Po završetku emisije "Reč na reč" na RTS-u predsednik stranke SRCE Zdravko Ponoš, rukovao se samo sa predsednikom Novog DSS-a, dok je predstavniku SPS Đorđu Milićeviću i predstavniku SNS Vladimiru Orliću okrenuo leđa.

Sinoćna emisija „Reč na reč“ bila je posvećena pitanju spoljne politike Srbije. Svoje stavove po tom pitanju izneli su predstavnici liste Srbija protiv nasilja Zdravko Ponoš, koalicije NADA Miloš Jovanović, liste „Ivica Dačić – premijer“ Đorđe Milićević i liste „Aleksandar Vučić Srbija ne sme da stane“ Vladimir Orlić.

Po završetku debate, učesnici su se međusobno rukovali… Ali ipak ne svi.

Zdravko Ponoš rukovao se jedino sa liderom Novog DSS Milošem Jovanovićem, dok je predstavnicima vlasti Milićeviću i Orliću okrenuo leđa nakon čega je izašao iz studija.

Za razliku od svog koalicionog partnera Aleksandra Jovanovića Ćute, Ponoš je odlučio da na kraju emisije ne postavlja dodatna pitanja predstavnicima vlasti.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta su predstavnici rekli o EU

„Srbija je zaglavljena na evropskom putu ne zbog Kosova, nego zbog svega ostalog. Kosovo je Poglavlje 35, a gde su ostala 34 poglavlja? Potpuno stojimo, u prethodne dve godine ništa nije urađeno“, izjavio je Ponoš.

Ponoš je istakao da ukoliko Srbija želi da bude deo Evropske unije da onda mora da prilagođava svoju politiku sa Unijom u meri u kojoj je to u našem interesu, a ne sa zemljama Zaliva.

Zdravko Ponoš Foto:FoNet/Milica Vučković

„Primer kako je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić prilagođavao svoju spoljnu politiku vam je to kad je otišao u Vašington da ispregovara Vašingtonski sporazum, odneo je (tadašnjem američkom predsedniku Donaldu) Trampu Kosovo kao predizborni dar, a vratio se sa plastičnim ključem Bele kuće i izraelskim priznanjem Kosova. Hvalio se šniclom sa Angelom Merkel, te sa četiri rukovanja sa Trampom, zagrljajem sa (kineskim predsednikom Si) Đinpingom… Njegovo druženje sa (premijerom Albanije) Edijem Ramom je prilično loša priča, polupijana… Sad se postavlja pitanje, a gde su svi ti ljudi danas“, upitao je Ponoš.

Miloš Jovanović iz Nove Demokratske stranke Srbije istakao je da aktuelna spoljna politika Srbije nije jasno definisana i da nema viziju.

„To nije od juče. Postoji temeljna protivrečnost u vođenju spoljne politike. Sa jedne strane, borimo se za očuvanje teritorijalne celovitosti, a sa druge težimo članstvu u Evropskoj uniji, a to nisu kompatibilne stvari“, ocenio je Jovanović u predizbornoj debati.

Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On je istakao da se koalicija NADA, čiji je deo Novi DSS, zalaže za redefiniciju odnosa sa EU.

„Saradnja naravno, ali članstvo u političkom smislu nije opcija. Od članstva nema ništa ni zbog EU, a ni zbog uslova oko Kosova. Eu se neće širiti u dogledno vreme“, rekao je Jovanović.

Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke istakao je kako Srbija danas vodi samo „svoju, suverenu i slobodarsku spoljnu politiku“.

Vladimir Orlić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Naš posao je da se usklađujemo sa našim narodom i našim interesima i to je ono što mi slušamo. Kažu da ambijent danas u Srbiji nije izvestan, a u vreme bivšeg režima bilo je izvesno da ćete da propadnete skroz i da nećete ništa da imate“, rekao je Orlić.

„A šta ste to vi radili i kako zaštitili državu kada je 89 zemalja priznalo Kosovo. Uništili su nam državu pred Međunarodnim sudom pravde, a mi obezbedili povlačenje 28 priznanja Kosova“, dodao je on.

Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije kazao je da je suština u vođenju države „samostalnost“.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

„Srbija se izborila za ono što je suština, a to je samostalnost. Suština jedne države je u samostalnosti i želimo da sarađujemo i sa Zapadom i sa Istokom“, rekao je Milićević.

On je demantovao da u Srbiji nema investicija i dodao je da je naša zemlja „rekorder u privlačenju direktnih stranih investicija“.

BONUS VIDEO: Kako je izgledala predizborna debata na RTS – u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare