Tri meseca je prošlo je od kada su deca poljoprivrednika i članova Demokratske stranke iz Pećinaca izbačena iz vrtića. Danas je ispred Predsedništva konferenciju za medije održala Jelena Mihajlović, žena koja se mesecima bori protiv nepravde koja je učinjena njenoj porodici. U svojoj poruci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ona je pitala zbog čega njenom detetu nije omogućeno da ide u vrtić u Pećincima, kad je sprat tamošnje predškolske ustanove poluprazan i zbog čega obećava izgradnju novog vrtića, kad još uvek nije su izgradili školu. Pitala je i ministra prosvete Branka Ružića zbog čega se "pravi mrtav" i da li je ucenjen, pa zbog toga ne reaguje povodom ovog slučaja.

„Naša deca ne idu tri meseca u vrtić. Posle dva i po meseca sam dobila odgovor da nam deca mogu da idu vrtić, ali u Šimanovce. Ja svaki dan moram da pređem 60 kilometara da bi moje dete moglo da ide u vrtić. Odakle mi novac, 20 hiljada dinara samo za gorivo svakog meseca da bi mi dete išlo u vrtić? Je li to prelazno rešenje koje dao naš predsednik? Ja moram da uzimam kredit da bi mi dete išlo u vrtić? Jedno dete ne možete da vratite u vrtić“, rekla je ona.

Pročitajte još...

Ona je dodala zašto se deca ne vrate u vrtić, kad znaju da je pola sprata prazno.

„Zašto su deca iz Pećinaca poslata u Šimanovce u vrtić, kad znamo da svi da ima prazna sala? Zašto se to ne omogući roditeljima. Sve vreme se ministar Ružić pravi mrtav. On meni deluje kao ucenjen čovek koji ne sme da reaguje. Ministre Ružiću, u 2022. godini deca su vam izbačena iz vrtića, diskriminisana, direktorka ima krivičnu prijavu. Šta vi radite? Toj istoj direktorki dajte da vodite vrtić. Ministre Ružiću, ako niste za tu funkciju, zašto ste je prihvatili? Za vreme našeg mandata su nam deca izbačena vrtića. Ponovo imate mandat, vratite nam decu u vrtić“, rekla je ona.

Potom se osvrnula i na to što radi presednik Srbije.

„Šta nam radi predsednik? Otvara nov vrtić u Pećincima… Pa, predsedniče, ima mesta. U svakom delu Pećinaca ima mesta. Eno, sala je prazna. Vrtić će otvoriti isto kao i školu koju je trebala da bude otvorena i gde otpadaju plafoni. Roditelji se bune… Kad su čuli da se otvara vrtić, pitali su šta je sa školom.. A pre toga, predsedniče, ja ću vas zamoliti da nam date pešački prelaz. Naša deca nemaju ni pešački prelaz. Skupa farba, samo jeftin život kod nas u Pećincima. Pešački prelaz nam je potreban da nam deca ne ginu tamo. U najprometnijoj ulici, nemam pešački prelaz, predsedniče“, podvukla je ona.

Nakon protesta poljoprivrednika u avgustu, nekoliko članova Deokratske stranke koji su na njima učestvovali dobili su obaveštenje da su im deca praktično ispisana iz vrtića i stavljena na listu čekanja.

Majke ovih mališana izašle su odmah u javnost. One tvrde da su deca ostala bez mesta u vrtiću jer su članovi njihovih porodica simpatizeri ili članovi DS koji su učestvovali u protestima poljoprivrednika. Roditelji su za novonastalu situaciju optužili poverenika Srpske napredne stranke za Pećince Milorada Pantića Lukija, koji je kako su za N1 tvrdili svedoci dostavio spisak dece koja bi trebalo da budu ispisana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare