Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći o aferi Pećinci, gde su članovima Demokratske stranke deca preko noći ispisana iz vrtića, izgovorio dve neistine. Prvu da za taj slučaj uopšte nije čuo i drugu da ta priča ima veze sa listama čekanja.

O ovom slučaju javnost bruji već mesecima. Naime, nakon protesta poljoprivrednika u avgustu, nekoliko članova Deokratske stranke koji su na njima učestvovali dobili su obaveštenje da su im deca praktično ispisana iz vrtića i stavljena na listu čekanja.

Foto: Printscreen FoNet/Video

Majke ovih mališana izašle su odmah u javnost. One tvrde da su deca ostala bez mesta u vrtiću jer su članovi njihovih porodica simpatizeri ili članovi DS koji su učestvovali u protestima poljoprivrednika. Roditelji su za novonastalu situaciju optužili poverenika Srpske napredne stranke za Pećince Milorada Pantića Lukija, koji je kako su za N1 tvrdili svedoci dostavio spisak dece koja bi trebalo da budu ispisana.

Održano je i nekoliko protesta. Mediji su o ovome pisali, a nezavisne televizije izveštavale. Protestima je prisustvovao i vrh Demokratske stranke, koji je odgovornost za celu situaciju pripisao upravo Aleksandru Vučiću.

Predsednik DS Zoran Lutovac na jednom od protesta je rekao se tu ne radi o tome da nema mesta u vrtiću, već da neko nije podoban zato što roditelji nisu glasali za SNS, aktivno su u DS ili ne žele da podržavaju ovu vlast.

Zoran Lutovac Foto: Demokratska stranka

“To je nedopustivo. Ovde se radi o najgrubljem mešanju i ugrožavanju ljudskih prava. Deca ovih roditelja ispisana su iz vrtića, poljoprivrednici koji su iz DS-a ne mogu da dobiju subvencije, nastavnici ne mogu da dobiju posao u nastavi iako postoji potreba za tim, i sve to samo zato što su opoziciono nastrojeni. Da se ne zavaramo – jeste u pitanju lokalni moćnik, ali iza tog lokalnog moćnika stoji Aleksandar Vučić. Iza svakog lokalnog moćnika stoji Aleksandar Vučić, i to je njegova politika. Sve ovo se dešava zato što je Aleksandar Vučić napravio takav sistem da njegovi poslušnici mogu da pljačkaju koliko god hoće i u svojoj opštini da rade šta hoće“, zaključio je tom prilikom Lutovac.

Čak i da zaista predsednik nije pročitao nijednu vest o tome, niti je video ijedan TV prilog, o tome mu je u Skupštini, tokom sednice na kojoj je Vučić predstavio izveštaj vlade o Kosovu, govorio poslanik DS Srđan Milivojević.

Foto: Printscreen/RTS2

“Koga sve ovde niste doveli da vam pomogne? Pa ne plašimo vas se mi. Juče ste doveli stranački megafon Simu Spasića. On da prati raspravu o Kosovu? Gde vam je Sima iz Grocke i njega dovedite. Onaj što je zapalio kuću Milana Jovanovića. Gde vam je Jutka iz Brusa? Što nije ovde? I Dijanu Hrkalović dovedite. I Zvonka Veselinovića i njega dovedite. I Lukija iz Pećinaca dovedite, onog Lukija što ispisuje decu iz Demokratske stranke iz vrtića u zemlji u kojoj se održavaju slobiodni izbori. To su ti vaši slobodni izbori”, rekao je tada Milivojević Vučiću.

Bez obzira na sve navedeno, predsednik 7. oktobra, mesec i po dana kasnije, tvrdi da nikada nije čuo da u Pećincima deca ne mogu da pohađaju vrtić jer im je to zabranio funkcioner SNS.

On je nakon otvaranja novog objekta kompanije MTU Maintenance Serbia u Novoj Pazovi novinarima rekao da prvi put čuje za tako nešto i da je spreman da primi svaku majku.

„Za mene je svetinja da brinemo o našoj deci i mene tu ne interesuju političke stranke. Ako takav problem realno postoji biću spreman da ga rešim“, rekao je Vučić.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Zatim je tri dana kasnije rekao:

“Jedni kažu da to (u Pećincima) nije bio takav slučaj, drugi kažu da jeste. Svejedno, taj problem mora da se reši“, rekao je Vučić novinarima nakon obilaska rekonstruisanog puta između Novog Pazara i Tutina na pitanja novinara N1 šta će se desiti sa decom koja su izbačena iz vrtića.

A onda je izgovorio drugu neistinu, rekavši da je suštinski problem velika lista čekanja i da će to najlakše biti rešeno hitnim raspisivanjem tendera za izgradnju novog vrtića.

“Nije pitanje jedno, dvoje ili troje već 74 dece, vidite da sam se bavio time. Nema prostora u lokalnom vrtiću, idemo na izgradnju novog vrtića. A ovaj problem ćemo gledati kako da krizno rešimo pre nego što za osam, deset meseci ne izgradimo novi vrtić“, rekao je Vučić.

Istina je da su deca članova DS išla u vrtić regularno sve do pomenutih protesta. Dakle, nisu bila na listama čekanja, već su redovno išla u vrtić, a onda su preko noći ispisana i stavljena na listu čekanja.

BONUS VIDEO: Dragana Rakič prozvala Vučića da je slagao u parlamentu: Podsetila ga je fotografijama sa kabadahijom iz Pećinaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare