Foto:Milos Miskov / AFP / Profimedia; ; Amir Hamzagić/ATA ; Antonio Ahel/ATA; shutterstock

Lapsusi u govoru svima se dešavaju, ali kada ih naprave političari, onda to postane “viral”.

Srpska politička scena je ozbiljno “poprište” između vlasti i opozicije. Vlast gotovo svakodnevno “čašćava” opoziciju uvredljivim izjavama i neosnovanim opužbama, a u tom logorejičnom obraćanju često se zanesu, pa “zabaguju” i odvale lapsuse koji im se “zakače za biografiju” toliko čvrsto, da ih prate šta god kasnije da kažu.

Tako je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić (SNS) dobio neformalni nadimak “AerodrUm”.

Predrag Terzić. Foto: Nova.rs

On je ovu antologijsku reč izgovorio još 2018. godine kada je govorio o aerodromu “Morava” u Kraljevu, a da nije u pitanju slučajna omaška, potvrđuje snimak njegovog dvominutnog obraćanja, u kome je više puta ponovio upravo “aerodrum”.

Još jedna antologijska reč je “vazduplohov” Zorana Babića, nekadašnjeg direktora Koridora Srbije, takođe kadra SNS-a.

Foto:Vesna Lalić

Babić je imao toliko ispada, da su njegovi lapsusi čak dobili naziv “babićizmi”.

Na jednoj sednici Skupštine Srbije izgovorio je da su se predstavnici bivše vlasti viđali samo u “televizijskim studijAma”, umesto studijima.

Rekao je i da se udaljenost Srbije od bankrota meri “svemirskim godinama”, umesto svetlosnim.

“Jarkovo” i “muftije”

Na lapsuse nije imun čak ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se u javnim obraćanjima trudi da izgovara gramatički ispravne rečenice. Čak se ne libi i da svoje saradnike ispravi ukoliko nešto omaše.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Jednom je “naleteo” Tomislav Momirović, kada se video snimkom na instagramu, pohvalio da u društvu predsednika i njegovg sina Danila, ide u Kosjerić, kako bi čestitao odlazak u vojsku sinu Dragana J. Vučićevića.

“Tu sam sa dva velikana, ako mogu da ih prikažem…“, počeo je Toma Mona, ali nije stigao da završi rečenicu, jer je predsednik uskočio da mu održi lekciju.

“Ček’, ček’, polako…polako. Ne znam o kome govoriš, ali ako govoriš o Danilu i meni, mi smo dvojica, a ne dva”, dominirao je Vučić.

Ipak, i predsednik se upisao u riznicu lapsusa.

On je letos u Novom Pazaru, prilikom obilaska rekonstruisanog puta do Raške, govorio o specijalitetima iz tog kraja i uz tradicionalne pite, spomenuo i “muftije”,  misleći na mantije.

Ubrzo je uvideo da je napravio lapsus i uz smeh se ispravio, ali ga to nije spasilo da ne završi na društvenim mrežama.

PROČITAJTE JOŠ...

Premijerka Ana Brnabić je redovna u “rubrici” u kojoj se sabiraju odvale političara.

Ona je na predizbornom mitingu 2022. godine u Jakovu, pozdravila sve prisutne, rekavši da joj je drago „što je u Surčinu“, a kada su je iz mase, uz podsmeh, podsetili da je u Jakovu, ona se “ispravila” i uz izvinjenje rekla u  “JaRkovu”.

Foto: A. K./ATAImages

“Bagovala” je premijerka i za skupštinskom govornicom, kada je govorila o energetskom sistemu za koji je htela da kaže da je “kolabirao”.

“Samo bi nam srušio sistem, pokidao mrežu i sve bi kolaboriralo.. kolaboriral… ko-la-bo-ril.. kolaps… kolabiralo”, iščupala se nekako premijerka uz pomoć saradnika, koji su joj dobacili “kolaps”.

Osim jezičkih zavrzlama, premijerka je “brkala” i termine, pa tako nije znala razliku između “rada na neodređeno” i zaposlenja “za stalno”, kada je u Skupštini govorila o zapošljavanju prosvetnih radnika.

Ona je rekla da je preko 17.000 nastavnika “prevedeno sa neodređenog u stalni radni odnos” i to ponovila nekoliko puta, te se obratila opoziciji rečima “vi ste ih držali na neodređeno, a mi smo ih zaposlili za stalno”.

Toma Mona – “Parabole” i “obronci grada”

U lapsusima političari često pokazuju i elemntarno nepoznavanje termina koje koriste. Apsolutni hit u tome je Tomislav Momirović koji je govoreći o izgradnji metroa spomenuo “obronke grada”, umesto “obod”.

Onda je dodao da će pokušati da napravi “jednu parabolu”, verovatno misleći na “paralelu”. Do ovog lapsusa možda ne bi ni došlo, da je Momirović umesto reči “paralela” jednostavno izabrao da kaže “poređenje”.

Tomislav Momirović Foto: TANJUG/ ÐORÐE KRSTIĆ

Čuvena je i njegova izjava kada je za most u Ovčar Banji, umesto da kaže da mora da se “rehabilituje”, rekao “reKabilituje”.

Zasmejao je javnost i kada je umesto “železnice”, rekao “železničice”.

Šapić – hodajući lapsus majstor i apsolutni šampion ove kategorije

Odlazeći gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić je, slobodno možemo da kažemo “hodajući lapsus“ i šampion ove kategorije. Iako je delovalo nemogućim, bivši vaterpolista je svojim nesmotrenim izjavama „pobedio“ i dugogodišnjeg kralja lapsusa, Zorana Babića. Šapićevi biseri se godinama prepričavaju, a toliko ih je da je “zaslužio” poseban tekst.

Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ BEOINFO

Ovde podsećamo samo na neke, koji su nas nasmejali do suza.

Za Namibiju je rekao “Nambija”, urna za posmrtne ostatke, za njega je “urMa”, drveće se “oBrezuje”, a smeće odlaže u “đubrijere”.

Poznatog reditelja Stenlija Kjubrika, nazvao je “Kjubik”, rekao je i da je “magAstrirao”, a nedavno je zapanjio ceo region kada je izjavio da mu je vlast omogućila da “penetrira u sve građane”.

Još pamtimo “Mortadelu” i “telepromtovanje”

Nekadašnji predsednik Skupštine Srbije Igor Bečić (SNS) italijanskog predsednika Serđa Matadelu, nazvao je “Đorđo Mortadela”, a u raspravi sa opozicionim poslanicima rekao da će pogledati “sinEopsis”.

Bratislav Gašić se gostujući na jednoj televiziji požalio kako ne može da se “telepromtuje” iz Kruševca, a ministarka Irena Vujović je opštinu Kovin prekrstila u “opštinu Kovid”.

Dragan Marković Palma je u Dubaiju video “najveću zgradu u Evropi”, a Vladimir Đukanović je pričao o “dvomesečniku”, časopisu za koji je detaljnije objasnio da izlazi “na svake dve nedelje”.

Aktuelni direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević, svojevremeno je, kada je bio ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, izjavio da ministarstvo brine o ljudima koji su zbog posledica rata “ostali bez određenih genitalija”, a takođe je rekao i da je po obrazovanju “finansista”.

Lapsusi se, svakako, svima nama ponekad omaknu, ali bi ljudi koji obavljaju javne funkcije, ipak trebalo da vode računa o svom izražavanju. Pogotovo, što je očigledno da u pojedinim slučajevima, nije reč o slučajnim greškama, već o neznanju.

BONUS VIDEO: Od „Kjubika“ do „penetracije“ –  blamovi Aleksandra Šapića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare