Foto: Nova.rs

Advokat Dejan Lazarević, pravni zastupnik uhapšenih vođa kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našao se na meti napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je tokom gostovanja na televiziji izjavio da samo čeka da “mafijaški advokat pređe granicu“.

Pretpostavlja se da je pomenuti napad na advokata bio neka vrsta odgovora na ponudu uhapšenog Belivuka da svedoči o Savamali, smrti Vladimira Cvijana i ubistvu Olivera Ivanovića, a postavlja se pitanje i da li je ovo određena vrsta pritiska na odbranu, s obzirom na to da je predsednik svojim postupkom uputio jasnu poruku advokatu.

Ovo nije prvi put da predsednik Srbije iznosi određene optužbe na račun Belivukovog i Miljkovićevog branioca, nazivajući ga mafijaškim advokatom i konsiljerom i optužujući ga bez ikakvih dokaza. Poslednji u nizu napada dogodio se pre nekoliko dana, prilikom gostovanja Vučića na televiziji Pink.

“Mafijaški advokat Belivuka i kavačkog klana”, rekao je Vučić, a potom istakao da je Lazarević izrazito uticajan u fudbalskim krugovima, poznat po tome kako izdaje naređenja čak i trenerima u Srbiji.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

“On njima naređuje koji igrač mora da igra i onda im naređuje kako moraju da pale situaciju u zemlji i tako dalje, šta moraju da govore i mnoge druge stvari. To sve mi znamo, to država zna, nije to za njih tajna, sve mi to lepo pratimo, sve to mi lepo notifikujemo i gledamo i čekamo kad se prelazi granica i kada ćete da izvršite krivično delo”, rekao je Vučić.

Zbog čega predsednik Srbije iznosi optužbe na račun advokata, zasad nije poznato, imajući u vidu da javnosti nije predstavio nikakve dokaze koji potkrepljuju njegove tvrdnje. Imajući u vidu događaje od pre samo nekoliko dana, to jest Belivukov premijerni nastup u sudnici Specijalnog suda, kada se ponudio da bude svedok saradnik, uzrok Vučićeve srdžbe i pretećih poruka mogao bi da se nasluti.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Podsetimo, Belivuk se prošle nedelje obratio prisutnima u sudnici Specijalnog suda u Beogradu i ponudio da bude svedok saradnik u postupcima za ubistvo Olivera Ivanovića, misteriozne smrti bivšeg Vučićevog saradnika Vladimira Cvijana, kao i za slučaj bespravnog rušenja u Hercegovačkog ulici.

Sa druge strane, i sam predsednik se prošle nedelje osvrnuo na navode Belivuka, iako ga okrivljeni vođa kriminalnog klana nijednog trenutka nije spomenuo niti doveo u vezu sa svojim predlogom da bude svedok saradnik.

„Optuženi imaju pravo da se brane lažima. Da li stvarno mislite da sam ja ubio nekoga od njih? Mislite li da postoji neki čovek u Srbiji koji u to veruje, mislite li da neko od njih veruje“, kazao je Vučić za TV B92, čiji ga novinar, pak, nije upitao kako i zašto je naslutio da bi ga Belivuk optužio da je ubica.

Lazarević: Zastupam klijente u skladu sa zakonom

List „Nova“ kontaktirao je advokata Lazarevića povodom optužbi koje je predsednik Srbije izneo na njegov račun.

„Želim da istaknem da sam ja advokat koji radi i zastupa klijente u skladu sa zakonom i da ne izlazim iz tih okvira“, rekao je kratko Lazarević.

Advokat Dejan Lazarević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića sudi se za najteža krivična dela, među kojima su ubistva, otmice, dilovanje droge i silovanje. Pomenuta grupa delovala je duži niz godina pod paravanom navijačke frakcije “Principi”.

Pročitajte još:

Istraživački mediji su proteklih godina u više navrata pisali o povezanosti državnog i policijskog vrha sa pomenutim kriminalnim klanom, ali i o činjenici da su pripadnici tog klana bili zaštićeni pred zakonom.

Optužbe bez dokaza

Ovo nije prvi put da predsednik Srbije optužuje neistomišljenike bez dokaza. Godinama unazad iznosi optužbe na račun političara Dragana Đilasa, nazivajući ga tajkunom koji je ukrao novac od građana. Interesantno je da Đilas nije pod istragom, niti tužilaštvo ispituje navode šefa države.

Sa druge strane, Vučić je iznosio i optužbe na račun bivšeg sudije i advokata Vladimira Vučinića, navodeći da je pravnik uzeo novac od biznismena Miroslava Miškovića i vratio mu pasoš, iako je Vučinić samo delovao u skladu sa zakonom. Da je njegova odluka bila zakonita, nesumnjivo govori i činjenica da je Mišković nedavno pravosnažno oslobođen.

BONUS video: Koga će sve iz državnog vrha Belivuk da povuče sa sobom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram