Aleksandar Vučić, Zvonko Veselinović i Milan Radoičić Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/N1

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije nekolicini biznismena i predstavnika Srba sa Kosova, među kojima su kontroverzni biznismeni i političari, svojevremeno optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića - Zvonko Veselinović i Milan Radoičić. Iako predsednik države tvrdi da od spornih biznismena SNS nikada nije dobio ni dinara, činjenica je da su upravo njihove firme dobijale i dobijaju unosne poslove od države.

U dokumentu američke administracije, u kome obrazlažu razloge zbog kojih se državljani Srbije i njihove firme stavljaju na crnu listu, Zvonko Veselinović je označen kao vođa organizovane kriminalne grupe i kao jedan od najozloglašenijih ljudi na severu Kosova.

Osim njega, posebno se izdvajaju i njegov brat Žarko kao i Veselinovićev „biznis“ saradnik Milan Radoičić.

Kako se u dokumentu navodi, grupa kojom rukovodi Zvonko Veselinović bavila se ilegalnom trgovinom novcem, narkoticima, oružjem…

Milan Radoičić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Navodi se i da su ostvarivali bliske odnose sa vlastima u Srbiji i na Kosovu, da su ih potplaćivali i donirali, a zauzvrat dobijali vredne inftrastrukturne poslove.

Sve ovo što se navodi u dokumentu SAD je već poznato domaćoj javnosti.

O kriminalnoj prošlosti i unosnim poslovima koje dobijaju firme dvojice kontroverznih biznismena bavili su se istraživački mediji, godinama unazad.

Od 24 firme većina povezana sa Veselinovićem

Na spisku firmi koje su stavljene na crnu listu, od njih 24, većina je direktno ili neposredno povezana sa Zvonkom Veselinovićem, njegovim bratom i Milanom Radoičićem, inače potpredsednikom Srpske liste na Kosovu.

Foto: Pritnscreen/YouTube/TANJUG

Javnosti Srbije najpoznatije su „Inkop“ i „Granit Peščer“, u kojima su vlasnici Veselinović i Radoičić. Tu je i Betonjerka i “Novi Pazar put“, koji su kupili 2020. godine.

Zvonko Veselinović bio je sumnjičen i optuživan za mnogobrojna krivična dela – šverc droge, nafte, oružja, krađu automobila i zloupotrebu položaja, ali je na kraju oslobođen svih optužbi.

Ovakva biografija nije uticala na njegov biznis, već naprotiv. Njegove firme ostvaruju godinama visoke profite.

Koridor 10 i popločavanje ulica Beograda

Veselinović i Radoičić su vlasnici firmi „Inkop“ i „Granti Peščar“, koje su bile često angažovane na izgradnji puteva po Srbiji. Kako je BIRN ranije pisao, „Inkop“ je, kao podizvođač “Energoprojekta niskogradnje”, koga je angažovao kineski „Šandong”, dobijao poslove na izgradnji Koridora 11.
Na tom koridoru bila je angažovana i firma “Granit Peščar”, od koje je nabavljen građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda. Reč je o popločavanju ulica Cara Dušana na Dorćolu, platoa kod Palmotićeve i Džordža Vašingtona, kao i delova ulica Kraljice Marije i 27. marta.

Samo u 2019. godini prihodi dve firme Veselinovića i Radoičića, prema analizi KRIK-a, bili su čak 63 miliona evra.

Foto: Birn

A od države jedan posao mesečno

„Novi Pazar put“, koji se našao takođe pod sankcijama SAD, firma je koju su dvojica kontroverznih biznismena sa Kosova kupila u januaru 2020. godine preko „Inkopa“.

Prema računici „Nove“, tokom 2020. godine, ova firma je u proseku dobijala bar jedan tender mesečno. Gotovo u svim slučajevima bila je jedini ponuđač.

Najčešće su je angažovali grad Novi Pazar, potom Tutin i Raška, ali i Beogradske elektrane, Ministarstvo privrede i Republička direkcija za imovinu.

Tako su, recimo, od Direkcije dobili posao vredan 155 miliona dinara, od Ministarstva privrede 35,7 miliona dinara za posao “izvođenje radova na rehabilitaciji saobraćajnice od „JAT apartmana“ i „Grand hotela“ do državnog puta na Kopaoniku”.

Uprkos vezi sa Veselinovićem, Vučićev kum ostao van liste

Na spisku firmi i lica povezanih sa Veselinovićem, a koje su SAD stavile na crnu listu i uvele sankcije, nije se našlo preduzeće, koje njegova supruga ima sa predsednikovim kumom Nikolom Petrovićem.

Naime, kako je otkrio CINS, Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, krajem jula ove godine započeo je poslovnu saradnju sa Ljiljanom Božović, suprugom Zvonka Veselinovića.

Oni su suvlasnici kompanije „Storenergy“, koja se bavi proizvodnjom struje od Sunčeve energije, a ugovor kojim su ušli u partnerstvo potpisali su u kancelariji javnog beležnika Gorana Andrića – šuraka ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Bonus video: Raskol naprednjaka u Vojvodini? 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram