Foto:TANJUG/ RADE PRELIC, Shutterstock

U ovom trenutku sve izgleda kao da uživo pratimo raspad koalicije SNS i SPS, a prema saznanjima Nova.rs povod za to je nedavna poseta srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića Vašingtonu. Tom prilikom Dačić se sreo sa specijalnim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Tema razgovora bila je nemačko-francuski plan za Kosovo… A nešto u vezi onoga što je lider SPS na tim sastancima rekao očigledno nije po volji predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Aleksandar Vučić je, pre svega, razočaran time što se socijalisti nisu istakli u njegovoj odbrani ni za skupštinskom govornicom, niti u trenutku kad je umalo došlo do tuče između predstavnika opozicije i naprednjaka u parlamentu.

Kap koja je prelila čašu bio je odlazak Ivice Dačića u Vašington, gde je prisustvovao Molitvenom doručku, a zatim se sastao i sa Derekom Šoleom i Gabrijelom Eskobarom.

Na tim sastancima navodno je bio prisutan i ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić, a ono što je kao informacija stiglo u Beograd, nije se dopalo Aleksandru Vučiću.

I događaji se samo nižu.

Sve je počelo u ponedeljak kad je u SNS održan sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Nakon toga u javnosti su se pojavile informacije da su socijalisti proglašeni nelojalnim partnerom.

Tokom sumiranja nedavne sednice Narodne skupštine posvećene Kosovu i Metohiji, Vučić je kako su juče preneli mediji, rekao da je SNS bio usamljen u odbrani državnih interesa i da je uz sebe imao – narod. Kazao je, kako se dalje navodi, i da je veoma razočaran ponašanjem socijalista, “koji su bili negde između, želeći da se dodvore svima”, te da je spreman da ide na izbore kao kandidat za premijera.

Usledilo je vrlo „dramatično“ obraćanje predsednika na Instagramu u kojem je socijaliste praktično uporedio sa svojim neprijateljem broj jedan – predsednicom Evropskog pokreta Srba sa Kosova Radom Trajković.

„Zapadni agent Rada Trajković kaže da tražim aboliciju za svoju porodicu, a ne spas za srpski narod na Kosovu“, započeo je svoje Instagram obraćanje sinoć Vučić.

„Laže, kao i svi oni u Skupštini koji su govorili sve one besmislice. Brani me taman kao i moji koalicioni partneri. Zato narode samo da imate u vidu da je moja porodica ovde, ostaće u Srbiji, kao i ja“, rekao je Vučić u obraćanju odgovarajući na današnju izjavu Rade Trajković. Nikog se ne plašimo jer ništa nismo ukrali, krivi smo jer smo branili i branimo Srbiju, a i branićemo. Međusobno priznanje? Sanjajte“, dodao je Vučić i uzviknuo „živela Srbija“.

Nakon sinoćne drame u kojoj je praktično najavljen raskid saradnje između SNS i SPS, Dačića su zatim sačekale dve nove. Slučajno ili ne, ali nekako u isto vreme na društvenim mrežama osvanuo je snimak poslanika SPS Zvonimira Stevića kako gleda porno film na sednici Skupštine na kojoj je Vučić govorio o nemačko-francuskom planu, a zatim i snimak poslanice iz redova socijalista koja tokom istog govora kupuje na internetu…

Zvonimir Stević
Zvonimir Stević

Epilog?

Poslanici SPS danas su kasnili na sednicu Skupštine Srbije dvadesetak minuta, da bi se ubrzo u javnosti pojavila informacija da je šefica poslaničkog kluba SPS Snežana Paunović podnela ostavku na mesto potpredsednice parlamenta. Ni poslanik Stević više nije poslanik.

Istovremeno u zgradi Predsedništva održan je sastanak Aleksandar Vučića sa ministrima iz SNS, a kako saznajemo poslanik Vladimir Đukanović je na kraju jutrošnje sednice Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravo poručio predstavnicima opozicije da se pripreme za izbore 24. septembra…

Ali, da se vratimo na Dačića…

Šta su Ivicine crvene linije

Šta je srpski šef diplomatije rekao o sastancima sa Šoleom i Eskobarom?

Ivica Dačić i Derek Šole Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

U intervjuu za Glas Amerike, Dačić je naglasio da su dve crvene linije Beograda – pitanje priznavanja tzv. Kosova, to jest pitanje članstva u UN i kako je rekao „preduslov svih preduslova“ – da se prvo formira ZSO.

Odgovarajući na pitanje šta su mu u Vašingtonu rekli na „crvene linije“, Dačić je rekao da SAD imaju drugačije stavove i naveo da mu je Šole rekao da „gubi vreme oko povlačenja priznanja“.

„Mislim, jednostavno za njih to nije toliko bitno. Za nas je bitno. Zašto je bitno? Zato što mi nemamo podršku velikih sila, znači moramo da se oslanjamo na brojke, a te brojke… ako neko hoće, na primer, da kandiduje Kosovo za članstvo u UN, veoma nam je bitno šta misli svaka od tih država, jer na kraju krajeva, postoje principi po kojima se glasa“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li sporazum o ZSO obuhvata samo četiri opštine na severu KiM ili je reč o formiranju na celoj teritoriji južne srpske pokrajine Dačić odgovara da je reč o 10 opština.

Rekao je Dačić da Srbija trenutno nije ni blizu toga da mora da uvede sankcije Rusiji.

O francusko-nemačkom planu nije mnogo govorio. Gotovo uopšte. A upravo je to srž sukoba s Vučićem.

Da li će se završiti raskidanjem koalicije i novim izborima ostaje da vidimo.

Ostaje, naravno, i mogućnost da gledamo još jednu izrežiranu predstavu, kojom bi se moglo odložiti potpisivanje nemačko-francuskog plana.

BONUS VIDEO: Igrica koju Aleksandar Vučić godinama igra sa Ivicom Dačićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare