Nakon što je na sednici Skupštine Srbije poslanik Narodne stranke Borislav Novaković govorio o vezama ministra odbrane Miloša Vučevića i brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kontroverznim biznismenom Zvonkom Veselinovićem, usledio je zanimljiv odgovor bivšeg gradonačelnika Novog Sada. "Ne znam čemu potreba da deset puna spomenete Zvonka Veselinovića? Mislite da ste time pokazali da se ne bojite nikoga", rekao je Vučević i tako praktično poručio da se Zvonka Veselinovića treba plašiti.

Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković na današnjoj sednici Skupštine Srbije govorio je o predlogu budžeta za sledeću godinu i naveo šta bi se moglo sve izgraditi od novca koji je predviđen za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona.

„Ako bismo odustali od izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona, mogli bismo da sagradimo 10 mostova na Dunavu. Mogli bismo da sagradimo oko 6.000 vrtića. Kao što znate svuda imamo liste čekanja, ja dolazim iz Novog Sada i znam kakva je tamo situacija. Mogli bismo da sagradimo oko 2.000 domova zdravlja. Pritom, kad govorim o mostovima, želim da budem precizan, ne moslim na ovu vrstu mostova koja je u planu u Novom Sadu, da se uzme kineski kredit i da oni rade premer radova. Premer radova za novi novosadski most bio je 130 miliona evra, da bi samo za dve nedelje to preraslo u ugovorenih 175,5 miliona evra. Znači nastala je koruptivna razlika od 45,5 miliona evra za samo dve nedelje“, rekao je Novaković i dodao:

„Kad govorim o 6.000 vrtića, ne mislim na onakve vrtiće koje je u Novom Sadu gradio Miloš Vučević, a koji je gradio Montop, firma njegovog ličnog prijatelja i desne ruke najvećeg kriminalca u ovoj državi Zvonka Veselinovića. Taj čovek se zove Marko Bosanac Boske i on je dobio posao zato što je prijatelj Miloš Vučevića i desna ruka najvećeg kriminalca u ovoj državi Zvonka Veselinovića. Stotine kilometara autoputa bismo mogli da izgradimo, ali ne tako što će Kinezi raditi i uzimati kao podizvođača firmu Inkop ili Novi Pazar put, koji je u vlasništvu Zvonka Veselinovića, čoveka koji ne bi smeo da dobije ni dinar iz budžeta. Jer je on u sistemu sankcija međunarodne zajednice i njegove firme ne mogu da posluju nigde u svetu, osim u Srbiji. A on je ovde privilegovan, on koji je najveći kriminalac u ovom delu Evrope dobije privilegovane poslove, a nameštaju mu poslove i republika i lokalne samouprave, a profit deli sa rođenim bratom Aleksandra Vučića Andrejem Vučićem“, naveo je Novaković.

Inače, Zvonko Veselinović je kontroverzni biznismen sa Kosova i Metohije, koji se dovodi u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića i čitavim nizom drugih krivičnih dela.Nalazi se pod sankcijama SAD, ali uprkos tome, njegove firme dobijaju poslove od ranih javnih institucija i lokalnih samouprava.

Odgovarajući na optužbe Novakovića, ministar Miloš Vučević je rekao:

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA

„Ne znam čemu potreba da deset puna spomenete Zvonka Veselinovića? Mislite da ste time pokazali da se ne bojite nikoga ili nekoga, pa ste dobili veći plus. Što se tiče mosta kad ste vi vodili Novi Sad, mostove smo videli samo na crtežima. A i za taj most ste glasali, utvrdili da nam je taj most potreban, na istoj lokaciji, isti Šodroš, isti Dunav, isti grad, ista saobraćajnica. Samo tad nije bilo zaštite ptica i nisu se kornjače čuvalei nije bilo survajver kampova. Ne mogu da razumem kada potpadate pod histeriju ljudi koji nisu vodili ozbiljnu politiku i donosili odluke. Vi ste glasali za taj most nekoliko puta, nema koruptivnih radnji“, rekao je Vučević.

U nastavku rasprave Novaković je rekao:

„Vi ne sporite i ne možete da mi replicirate da firma Zvonka Veselinović gradi u Novom Sadu. Vi ne sporite kad je u pitanju činjenica da je Zvonko Veselinović označen kao najveći kriminalac u ovom delu Evrope, koji se uz znatno korumpiranje u Srbiji i na Kosovu bavi ilegalnom trgovinom robe, oružja, narkotika. Vi niste osporili da je vrtić u Novom Sadu na Sajlovu gradila firma Montop, koja je u vlasništvu Marka Bosanca Bosketa, koji je vaš lični prijatelj i novac koruptivno i solidarno odlazi Andreju Vučiću i Zvonku Veselinoviću“, rekao je Novaković.

Na spomen Andreja Vučića uključio se Vladimir Orlić:

„Molim vas da obratite pažnju šta izgovarate u ovoj sali. Novakoviću da li me čujete? Da li me slušate? Rekao sam vam da obratite pažnju šta izgovarate i vidim da ni sami ne vodite računa o onome što izgovarate“.

BONUS VIDEO: Milenko Jovanov žestoko uvredio poslanika Novakovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar