Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; Filip Krainčanić/Nova.r; Nemanja Jovanović/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs; Shutterstock

Iako su pred Srbijom teška vremena koja zahtevaju ozbiljnost, kako predsednik Aleksandar Vučić kaže, portal Nova.rs odlučio je da unese malo vedrine u “sumorne dane”. Bilo je teško, jer je konkurencija jaka, ali uspeli smo da izdvojimo top 10 gafova političara koji će vas “dovesti do suza” (od smeha ili od muke).

Srpska politička scena bogata je raznim ispadima političkih aktera. Iako nas većina njih u prvi mah nasmeje, u drugom se već zapitamo da li treba da se zabrinemo. Kada lapsusi postanu učestali da li ostaju samo to ili možda nešto drugo, recimo neznanje?

PROČITAJTE JOŠ:

Tako je aktuelni predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić, od kada je stupio na poziciju gradonačelnika glavnog grada, nizao lapsus za lapsusom i može se smatrati “kraljem gafova”.

U moru lapsusa, ipak se jedan posebno izdvojio.

Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ BEOINFO

Naime, tokom obilaska novoizgrađenog groblja za kućne ljubimce u Bloku 51, Šapić je rekao da će se životinje kremirati kao i ljudi i da će se tu ostavljati njihova „urma“.

I dok je objašnjavao gde će se krematorijum za životinje nalaziti i kako će postupak sahranjivanja životinja izgledati desio se lapsus.

„Na Lešću će se kremirati životinje, kao i ljudi, a onda će urma ovde da se ostavlja ili na neko drugo groblje… Urna, da“, rekao je Šapić nakon što mu je neko od saradnika dobacio.

Najbolji gafovi iz Narodne skupšine

Plenarna sala Narodne skupštine može se slobodno nazvati i epicentar gafova. Poslanici su u svojim govorima neretko uspevali da nasmeju građane pored toga što su šokirali.

Iako se u ovom sazivu mnogi od njih neće naći u skupštinskim klupama, nije zgoreg podsetiti na njihove poslaničke dana i gafove iz tog perioda.

Tokom skupštinskog zasedanja 2017. godine, tadašnji lider Dveri Boško Obradović uneo je „kamen s Kosova“ i uz recital s kamenom u ruci započeo svoje izlaganje.

Na pitanje Maje Gojković koja je tada bila predsednica parlamenta da li je to kamen, Obradović je rekao “da, kamen sa Kosova i Metohije” i upitao zašto smeta kamen sa KiM.

U sali su “letele” i cipele, ali to je bilo davno, 2009. godine. Tokom jedne sednice tadašnja narodna poslanica Gordana Pop Lazić skinula je cipelu i gađala predsedavajuću Gordanu Čomić.

Na ovakav potez Čomić je izrekla meru udaljenja sa sednice i obezbeđenje da dođe.

“Molim službu Narodne skupštine da nakon što odredim pauzu, predmet, rekla bih cipela, kojom je narodna poslanica Gordana Pop Lazić narušila ugled Narodne skupštine, nađe i vrati poslanici jer je taj predmet njeno vlasništvo”, rekla je Čomić.

Sa pozicije predsedavajućeg imao je lapsus Igor Bečić koji je predsednika Italije nazvao “Đorđo Mortadela” umisto Serđo Matarela.

Iz skupštinske klupe nekadašnji šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić ređao je gafove. Ipak, izjava koja se najviše pamti je ona koja se odnosi na bespilotne letelice, Babićevim jezikom nazvane – „vazduplohovi“.

Irena Vujović opština Kovid i milijarde

Ministarka ekologije u tehničkom mandatu Irena Vujović, takođe, je imala nekoliko gafova, ali jedan od najvećih je bio njen pokušaj u Skupštini Srbije da pročita tekst sa papira.

“Predlog pavilnika o načinu i uslovima za merenje količine ispitivanje kvaliteta otpadnih voda i njihovog uticaja na recipi… recipijente i sadržini izveštaja o izvršenim merenjima – pokušala je Vujović kroz smeh da pročita komplikovani tekst, a zatim izmislila i novu opštinu u Srbiji, te je Kovin preimenovala u kovid.

Irena Vujović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

“Opštine Kladovo, Novi Be…be Bečej, Beočin, grad Kruševac, grad Sremska Mitrovica, opština Kosjerić, grad Bor, grad Šabac, grad Kragujevac i opština kovid.

Onda je pokušala da sa papira pročita astronomske brojke, ali ni to joj nije baš pošlo za rukom.

“Od ukupno odobrenih apropriacija u iznosu od dva miliona.. od dve milijarde petsto osamdeset jedan milion sto devedeset i pet…. miliona dinara realizovano je.. dve milijarde trista dva miliona sedamsto četrdeset hiljada dinara”.

Ni sadašnji ministar policije u tehničkom mandatu Bratislav Gašić nije ostao imun na lapsuse, on je tokom jednog televizijskog gostovanja rekao da “jedino da se teleprontuje iz Kruševca”. Na pitanje Nedeljnika da li taj lapsus smatra jednim od najvećih blamova Gašić je odgovorio:

„Ne radi se o lapsusu. Ja sam čovek iz medija. Teleprompter je idiot, tako se zove u televizijama, koji prenosi na daljinu tekst koji voditelji čitaju. Da li sam rekao da se teleprontujem ili telepromptujem, ništa nisam pogrešio“, pojasnio je Gašić.

Zoran Đorđević finansista

Direktor Pošte Zoran Đorđević ne zaostaje u lapsusima. Javnost je dobro upamtila kada je Đorđević objašnjavajući kao ministar rada pitanje plata i doprinosa u jutarnjem programu jedne televizije 2018. godine da je po struci „finansista“.

Zoran Đorđević Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Palmi nisu svirali samo Betoven i Šopen

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković poznatiji kao Palma u jednom laganom intervjuu izjavio je da

“Mini nije svirao i peva Betoven i Šopen jer sam bio mali. A na postoji estradni umetnik narodni i zabavni koji mi nije pevao u prostoriji od dva tri metra gde se nalazim”, rekao je Palma.

Pomalo začuđena izjavom jedna žena ga je upitala kako je bio mali kad su Betoven i Šopen svirali.

“Mali sam bio kad su oni svirali, možda da sam bio ovih godina i njih bi doveo da mi dođu na noge da mi pevaju”, odgovorio je Palma.

Ni koalicioni partner Dragana Markovića Palme, lider socijalista Ivica Dačić imao je svoje lapsuse.

A posebno se izdvaja onaj tokom posete nekadašnjeg francuskog ministra za migracije, Erika Besona i zajedničkog obilazaka Kalemegdana, gde je Dačić pokušao da upozna svog gosta sa istorijom Beograda. Njegovo čuveno „Kale, znači brdo“ i danas mnogi Beograđani citiraju.

Bonus

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić je redovna u “rubrici” u kojoj se sabiraju odvale političara.

Ona je na predizbornom mitingu 2022. godine u Jakovu, pozdravila sve prisutne, rekavši da joj je drago „što je u Surčinu“, a kada su je iz mase, uz podsmeh, podsetili da je u Jakovu, ona se “ispravila” i uz izvinjenje rekla u “JaRkovu”.

“Bagovala” je premijerka i za skupštinskom govornicom, kada je govorila o energetskom sistemu za koji je htela da kaže da je “kolabirao”.

“Samo bi nam srušio sistem, pokidao mrežu i sve bi kolaboriralo.. kolaboriral… ko-la-bo-ril.. kolaps… kolabiralo”, iščupala se nekako premijerka uz pomoć saradnika, koji su joj dobacili “kolaps”.

Osim jezičkih zavrzlama, premijerka je “brkala” i termine, pa tako nije znala razliku između “rada na neodređeno” i zaposlenja “za stalno”, kada je u Skupštini govorila o zapošljavanju prosvetnih radnika.

Ona je rekla da je preko 17.000 nastavnika “prevedeno sa neodređenog u stalni radni odnos” i to ponovila nekoliko puta, te se obratila opoziciji rečima “vi ste ih držali na neodređeno, a mi smo ih zaposlili za stalno”.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare