Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Burne i uglavnom negativne reakcije izazvala je jučerašnja izjava doktora Predraga Kona u intervjuu za naš portal: "Mi imamo neka saznanja, u okviru nekih klinika, da je do zaražavanja dolazilo uglavnom izvan bolnica. To bi trebalo oni koji rukovode tim kovid bolnicama da vrlo jasno kažu. Imamo i jednu uočenu situaciju, da je često dolazilo do zaražavanja na mestima gde se ispijala kafa i tih kratkih pauza". To je bio deo odgovora na direktno postavljeno pitanje o preminulim lekarima i tome kako smo zbog koronavirusa izgubili više od 70 zdravstvenih radnika. Kako bismo rasprišili sve nedoumice, a u cilju nepobitne istine, za vas emitujemo i audio snimak ove izjave - nema laži, nema prevare.

Doktoru Predragu Konu se nije svideo naslov našeg teksta „Kon: Umrli lekari se zaražavali na pauzama za kafu“, pa se tim povodom prvo oglasio na Fejsbuku, a zatim i u medijima.

Na Fejsbuku je konstatovao: „Na novoj s izašao je naslov sa mojim imenom koji može čitaoce dovesti u zabludu. Radi istine: Utvrđeno je u nekim slučajevima da je do zaražavanja zdravstvenih radnika dolazilo prilikom pauze za kafu, međutim izuzetno je malo verovatno da se neko od preminulih lekara baš na taj način zarazio. Sve drugo osim naslova koji je izvučen iz konteksta je do sada tačno preneto, mada je najavljeno da će intervju da se obimnjie postavi. Ono što međutim, nije preneseno je da boravak u prostorijama gde su intubirani pacijenti jeste povećani rizik, a dodao bi i požrtvovanost naših lekara“.

Zatim je otišao korak dalje, pa je u medijima osvanuo njegov komentar. „Ono što mora da se kaže jeste da je sraman, skandalozan, pa čak da se kaže da je čist falsifikat taj naslov. Ja to nikada nisam rekao. Naslov koji je izvučen iz svega onoga što sam ja rekao je čista laž. Drugačije ne može da se kaže. Ono što je sigurna istina je činjenica koju zna svaki lekar i svaki zdravstveni radnik, a to je da u momentima prilikom skidanja maski postoji značajno povećan rizik i mi imamo sigurno nekoga zaraženog baš na takav način. To se govorilo u skladu sa zaražavanjem, ne u skladu sa umiranjem“.

Doktoru Konu je pitanje eksplicitno postavljeno u vezi sa njegovi preminulim kolegama, njih više od 70. Zanimalo nas je kako smo ih izgubili i da li je te uzroke moguće utvrditi. Usledio je odgovor:

„Veoma ozbiljno pitanje kojem se treba temeljno posvetiti. Mi imamo neka saznanja, u okviru nekih klinika, da je do zaražavanja dolazilo uglavnom izvan bolnica. To bi trebalo oni koji rukovode tim kovid bolnicama da vrlo jasno kažu. Imamo i jednu uočenu situaciju, da je često dolazilo do zaražavanja na mestima gde se ispijala kafa i tih kratkih pauza. Potrebno je stvoriti potpunu sliku o tome. Posle prvog talasa sam to temeljno pratio, pa mogu reći i posle drugog, ali tada nije bilo neke velike razlike. Nije bilo toliko brojnog umiranja. Ono što se već tada moglo videti je da među umrlima nisu svi bili ni radno aktivni. Svejedno, to je ekstremno značajno utvrditi koliko je od njih zapravo radilo u crvenoj zoni. Postoji još jedna stvar, svakom pozitivnom se radi takozvano epidemiloološko ispitivanje. Ipak, sva ta saznanja nisu dovoljna, potreban je ozbiljan pristup ovoj temi. Da se vidi koliko je tu zaista bilo stomatologa, onih koji ni na koji način nisu došli u kontakt sa crvenom zonom, koliko je bilo onih za koje znamo da su se zarazili u porodici ili izvan. To se sve da utvrditi, jer epidemiološka ispitivanja su rađena. Još jedna bitna stvar je koliko je lekara započelo pravovremeno da se leči, a koliko nije. Treba uporediti smrtnost zdravstvenih radnika u odnosu na smrtnost svih ostalih iz opšte populacije – da li je tu bilo neke razlike. Zatim, treba ispitivati smrtnost hospitalizovanih po raznim kovid bolnicama. Treba uzeti u obzir i objektivizirati opterećenost zdravstvenih radnika. To treba analizirati po specijalnostima, to nije jednako. Mi imamo anesteziologe koji su bili maksimalno opterećeni. Treba utvrditi i dinamiku umiranja zdravstvenih radnika. U poslednjih mesec dana je veliki broj njih umro, to treba uporediti sa dinamikom umiranja u opštoj populaciji. Ako se to poklapa, to nije nešto što je neobično. Kada govorimo o umiranju uopšte, to su teme krajnje ozbiljne i neke paušalne procene da je to nastalo iz jednog jedinog razloga, nisu jednostavno prihvatljive. Mora se mnogo dublje to proceniti, objektivizirati. Mi imamo da je bilo masovnog zaražavanja i masovnog umiranja u ovom poslednjem, talasu, pa, nažalost, ne bi trebalo da bude neko iznenađenje da se povećao i broj umirićih zdravstvenih radnika.

Nije prvi put da nam doktor Kon objašnjava kako su njegove izjave istrgnute iz konteksta, bilo je i situacija kada se kajao zbog toga što je bilo šta govorio. Pamti se kada je krajem septembra prvo rekao da je bilo više umrlih nego što je prijavljeno: „Obradio sam podatke do juna meseca – tri puta je bilo više smrtnih slučajeva od kovida 19 nego što je bilo pismeno prijavljeno“, izjavio je epidemiolog dr Predrag Kon gostujući u „Pregledu dana“ NewsmaxAdria.

Ubrzo je usledilo obrazloženje i neka vrsta „pokajanja“. 

„Tu se javlja taj broj koji je veći, što smo u realnom vremenu imali prijavljeno. To znači da je vrlo moguće da je bilo znatno više smrti. To su dva broja – 345 i 118 koji je prijavljen. Bolje da nisam rekao tri puta više. Ne može na celu Srbiju da se primeni ta procena. Smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju, a to sam već objašnjvao, ukoliko ne prođe određeni period. Tek za dva meseca vraćaju se nazad podaci koji su upisani u takozvanoj potvrdi o smrti. Potvrda je deo obrasca u skladu sa zakonom“, objasnio je dr Predrag Kon.

Da li je bilo pauze za kafu?

Zbog poslednje izjave doktora Kona pobunio se i veliki broj njegovih kolega, onih koji istovremeno traže da se ispita zbog čega Srbija tokom pandemije gubi toliko lekara. Nakon burnih reakcija i oštrih kritika, Kon je poželeo da objasni šta je zapravo hteo da kaže, a sudeći po tome – ispašće da u intervjuu za Nova.rs nije ni pomenuo pauze za kafu. Doktore Kon, možda se niste najsrećnije i najpreciznije izrazili, ali jako dobro smo Vas čuli, a sada dajemo priliku i našim čitaocima, da i oni čuju šta smo Vas mi pitali, a šta ste Vi odgovorili, pa neka sami procene.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare