Foto: N1

Reditelj Janko Baljak i novinar i urednik N1 Đorđe Nasković ocenili su u Novom danu da će u dokumentarnom serijalu „DecenijAVlasti“ gledaoci moći da se podsete događaja i procesa protekle decenije koji su doveli do ovog specifičnog istorijskog trenutka u kojem se Srbija nalazi.

Dokumentarni serijal „DecenijAVlasti“, čije prve tri epizode će se emitovati u ponedeljak, utorak i sredu na televiziji N1 urađen je u režiji Janka Baljka, sa glumcem Srđanom Miletićem kao naratorom.

PROČITAJTE JOŠ

Gostujući u emisiji „Novi dan“, oni su naveli da se u dokumentarcu govori o periodu vladavine Aleksandra Vučića, odnosno o svemu što se tokom prethodne decenije događalo.

„Kako su godine u toj deceniji odmicale, tako se vlast sve više učvršćivala. Sve je to na jednom mestu skupljeno i sabrano u pet epizoda. Čini mi se da to jako dobro prikazuje kako je ta linija ućvršćivanja vlasti jednog čoveka rasla. Prelomna tačka je bila onda kada je Vučić bezbednosne mehanizme u zemlji, kada je ostao sam i kada se u sopstvenoj stranci otarasio Tomislava Nikolića. Od tada možemo govoriti o vlasti samo jednog čoveka“, kazao je Baljak.

On je dodao da u prvim epizodama postoji priča o „dvovlašću“, malom uticaju SPS-a i opozicije, pa napominje gledaocima da se kroz epizode serijala može videti kako se je situacija menjala.

Prema njegovim rečima, nekoliko meseci rada na ovoj seriji predstavlja bolno podsećanje „u čemu smo živeli, šta nam se dešavalo i kako je brzo potrošena ta decenija“.

„Taj susret sa vrlo bliskom prošlošću može biti traumatičan tako kako smo ga mi ispričali, ali ja sam uvek bio i ostao zagovornik nekakve šok terapije u poslu u kome se bavim. Jako je važno da ljudi prođu kroz tu vrstu katarze i da vide šta se zapravo desilo, i da im to bude neko buđenje iz letargije. Čini mi se da je to uvek lekovito za jedno društvo“, istakao je Baljak.

PROČITAJTE JOŠ

Nasković je naveo da se prilikom rada iznenadio nekim ljudima izjavama koje smo zaboravili, pomenuvši bivšeg ministra finansija Lazara Krstića.

„Intenzivno radimo već par meseci, ali sve je počelo mnogo ranije. Pritom, serijal se zove „DecenijAVlasti“, ali smo obradili nekih 14 godina, od onih izbora 2008. godine. Podsetićemo gledaoce na sve ono što je prethodilo dolasku SNS-a na vlast“, objasnio je Nasković.

Njegov glavni utisak prilikom izrade serijala je uništavanje ili gubitak državnih institucija.

„To je moj utisak kada pogledamo ovih deset godina. Čini se da smo potpuno navikli na to kršenje Ustava i izlaženje iz okvira ovlašćenja predsednika. Potpuno smo navikli na to. Niko se ne pita kako predsednik Srbije smenjuje diraktora EPS-a ili kada kaže da će Vlada Srbije ili Skupština Srbije promeniti neki zakon. Na to više niko ne postavlja pitanje“, napomenuo je Nasković.

BONUS VIDEO: Najava dokumentarnog serijala DecenijAVlasti

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar