Peca Popović, Svetlana Bojković, Dragan Bjelogrlić, Ivanka Popović, Protest ispred RIK-a Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Jedna od pokretača inicijative ProGlas Ivanka Popović izjavila je za N1, komentarišući proteste ispred RIK-a, da je ovo momenat kada se određuje budućnost čitavog društva. "Da li ćemo ostati u okviru nekih uzusa demokratskog društva ili ćemo skliznuti u nešto što 21. vek i nema reč za to u šta klizimo, to su neki ostaci načina uprave iz prethodnih vekova", kazala je.

Nekoliko pokretača inicijative ProGlas pružilo je podršku protestima građana ispred Republičke izborne komisije (RIK), koji su organizovani zbog izbornih neregularnosti. Njihov dolazak su okupljeni, među kojima je bilo najviše studenata i mladih, pozdravili ovacijama. Jedna od onih koja je sinoć bila ispred RIK- je profesorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

O tome kakve utiske nosi sa protesta, ona kaže za N1:

„Bilo je jako mnogo pozitivne energije, ali i jako mnogo nezadovoljnih ljudi, i mladih i drugih generacija. Mislim da je važno da se to nezadovoljstvo kanališe na način koji je uobičajen za vidove građanskih protesta i mislim da je ta upornost i namera da se istraje u iskazivanju nezadovojstva je za svako poštovanje“.

Popović kaže da su bili na protestu jer su želeli da podrže studente.

„Pošto smo bili saveznici u promovisanju poziva da se izađe na glasanje, smatrali smo da je sada kolegijalno da mi podržimo studente. Ovo nije samo pitanje studenata, tiče se svih nas. Kako ćemo razrešiti ovu situaciju će odrediti budućnost Srbije. Ovo je važan trenutak u našoj realnosti i u našim životima“, rekla je Popović.

Prema rečima Popović, institucije jesu zarobljene.

„I suština ProGlasa je bila da pokaže je došlo do opšte kriminalizacije društva, i da je svaki aspekt delovanja društva, posebno instituije, da su u funkciji jednog povlašćenog broja ljudi. Ako i sada institucije funkcionišu samo za interese malog broja ljudi, onda to nije pitanje angažovanih pojedinaca, NVO-a, već je pitanje svih nas. Sada ne sme niko da ostane po strani. Onaj ko ostane po strani, znači da pomaže ovom režimu da opstane“, naglasila je gošća N1.

Opširnije čitajte na N1. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar