Aleksandar Šapić Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Umesto da Beograd dobije moderniju i jednostavniju administraciju, Grad će od ove nedelje dobiti dva nova javna preduzeća. I ta vest možda i ne bi bila toliko sporna da nije reč o preduzećima koja praktično već postoje. Iako parkove sređuje JP "Zelenilo", a autobuske karte naplaćuje firma sa kojom grad Beograd ima i dalje ugovor, novi gradonačelnik je rešio da duplira troškove. Naime, na sednici Skupštini Grada biće doneta odluka o osnivanju firme za upravljanje parkovima i naplatu karata.

Među obimnim materijalom od nekoliko hiljada strana, pred odbornicima u Skupštini Grada Beograda u sredu će se naći i predlog o osnivanju dva nova preduzeća – jedno za upravljanje parkovima i drugo za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom.

Iako je ključna tema rebalans budžeta, odnosno preraspodela sredstava koja nisu potrošena u prethodnom periodu, jedna od tački biće i dodatno širenje uprave koja je inače preglomazna, te zrela za reformu, a ne dodatno širenje.

Aleksandar Šapić Foto:FoNet/Milica Vučković

Da je najava o osnivanju preduzeća apsurdna i nejasna, potvrđuju i naši sagovornici koji su saglasni da cilj pomenutih rešenja nisu nikakve reforme, već uhlebljenje kadrova i novi pritisak na budžet.

Predsednica odborničke grupe „Ujedinjeni“ Mila Popović kaže za “Novu” da oni neće podržati predlog za osnivanje novih preduzeća, budući da su „nepotrebna“.

“Mi smo već govorili da naplatu može da preuzme GSP i to je bila inicijalna ideja prilikom potpisivanja ugovora sa Busplusom. Dakle, nakon 10 godina kada istekne ugovor trebalo je Beograd da preuzme sistem naplate karata – hardver, softver i kontrolu i svu opremu. To toga nije došlo, iako je SNS jahala u kampanji na ukidanju Busplusa. Novi gradonačelnik sada ukida taj ugovor, iako je potpisan novi, a praktično sve prebacuje na preduzeće koje će biti osnovano”, ističe naša sagovornica.

Kada je reč o preduzeću koje će brinuti o parkovima u Beogradu, Popović dodaje da “Ujedinjeni” veruje da je i ovo nepotrebno rešenje, te da će najverovatnije poslužiti za “uhlebljivanje stranačkih kadrova”.

“Pored toga, postavlja se pitanje šta će raditi ‘Zelenilo‘ koje je do sada bilo nadležno za parkove, a pored toga imamo dilemu da li će ovo značiti i delimičnu privatizaciju parkova. Duboko verujemo da će ovakva rešenja ići u pravcu privatizovanja naših parkova, čemu ćemo stati na put”, zaključuje naša sagovornica.

Mila Popović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Šapić stvara svoju struju unutar SNS u Beogradu“

Šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović saglasan je da su isključivo u pitanju partijski i lični interesi, te da od toga Beograđani neće imati nikakve koristi.

„Ovde se radi o isplati podrške glasova obezbeđenim na aprilskim izborima, odnosno partijskim zapošljavanjem ljudi bliskim Aleksandru Šapiću. Time on želi da materijalizuje ulazak u SNS, ali i da stvori svoju struju unutar SNS u Beograda. Mi već imamo Sekretarijate koji se bave ovim oblastima, očigledno je da se radi o novim platama i radnim mestima“, podvlači naš sagovornik.

Miloš Pavlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Naglašava da Narodna stranka neće učestovavti u „ispumpavanju novca“ iz budžeta, te da ova stranka neće podržati pomenute predloge.

„SNS ne zanima budžet, niti kvalitet života Beograđana, već ih isključivo interesuje privatni interes i lično bogaćenje“, zaključuje Pavlović.

„Moguće da Šapić u čast preminule kraljice primenjuje rešenje za parkove“

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović podvlači da je potpuno nejasno zbog čega gradska vlast osniva dva nova preduzeća i to u trenutku kada se govori kako treba štedeti.

„Prvo je JKP za parkove, iako u Beogradu već postoji JKP Zelenilo sa čak 1242 zaposlena, u čijem je mandatu i održavanje parkova. Jedini primer u Evropi da postoji posebno preduzeće za centralne parkove je London, „The Royal Parks Limited“, koje je osnovala kraljevska porodica. Moguće je da je doktor Šapić studirao praksu dinastije Vindzor i u čast nedavno preminule kraljice odlučio da primeni jedno njihovo rešenje, ali mnogi to objašnjavaju drugačije: njegovom potrebom da uhlebi svoje stranačke kadrove preko grbače poreskih obveznika u Beogradu“, ilustrativno objašnjava Jovanović.

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On dodaje da što se tiče javnog prevoza, Jovanović naglašava da nije jasno zbog čega to ne radi Sekretarijat ili GSP.

„Problematično je i to će se to novo JKP baviti i ‘logistikom’ i ‘upravljanjem prevozom’, iako to već radi Sekretarijat za javni prevoz. Bojim se da će troškovi i zaposleni u tom preduzeću kao i haos koji nastaje preplitanjem nadležnosti napraviti daleko više štete od koristi, a u ovom slučaju doktor Šapić neće moći da se poziva ni na Vindzore“, zaključuje Jovanović.

Bonus video: Gradonačelnik Šapić je malo nervozan – Optužio novinara N1 da laže i da je nepristojan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare