Ana Brnabić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da ne "ne vidi" u čemu je opozicija pobedila zbog toga što se današnja konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda nije održala. Ona je dodala da odgovorno tvrdi da nije bilo krađe izbora.

„Vidim da su proglasili pobedu. Njihova pobeda se uvek vezuje za gubitak za građane i za narod. Ne vidim šta je pobeda u tome što se odložila sednica, šta je pobeda u tome što niste požurili sa formiranjem vlasti u jednoj važnoj lokalnoj samoupravi. Ne vidim kakva je pobeda što ste protraćili vreme čitavog grada. Zna se da li postoji većina ili ne, da li je legitimna ili legalna“, rekla je Brnabić, navodeći da je to „jedino pitanje nakon demokratskih izbora.

Brnabić je potom dodala kako „odgovorni tvrdi“ da nije bilo krađe izbora.

PROČITAJTE JOŠ...

„Hoću još jednom, poptuno odgovorno da kaže, da mi koji smo bili na listi ‘Beograd ne sme da stane’ nismo ukrali ni jedan jedini glas. Izborne krađe nije ni bilo. Postoji nekoliko fundamentalnih pokazatelja da te izborne krađe nije bilo – to što su oni sačekali da vide rezultate izbore, pa kad su videli da nemaju većinu, onda su počeli da pričaju da je bila krađa. Drugo, razlika u biračkom spisku u Beogradu je bila samo 0,8 odsto u odnosu na prošle izbore u Beogradu, 2022. godine. Dakle, u domenu statističke greške. Treće, oni stalno zaboravljaju da objasne građanima da je 89 odsto ljudi u biračkim odborima bilo iz opozicije. Četvrto, imali su najveći broj posmatrača u Beogradu i muva nije mogla da proleti, a ne da se neki glas ukrade. Sve je to pokazatelj da su izbori bili fer i demokratski. To je potvrđeno i od strane ODIHR, koji je u prelimanrnom izveštaju rekao da na 93 odsto biračkih mesta nije bilo nikakvih nepravilnosti i neregularnosti, a da je na ostatku biračkih mesta bilo manjih nepravilnsoti u vidu gužvi na biračkim mestima, što pretpostavljam da je dobro, jer pokazuje demokratski potencijal“, ispričala je Brnabić.

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, koja je trebalo da se održi danas u 10 sati, odložena je zbog nedostatka kvoruma. Predstavnici Srpske napredne stranke, kao odbornici SPS i kaolicije „MI-glas iz naroda“ nisu došli danas u gradski parlament, te je odbornik socijalista, Toma Fila, koji je ujedino i najstariji u novom sazivu, rekao je da će novo zasedanje biti održano 1. marta.

#related-news_0

Opozicija se danas pojavila sa transparentima, a nakon odlaganja sednice rekli su da je to velika pobeda, jer vlast nema većinu.

S druge strane, kandidat naprednjaka za gradonačelnika, Aleksandar Šapić je saopštio da koaliciji koju predvodi Branimir Nestorović daje još „desetak dana“ da odluči i da će, u slučaju da ne bude jedinstvenog stava te grupacije, Beograđani ponovo ići na izbore. 

Na kraju krajeva, Beograđani će dobiti ono što su odlučili, ako ne budemo, nakon ovih izbora. Ali mislim da će kampanja biti jasnija, preciznija i decidnija i da će mnogima biti mnogo lakše da se opredele nakon ove kampanje“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar