Aleksandar Šapić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Krajem septembra, nakon sednice Skupštine Grada osnovano je novo javno preduzeće “Beogradski park”, koje je javnosti najpre predstavio gradonačelnik Aleksandar Šapić. Preduzeće koje će samo u 2023. dobiti subvencije od države od gotovo 34 miliona dinara ima praktično identične nadležnosti kao JKP “Zelenilo”, koje je samo za prethodnih godinu dana ostvarilo gubitak od 124 miliona dinara. Dupli poslovi i troškovi, te preduzeće koje je pred kolapsom – ukratko, ovo je produkt ideje da Beograđani imaju dva preduzeća koja rade identičan posao.

Još tokom prošle godine, u septembru na sednici Skupštine Grada, gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio je osnivanje novog javnog preduzeća za koje je bilo planirano da se bavi uređivanjem parkova u opštinama na teritoriji grada.

Opozicija i stručnjaci još tada su upozoravali da je posredi projekat koji služi za partijsko uhlebljenje, za dupliranje troškova, bez konkretnih rezultata. Uporedo, Šapić je poručivao da sačekamo da vidimo konkretne rezultate, pa ćemo onda govoriti da li je to bio promašaj ili ne.

Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ BEOINFO/ SLUŽBA ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

Gotovo šest meseci kasnije, na osnovu uvida u dokumentaciju koja je dostupna javnosti, lako se može zaključiti da situacija nije nimalo „ružičasta“. Kada je reč o JKP „Zelenilo“, samo u prošloj godini, preduzeće je napravilo gubitak od vrtoglavnih 124 miliona dinara, čime je ozbiljno narušena stalnost poslovanja preduzeća.

Ovi podaci dostupni na zvaničnom sajtu JKP „Zelenilo“ Beograd.

Da stvar bude još intrigantnija, „Zelenilo“ je u godinama pre formiranje paralelnog preduzeća ostvarivalo pozitivne rezultate. U 2019. godini ostvarena je dobit od 75 miliona dinara, 2020. gotovo 33 miliona dinara, dok je u 2021. godini dobit bila nešto veća od 16 miliona dinara.

Pročitajte još...

Istorijski gubitak “Zelenila” desio se uporedo sa osnivanjem novog preduzeća, koje je u septembru najavio Aleksandar Šapić. Novo preduzeće, “Beogradski park”, koje bi trebalo da se bavi održavanjem parkova u opštinama na teritoriji Beograda dobilo je na ime subvencija samo u 2023. godini 33.970.000 dinara.

Računica je prosta – dva preduzeća, od kojih je jedno godinama poslovalo u plusu postalo je višemilionski gubitnik. Drugo preduzeće, formirano sa zamagljenim nadležnostima koje se preklapaju sa onim koje ima „Zelenilo“, dobija subvencije od države od skoro 34 miliona dinara.

„Zelenilo“ prvi put gubitaš i to baš u vreme mandata Aleksandra Šapića

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović kaže za Novu da je “Zelenilo” prvi put postalo gubitaš za vreme mandata Aleksandra Šapića na čelu Beograda i da zbog toga neko mora da odgovara.

“Gradsko Zelenilo je po prvi put prošle godine postalo gubitaš I to sa neverovatnim neto poslovnim gubitkom od 123,6 miliona dinara. Ovo je utoliko neverovatno što je ovo preduzeće u potpunosti budžetsko, odnosno trebalo bi da zna svake godine koliko dobija iz grada za svoje delatnosti. Očilgledno je da je koordinacija sa novom gradskom vlasti izostala i neko treba da odgovoara za ovakav poslovni debakl”, ističe Jovanović.

Naš sagovornik ponavlja da preduzeće ima slične nadležnosti kao i “Zelenilo Beograd”, što znači da će za isti obim posla rashodi I dalje rasti.

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Centar za lokalnu samoupravu upozoravao je na loše poslovanje javnih komunalnih preduzeća u prethodnoj godini, ali I na pogrešnu praksu osnivanja novih sa duplim nadležnostima I troškovima. Besmisleno je tako bilo osnivati ‘Beogradski park’, umesto da te pare ostanu u ‘Zelenilu’, koje je nadležno i za održavanje parkova”, ističe sagovornik Nove.

Jovanović podseća da se ista greška pravi i sa JKP “Naplata prevoza”, o čemu je Nova već u nekoliko navrata pisala.

“Niti je privatni partner izbačen iz posla, niti će ovo rešenje biti jeftinije za građane. Očigledno oje da se gomilaju nova partijska javna preduzeća za uhlebljivanje stranačkih I ličnih aktivista, a sve to plaćaju građani Beograda preko budžeta”, zaključuje Jovanović.

„Beogradski park“ radi po receptu JKP „Naplata prevozne usluge“ 

Iako je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić još u septembru najavio raskid ugovora sa firmom „Kentkart“, koja naplaćuje karte u javnom prevozu, deluje da od „tog posla nema ničega“. Beograd neće da plati ogromne penale za raskid ugovora, pa će firma ostati i dalje u poslu, koji uporedo sada radi i javno preduzeće osnovano u septembru po nalogu Šapića. Dve firme rade isti posao, koji plaćaju građani.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kentkart je firma koja godinama naplaćaju softver i usluge prevoza u Beogradu, ali istovremeno od septembra posao naplate radi i pomenuto JKP „Naplata prevozne usluge Beograda“.

Pored toga, pomenuto novoosnovano preduzeće u 2023. godini će samo na ime subvencija od države za svoj rad dobiti više od 864 miliona dinara, odnosno 7,32 miliona evra. Planirano je da se zaposli oko 670 kontrolora, za čije će plate biti izdvojeno oko 3 miliona evra na godišnjem nivou.

Epilog je sledeći: Kentkart ostaje u sistemu naplate, formirano je paralelno preduzeće za naplatu karata, čime se stvaraju dupli troškovi koje će na kraju platiti Beograđani.

Bonus video: Šapić u obračunu sa novinarima N1 i NOVA S

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare