Posle šest godina od prve najave da će se povući s funkcije predsednika SNS, Aleksandar Vučić sazvao je vanrednu skupštinu stranke, na kojoj će, kako se očekuje, i konačno podneti ostavku. Sagovornici “Nove” iz te partije različito gledaju na njegovu najavu - pojedini smatraju da ukoliko se formalno povuče, ne sme da vodi SNS ni iz senke, deo navodi da će se povlačenju Vučića usprotiviti, a pojedini da bi na to mesto mogao da se vrati po isteku predsedničkog mandata.

Aleksandar Vučić je još 2017. prvi put najavio da će se povući sa funkcije predsednika stranke. Tada je rekao da će to učiniti 2019. Godine su prolazile, on je više od 10 puta najavljivao odlazak, ali to se nije dogodilo.

Nedavno je međutim rekao da od 27. maja više neće biti predsednik SNS. Razlog da mu ovog puta možda i poverujemo je to što je za taj dan zakazao vanrednu sednicu skupštinu stranke.

Sa druge strane, najavio je i da će do Vidovdana formirati Narodni pokret za državu, pa se postavlja pitanje kako će se sve to odraziti na SNS – da li će oslabiti ili će Vučić i iz senke da vodi tu stranku.

Dragan Šormaz, član Glavnog odbora naprednjaka, smatra da će Vučićev odlazak sasvim sigurno značiti neku vrstu unutrašnjeg stresa, budući da Vučić vodi partiju čitavu deceniju.

“Takvih primera ima i u drugim državama. U suštini mislim da je dobro da se tako nešto uradi. Ne vidim što bi to bio problem za partiju, ako je partija ozbiljna”, kaže Šormaz.

Dragan Sormaz gost emisije Iza vesti na televiziji N1
Dragan Šormaz gost emisije Iza vesti na televiziji N1 Foto:N1

On navodi da Vučić neće napustiti stranku, ostaje član i pita zašto bi zbog njegovog odlaska sa čela, SNS bila oslabljena. Deo članova govorio je u medijima da želi da on ostane.

“Vi verovatno govorite o ovim ljudima koji su se izjašnjavali o tome da on ne treba da se povuče. To su uglavnom ljudi koji su navikli da iza njegovih leđa da bivstvuju u politici. Ovako nisu spremni da se sami dokažu. Lojalnost i bespogovornost njemu ih je dovela na pozicije na kojima jesu, a ne neka njihova sposobnost, znanje i rezultati”, ističe Šormaz.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Sudeći prema najavama, SNS će biti deo Vučićevog narodnog pokreta za državu, a upitan da li kako će sve to uticati na stranku, naš sagovornik kaže da su sve to kontradiktorne informacije.

“Vi ako se povlačite, vi se znači povlačite. Treba da se izabere novo rukovodstvo. Da li će to novo rukovodstvo, koje izabere članstvo na Skupštini, doneti takvu odluku ili ne, to je pitanje. Kako možete da znate unapred da li će da se dogodi. Ako se on povlači, a u stvari on bira novo rukovodstvo, zašto se povlači. Najbolje da ostane on i dalje. Stranka ima rezultate sa njim na čelu, zašto bismo birali novo rukovodstvo, u kom i dalje on povlači najvažnije poteze”, navodi Šormaz i dodaje da će da razmisli da li će da se kandiduje za predsednika stranke, jer zašto bi se bilo ko kandidovao ako predsednik Vučić kaže ko treba da bude izabran za novog lidera.

Na najavu mogućeg Šormazovog kandidovanja reagovao je Bratislav Jugović, član Glavnog odbora SNS On je naveo da Šormaz neće biti kandidat za predsednika naprednjaka, jer mu je i za kandidaturu potrebna podrška.

Bratislav Jugović Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Svi mi, pa i Šormaz, očekujemo da članstvo neće pristati na SNS bez Vučića. Ne postoji zamena za Vučića”, napisao je Jugović na Fejsbuku.

U izjavi za “Novu” Zvezdan Milovanović, član Predsedništva SNS i nekadašnji poverenik naprednjaka niškog odbora, kaže da nije razmišljao o tome da li će povlačenje Vučića oslabiti stranku.

Zvezdan Milovanović Foto: printscreen TV Prva

“Verujem da on zna šta radi i siguran sam u to”, kaže Milovanović.

Na našu konstataciju da je Vučić proveo više od 10 godina na čelu stranke i da sigurno ima stav o tome, on navodi da to ne znači da Vučić po isteku mandata ne može da se vrati na čelo SNS.

“Narodni pokret za državu je samo neka šira organizacija koja neće ugroziti stranku”, dodaje Milovanović.

Aleksandar Vučić je za predsednika SNS izabran na vanrednoj sednici skupštine te stranke, u septembru 2012. i to aklamacijom. Prethodno je Tomislav Nikolić podneo ostavku na tu funkciju.

BONUS VIDEO Nekadašnje prvakinje naprednjaka udarile na stranku: Kako će se nastaviti drama između bivših ministarki i SNS-a?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar