Velja Nevolja, Veljko Belivuk, bakljada, bakljade,
Foto: Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia/Nova.rs/Printscreen

Vođa kriminalne grupe, kojoj se na teret stavlja sedam likvidacija, Veljko Belivuk, rekao je na saslušanju pred Tužilaštvom za organizovani kriminal (TOK), 7. februara 2022. godine, da ga je vlast Srpske napredne stranke angažovala da organizuje bakljade na krovovima zgrada za vreme vanrednog stanja i da skandiraju "Đilase, lopove".

Građani širom Srbije su  udaranjem u šerpe, pištaljkama i puštanjem glasne muzike, za vreme policijskog časa, na početku epidemije koronavirusa, izražavali svoje nezadovoljstvo radom aktuelne vlasti. Nakon što se toj akciji odazvao veliki broj građana, krenuli su kontraprotesti pristalica SNS-a, koji su po krovovima zgrada palili baklje i sa razglasa puštali „Đilase, lopove“.

Pročitajte još...

Iako je bilo evidentno da te kontraproteste organizuju naprednjaci, predsednik SNS Aleksandar Vučić je to demantovao, navodeći da iza njih stoji „neko udruženje mladih“.

Kasnije su brojni politički akteri, između ostalih i potpredsednica SSP, Marinika Tepić, tvrdili da su bakljade organizovali pripadnici grupe Veljka Belivuka.

Tokom saslušanja u tužilaštvu, Belivuk je naveo da je upravo ono bio taj koji je za državu obavljao i ovaj posao. On je ispričao kako je upoznao predsednika FK Crvena zvezda, Zvezdana Terzića, sa svim poslovima koje je obavljao za državu, a da je Terzić njemu, s druge strane, opisao kako izbegava suđenje.

Foto: Nova.rs

„Tada sam detaljno objasnio one sitnice koje smo radili za državu, skandiranja, zaštita gej parade i slično, paljenje baklji, ono spontano spuštanje s krovova u vreme policijskog časa, „Đilase lopove“, i odmah da kažem, s Đilasom nemam ništa, ne podnosim ga organiski, da ne bude da njega nešton branim. Sve sam to rekao i onda je izašao on (Aleksandar Vučić, prim. aut.) i njegovi poltroni na televiziji i rekli da ja lažem“, izjavio je Belivuk pred tužilaštvom i dodao:

„Pre neki dan sam u novinama pročitao i da tužilaštvo kaže da ja lažem, samim tim što je doneta naredba neka za prekidanje postupka protiv njega i Vulina. Podneli su oni potiv sebe, kako znaju zašto ih ja teretim? Miljković i ja nijednog trenutka nismo saslušani“, rekao je Belivuk u iskazu do kojeg je došao portal Nova.rs.

Đilas: Postoji osnovana sumnja da je Vučić umešan u organizovani kriminal

Predsednik SSP rekao je za naš portal da je Belivuk samo potvrdio ono što je on ranije govorio kad je, kako kaže, zločinački pir organizovan kod zgrade gde žive njegova deca.

„Dokaze da su pripadnici njegove grupe po nalogu Aleksandra Vučića organizovali i realizovali bakljade i skandiranja javnosti je Marinika Tepić prezentovala jos 09.februara 2021. Do sada su se u javnosti pojavilo više tvrdnji iz iskaza Belivuka i Miljkovića. Od toga kako su preko tužioca Ljube Đorđevića odlagana izdržavanja kazne za Stankovića i ekipu, kako su tukli demonstrante, kako su komunicirali sa Vučkovićem – drugim čovekom Žandarmerije, kako se ide na zastarelost krivičnog dela za koje je optužen Zvezdan Terzić, ko je i kako rušio u Savamali… Blindirani automobili, blindirane prostorije na stadionu, policajci sa značkama koji su ih obezbeđivali, asfaltiranje puta do kuće u Ritopeku za šta je, po tvrdnjama bivšeg predsednika opštine Grocka, nalog dao Goran Vesić, dokazuju da su oni bili zločinačko krilo režima Aleksandra Vučića“, ističe Đilas.

Dragan Đilas Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On naglašava da posle svih ovih tvrdnji postoji osnovana sumnja da je Vučić umešan u organizovani kriminal:

„Tužilaštvo je moralo da ga odavno pozove da da iskaz povodom iznetih tvrdnji i da dokaže da nije imao ni veze ni saznanja o Belivukovoj grupi. Da nije znao ništa od ovoga, da nije znao kako su sklanjani dokazi, uključujući i DNK sa mesta ubistva u ulici Džordža Vasingtona, da dokaže da se nije sastajao sa ovim ljudima u stanu svoje prijateljice Katarine Šišmanković na Zvezdari. Može i da ode na poligraf kao što se sam ponudio. A mogu i Belivuk i Miljković da budu polografski testirani i da ako se pokaže da govore istinu, tužilac pokrene istragu povodom iznetih tvrdnji“, naglašava naš sagovornik.

Đilas navodi da je sad jasnije da je njegova kolegnica iz stranke, Marinika Tepić, bila u pravu kad je govorila o sudbini SNS.

„Mislim da, kad se sve ovo čuje, postaje jasnije da je tvrdnja moje koleginice Marinike Tepić da su za SNS režim izbori pitanje da li su na slobodi ili u zatvoru, aspolutno istinit“, zaključuje on

Podsećanja radi, Đilas je objavio tokom varednog stanja, na svom zvaničnom Tviter nalogu video snimak, u kome vidno potresen govori da su njegova deca plakala i bila uplašena, nakon što se u blizini njihovog doma sa obližnje zgrade čulo „Đilase lopove“.

„Večeras su sa ove zgrade sa ozvučenja pustili „Đilase lopove“, što su slušala moja deca, ovde na 30 metara gde žive. I plakala. I tresla se od straha“, objasnio je on.

Odmah se potom oglasio Vučić, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije čuo za napad na porodicu Dragana Đilasa. On je odgovarajući na pitanja Nova.rs rekao da je nekome bilo potrebno da napravi taj slučaj, te da je ponosan na činjenicu da niko iz vlasti ne dira tuđu decu.

Šta je još rekao tužiocu vođa ozloglašene kriminalne grupe, pročitajte u posebnoj vesti.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako su izgledale bakljade SNS

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare