Foto:Shutterstock/MUP/MSGI/Đorđe Krstić

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je na sednici Skupštine na kojoj se raspravljalo o rebalansu budžeta, da je kineska firma "Shangdong Hi Speed Group" dobila posao izgradnje brze saobraćajnice Požarevac-Golubac bez tendera. Aleksić navodi i da je podizvđač firma "Nukleus" bliska kontroverznom biznismenu Zvonku Veselinoviću. Za namenu izgradnje saobraćajnice opredeljeno je 337 miliona evra.

Radovi na izgradnji brze saobraćajnice Požarevac – Golubac počeli su kod petlje Požarevac, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića,prošle godine.

Brza saobraćajnica je duga 67 kilometara, a projekat je vredan 337 milona evra.

Ugovor je potpisan s kineskom kompanijom „Shangdong Hi Speed Group“ i predviđeno je da se radovi završe za dve godine odnosno do novembra 2024. godine.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić, u izjavi za Novu navodi da je prvobitno planirano da se ceo projekat finansira iz kredita „Eksim“ banke iz Kine, ali se od toga odustalo.

Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„U međuvremenu odlukom vlade finansiranje je prebačeno na poslovne banke. Radovi se finansiraju 20 odsto iz budžeta Srbije, a 80 procenata iz kredita“, kaže Aleksić.

Aleksić navodi i da je jedan o podizvođača firma „Nukleus“ bliska kontroverznom biznismenu sa Kosova, Zvonku Veselinoviću.

„Kinezi sada moraju da raspišu tender za izgradnju objekata i mostova, s obzirom da Nukleus radi samo na delu trase ovog projekta“, kaže Aleksić.

Informaciju o tome ko je podizvođač pokušali smo da dobijemo od Ministarstva saobraćaja,građevinarstva i infrastrukture, ali do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da dobijemo odgovor.

Firma „Nukleus“ – afera do afere

Na osnovu podataka dostupnih u Agenciji za privredne registre, preduzeće „Nukelus“ je za samo goidnu dana ostavrilo prihod veći za više od dve milijarde dinara u odnosu na prethodnu godinu.

Konkretno, u 2020. godini prihod firme iznosio je 2.042.922.000 dinara, dok je u 2021. godini taj prhiod bio 4.463.010.000 dinara.

Vlasnik preduzeća je Vladimir Jevtić, a firma je registrovana u Lazarevcu.

Ova firma dovođena je u vezu sa Zvonkom Veselinovićem, imajući u vidu da „Nukleus“ učestvuje u četvrtini vlasništva firme „Granit-peščara“ koja je bila angažovana na popločanju beogradskih ulica, ali i zgradnji autoputeva po Srbiji, dok je istovremeno deo Veselinovićeve firme „inkop“ iz Ćuprije.

Foto:MUP Srbije

Firma „Granit-peščar“ je, inače, jedan od najvećih poreskih dužnika u Srbiji.

Na kraju 2019. godine dugovala je više od pet miliona evra zbog čega je na samom vrhu liste poreskih dužnika – zauzela je šesto mesto.

Dobiti posao bez nadmetanja postalo svakodnevnica

U poslednje vreme primetno je da je u Srbiji najviše zastupljeno da se do poslova dolazi direktnim sporazumom, a ne nabavkom koja se sprovodi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

„To je tako već duži niz godina, a kao osnov za neprimenjivanje Zakona o javnim nabavkama koristi se međudržavni sporazum, pa se unapred predvidi ko će biti izvođač ili neki od posebnih zakona, kao što je zakon o linijskoj infrastrukturi koji podrazumeva da se izabre tzv. strateški partner“, kaže  programski direktor organizacije „Transparentnost Srbija“, Nemanja Nenadić

Nemanja Nenadić Foto: Newsmax Adria

Dodaje da je ovo preovlađujući način poslovanja i da se ovakva praksa posebno raširila od 2013. godine.

„Primer je ugovaranje poslova kao što je Beograd na vodi i drugi koji su usledili. Jednom kada se krene tim putem, onda  je mnogo teže vratiti se u neko normalno stanje, jer je za očekivati da će firme iz drugih zemalja tražiti za sebe privilegovane uslove, odnosno da dobiju posao bez nadmetanja, kao što dobijaju kompanije iz Kine, Azerbejdžana, Turske, Frnacuske, SAD, Rusije…“, ističe sagovornik Nove.

Upozorava da kao posledicu imamo ugovore koji nisu „najbolji mogući za našu stranu“.

PROČITAJTE JOŠ

„Da su ponude tih firmi bile najbolje, one bi posao dobile na tenderu“, kaže Nenadić, dodajuući da sve ovo veoma loše utiče na vladavinu prava i ekonomske interese Srbije.

Oštra polemika u Skupštini: Ko su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić?

Tokom rasprave o predlogu rebalansa budžeta Borislav Novaković, poslanik Narodne stranke pitao je Sinišu Malog, ministra finansija kako je moguće da sredstva iz budžeta dobijaju firme „kriminalaca“ Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, ljudi koji su pod međunarodnim sankcijama.

Tokom rasprave Novakoviću je odgovorio i ministar finasija Siniša Mali. On je konstatovao da se Novaković obraća „tako kao da govori premijer privremenih prištinskih institucija, a ne uvaženi poslanik“.

„To je taj glas protiv Srbije i glas nekih drugih koji govore kroz te ljude. U to neću da ulazim. Mi ćemo se boriti i za naš narod na Kosovu i Metohiji i za ljude koji se bore za njih, a ako ima nešto da nije u skladu sa zakonom, izvolite i recite“, poručio je Mali.

Komentari

Svi komentari (1)