Galens Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Nakon što je u Novom Sadu sazidao zgrade svuda gde se ašov mogao zabiti, uključujući i zelene površine i lokacije prethodno srušenih spomenika kulture, kompanija “Galens” svoj urbanistički pohod nastavlja u Beogradu. Prema tvrdnjama Stranke slobode i pravde, kompanija koja slovi za omiljenog SNS investitora, sada finansira plan detaljne regulacije na području Vračara i Voždovca.

„‘Galens’ grupacija iz Novog Sada, koja se dovodi u blisku vezu sa (srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom) i trenutnom vlašću, ima nameru da gradi višespratnice i u Beogradu, na Vračaru. Naime, ista grupacija je finansirala plan detaljne regulacije na području Vračara i Voždovca. Tim planom je predviđeno umesto oko 9.000 metara kvadratnih, sagradi ukupno 18.785 metara kvadratnih prostora“, naveli su iz beogradskog odbora SSP.

Prema navodima SSP, i beogradska vlast je sa “Galensom” spremna da sarađuje po modelu novosadskih kolega, koje su za potrebe ovog investitora menjale urbanističke planove kao sličice.

„Deo prostora koji ovaj plan reguliše uživa status prethodno zaštićene celine Istočnog Vračara, pa je verovatno ideja da se plan što pre sprovede, pre nego što dođe do zaštite i ovog dela Vračara“, navode iz SSP, pojašnjavajući čemu žurba
Gorana Vesića za ubrzavanje ovog plana, kojim je planirano uvećanje broja stanova sa 541 na 643.

Novosadska iskustva sa ovom kompanijom u kombinaciji sa ljubaznošću gradske vlasti, pokazala su da se planovi i u hodu mogu menjati, posebno po broju spratnosti.

Najflagrantniji primer da propisi za “Galens” ne važe je Pupinova palata u centru Novog Sada, koja je sa primarnih i po planu propisanih 18.000 , skočila na 43.000 kvadratnih metara, a umesto dozvoljenih šest, naprasno “izrasla” u soliter
od 14 spratova.

Iz istog razloga, Beograđani sa pravom već sada mogu da se zabrinu i za budući izgled Vračara i kao zaštićene celine.

Naime, jedan od prvih većih neimarskih poduhvata “Galensa” u Novom Sadu nikao je upravo na lokaciji spomenika kulture, novosadskih trščara.

Problem oko zaštite gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rešio vrlo jednostavno – izdejstvovao je da ona bude
ukinuta i time valjda postao prvi gradonačelnik koji je srušio najstarije objekte u gradu na čijem je čelu. Umesto zaštićenih trščara, prvih naseobina iz kojih je nastao današnji Novi Sad, grad je dobio Galensov “Kraljev park”, kompleks zgrada
koje su takođe, tokom radova, volšebno porasle za pet spratova više od dozvoljenog.

Zbog ove kompanije Grad Novi Sad je srušio i ostatke poslednje jermenske crkve u Srbiji, a nekadašnji parkovi i zelene površine su preko noći postajali gradilišta omiljenog investitora.

Danas, kada je Novi Sad ostao bez spomenika kulture i zelenih površina i postao premali za apetite vlasti i investitora,
sasvim je logično zašto ova privatna kompanija finansira plan detaljne regulacije Vračara i Voždovca.

Mada, sudeći po već viđenom, barem kada je Galnes u pitanju, planovi i propisi se donose pro forme i iz jednog razloga – da bi se kršili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare