“Kompanija ’Rio Tinto’ je do sada uložila 90 miliona dolara u projekat ’Jadar’, a pokretanje proizvodnje je planirano 2023. godine, što potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta”, navela je ona.

Izvršni direktor kompanije „Rio Tinto Minerals Developement Limited“ Sajmon Trot rekao je, posle potpisivanja, da Memorandum o razumevanju predstavlja temelj za efikasniju razradu projekta “Jadar” kroz sve projektne faze.

Foto:Privatna arhiva

“Na ovaj način dovodimo Srbiju i ’Rio Tinto’ korak bliže cilju – da postanemo vodeći izvor ponude za litijumom i boratima na svetskom nivou”, istakao je on tada.

Tadašnji ministar i potpisnik Memoranduma u ime Vlade Srbije Aleksandar Antić poručio je te 2017. godine kako je uveren da će posle ovog koraka biti ubrzane sve aktivnosti koje se tiču otvaranja rudnika i iskopavanja litijuma.

Foto:Privatna arhiva

U ime Grada Loznice, Memorandum sa „Rio Tintom“ potpisao je čovek koji je preleteo u SNS

U ime Grada Loznica, Memorandum o saradnji sa „Rio Tintom“, u julu 2011. godine, potpisao je Vidoje Petrović, tadašnji i aktuleni gradonačelnik Loznice.

U trenutku potpisivanja, Petrović je bio funkcioner G17+, kasnije Ujedinjenih regiona Srbije, koje je napustio kako bi osnovao sopstveni Pokret za Loznicu i Podrinje. Već u aprilu 2015. godine, nakon vesti da je raspušten Gradski odbor SNS, Petrović prelazi u redove naprednjaka, da bi ga potom lider partije Aleksandar Vučić imenovao za poverenika stranke.

BONUS VIDEO: Protest građana Loznice zbog Rio Tinta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare