Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/

Predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta ocenio je danas, na sednici Odbora, da je u toku, kako je rekao, sveopšti napad na prirodne resurse Srbije.

On je predložio da sledeću sednicu Odbora pozovu ministarku rudarstva i energetike Dubravku Đedović, koja bi sa njima raspravljala o Prostornom planu Srbije i izmeni Zakona o rudarenju.

Jovanović je naglasio da nema ništa protiv rudarenja, ali da ono mora biti u interesu građana Srbije, a kako je rekao, u Prostornom planu Srbije predviđeno je 40 lokacija za otvaranje rudnika.

Takođe je istakao da mora da se sredi pitanje vlasništva nad zemljom po završetku eksploatacije, jer se, kako je rekao, strani investitori upisuju u katastar i postaju trajni vlasnici zemlje.

Radomir Lazović iz poslaničke grupe Moramo zatražio je formiranje komisije koja će utvrditi šta se dogodilo sa potpisima 38.000 građana koji su potpisali Inicijativu za trajnu zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji.

Na sednici Odbora za zaštitu životne sredine, na kojoj nisu učestvovali predstavnici vladajuće većine, Lazović je najavio da će, ukoliko se to ne uradi podneti krivične prijave protiv odgovornih, pre svega protiv predsednika Skupštine Srbije u prethodnom i ovom sazivu, Ivice Dačića i Vladimira Orlića.

Lazović je precizirao da je inicijativa sa potpisima predata 18. maja prošle godine i da je on osam ili devet puta pitao šta se desilo sa tim potpisima, pošto inicijativa nikada nije stigla u nadležno ministarstvo ili odbor.

Boško Obradovićić iz poslaničke grupe Patriotski blok istakao je da to što inicijativa za zabranu iskopavanja litijuma nije u skupštinskoj proceduri govori da imamo ozbiljan problem sa demokratijom, parlamentarnim procedurama i poštovanjem Ustava.

Vladimir Obradović iz Ujedinjenih poručio je da moramo voditi računa o održivom razvoju i pronaći rešenja koja neće ugrožavati ljude koji žive tamo gde su planirani rudnici.

U radu Odbora nisu učestvovali poslanici Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera, tako da sednica nije imala kvorum za odlučivanje, već se na njoj samo raspravljalo.

***
BONUS VIDEO – Ćuta: Reč mi nećete oduzeti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar