Milenko Kostić Foto: printscreen/YouTube/TELEVIZIJA LAV plus

Firma “Auto Čačak” iza koje stoji biznismen Milenko Kostić kupila je Beogradsku industriju piva za 17,8 miliona evra, a za taj novac dobila je izuzetno vrednu imovinu. Bez sumnje, najvrednije je zemljište u Beogradu, kod Mostarske petlje, na kome se trenutno nalazi proizvodni pogon BIP-a. Njegova vrednost se meri milionima evra.

Milenko Kostić je Beogradsku industriju piva, koja je godinama u stečaju, platio 2,09 milijardi dinara, odnosno po upola nižoj ceni od procenjene vrednosti. Za taj iznos dobio je dugačak spisak imovine.

Postao vlasnik proizvodnog pogona kod Mostara, koji ima površinu od 26.738 kvadrata, a u katastru nepokretnosti navodi se da površina parcele na kome se nalazi iznosi 28.739 kvadrata, odnosno skoro tri hektara.

Prema pisanju medija, urbanističkim planovima na tom prostoru predviđeni su komercijalni sadržaji, odnosno stambeno – poslovni prostor i hoteli.

Zemljište mnogo vrednije od objekata

Nedeljko Malinović, direktor agencije za nekretnine “Legat”, kaže da je reč o izuzetno vrednom zemljištu, čija se vrednost meri milionima evra.

“Tu je veća vrednost zemljišta nego samog objekta, jer kupac sigurno neće da se bavi proizvodnjom piva. Tu možete jako puno da izgradite i zaradite. Ako je na toj lokaciji koeficijent 2, tu može da bude sagrađeno oko 56.000 kvadrata. Može da se gradi stambeni, poslovni blok, možete hotel”, navodi Malinović.

Iako je vlasnik zemljišta pod proizvodnim pogonom BIP-a država, Malinović kaže da kupac može da uradi konverziju zemljišta iz prava korišćenje u pravo svojine i to bez naknade.

“Pošto su tu već nalazi objekat, novi vlasnik ne mora da plati naknadu”, dodaje on.

Kupovinom BIP-a, Kostić je, osim proizvodnog pogona u Beogradu i vrednog zemljišta, dobio 1.324 kvadrata zemljišta u Velikom polju u Obrenovcu. Takođe, postao je i vlasnik Fabrike sokova u Krnjači, koja zauzima 11.826 kvadrata, a vlasnik je i dva objekta u Čačku – Sladare i Pivare od po 5.519 i 6.056 kvadrata.

Foto:Filip Krainčanic/Nova.rs

U vlasništvu BIP-a su još dva poslovna objekta u Obrenovcu, prodajni centar u Kragujevcu, dva poslovna objekta u Kosovskoj Mitrovici, a suvlasnik je sedam objekata u Alibunaru, ali i stana od 61 kvadrata u Budvi.

Vrednost BIP-a je i u 12 žigova registrovanih u Srbiji i tri međunarodno zaštićena brenda – „Bg“, „Bip 1839“ i „Sirće“.

Kostić uvek uz stranke i političare na vlasti

Vlasniku “Auto Čačka” Milenku Kostiću ovo nije bila prva privatizacija u kojoj je učestvovao. Svojevremeno je kupio i hotel “Moravu”, “Mehanizaciju” i “Jugokomerc”, a put do glavnog distributera automobila “škoda” nije bio lak.

Kako je i sam priznao gostujući u vestima Zapadne Srbije, morao je da se učlani u JUL da bi dobio dozvolu za uvoz automobila.

Iako nije poznato da je član SNS, njen vlasnik Milenko Kostić dovodi se u vezu sa Srpskom naprednom strankom. Njegova desna ruka i direktor “Auto Čačka” dugo je bio Milun Todorović, funkcioner SNS i aktuelni gradonačelnik Čačka.

„Nova ekonomija“ je objavila da nije samo Todorović veza te kompanije sa vlašću. Još jedan član SNS-a i direktor Kostićevog preduzeća Auto Čačak Inženjering – Milijan Minić bio je gradski većnik u Čačku.

Firma “Auto Čačak” poslednjih godina dobro je poznata srpskoj javnosti, budući da su od nje državni, pokrajinski i lokalni organi vlasti, kao i javna preduzeća često nabavljali službena vozila.

Podsećamo, kako je pisao Birn, od „Auto Čačka“ je i u 2017. policija nabavila više od 700 vozila marke „škoda“ i taj posao je proglašen tajnom. Ta nabavka označena je kao poverljiva, zbog čega su automobili umesto putem tendera, nabavljeni direktnom pogodbom.

Tajni ugovori i poslovi sa državom

Kako je portal Nova.rs pisao, MUP je i u 2019. nabavio nove automobile od iste firme i to za 8,1 milion evra.

Od iste kompanije vozila zakupljuju i JP Putevi Srbije. To preduzeće iznajmilo je 70 automobila na period od tri godina, a najam jednog platilo je čak 14.600 evra.

Firma „Auto Čačak“ bila je u fokusu javnosti i kada je Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd zaključilo tri ugovora vredna 46 miliona dinara o zakupu putničkih vozila. Kako je objavila „Nova ekonomija“ u junu 2019. godine, ugovor je sklopljen sa grupom kompanija u kojoj je nosilac posla bio upravo „Auto Čačak“.

U februaru prošle godine Nova ekonomija je objavila i da je i Grad Beograd sklopio sporazum o iznajmljivanju vozila vredan 20,8 miliona dinara sa tri firme, a nosilac posla je opet bila kompanija iz Čačka.

BONUS VIDEO Božo Prelević o političkom hohštapleraju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare