Tamara Džamonja Ignjatović, Peca Popović, Svetlana Bojković, Dragan Bjelogrlić, Ivanka Popović, Protest ispred RIK-a Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Nekoliko pokretača inicijative ProGlas pružilo je podršku današnjim protestima građana ispred Republičke izborne komisije, koji su organizovani zbog izbornih neregularnosti. Njihov dolazak su okupljeni, među kojima je bilo najviše studenata i mladih, pozdravili ovacijama.

Ispred inicijative ProGlas u ulici Kralja Milana pojavili su se reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić, glumica Svetlana Ceca Bojković, profesorka Ivanka Popović, profesorka Tamara Džamonja Ignjatović, sudija i pisac Miodrag Majić, akademik Vladica Cvetković, profesor Filip Ejdus, reditelj Srdan Golubović i novinar Peca Popović.

Profesorka Popović na kratko se obratila okupljenim studentima, koji su u jednom trenutku glasno skandirali – „Proglas“.

“Ovaj skup organizuju studenti, odazvali smo se njihovom pozivu. Dok smo kao ProGlas išli po Srbiji, razgovarali sa ljudima o tome zašto je važno da se izađe na glasanje, studenti su bili sa nama. Iz tog razloga, pošto mi želimo smenjivu vlast, regularne izbore i otvorene medije, razumemo zabrinutost studenata, što sada ta situacija očigledno nije takva“, rekla je profesorka Ivanka Popović.

Podsetimo, budući da su izbore održane 17. decembra obeležile ozbiljne neregularnosti, inicijativa ProGlas pozvala je na nadležne ustanove Republike Srbije da ponište izbore u Beogradu, kao i na svim drugim mestima gde su utvrđene značajnije nepravilnosti.

Takođe, oni su u saopštenju naveli da je neophodno ustanovljavanje pravne odgovornosti za nezakonito ponašanje tokom izbornog dana, kao i ponavljanje izbora na teritoriji Beograda i svim drugim mestima gde su utvrđene nepravilnosti, uz njihovo otklanjanje i poštovanje svih preporuka na koje su pažnju skrenuli domaći i međunarodni posmatrači.

„Ako se utvrdi da ima propusta, na šta se sumnja, kad se to utvrdi, onda je normalno da se izbori ponove, samo to tražimo. Mi svi želimo da živimo u jednoj državi gde funkcioniše red i zakon, da li je to mnogo da se traži“, upitala je profesorka Ivanka Popović.

Iza inicijative “ProGlas” stali su Ljubomir Simović, prof. dr Vladimir Kostić, prof. dr Ivanka Popović, Miodrag Majić, prof. dr Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, prof. dr Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, prof. dr Filip Ejdus, prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, i Petar Peca Popović.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar