Ana Brnabić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Tokom jedne od poslednjih predsedničkih debata, Donald Tramp napravio je nekoliko lapsusa, te je navodno rekao da je Evropa zemlja, a ne kontinent. Ovakav ispad do suza je nasmejao glumicu Sofi Tarner koja se putem društvenih mreža podsmevala aktuelnom predsedniku SAD.

Ovo nije prvi put da Tramp, najjednostavnije rečeno, izgovara gluposti.

PROČITAJTE JOŠ

Američki predsednik je na konferenciji za medije u Beloj kući pre nekoliko meseci konstatovao da dezinficijensi ubijaju koronavirus u jednom minutu, pa je upitao zdravstvene stručnjake u Kriznom štabu „postoji li način da se učini nešto tako, da se ubrizga dezinficijens?“.

Kazao kako to treba da se proveri s lekarima, ali da to njemu „zvuči zanimljivo“.

Lekari, zdravstveni stručnjaci i proizvođači sredstva za čišćenje su nakon te izjave pozvali ljude da ne piju i ne ubrizgavaju sredstva za čišćenje.

Tramp je naknadno rekao da je njegova izjava sarkazam, a Bela kuća objavila je da su predsednikove reči izvučene iz konteksta i poručila ljudima da ne čine ništa bez saveta lekara.

Sofi Tarner Foto: Instagram/sophiet

Gore pomenuta holivudska zvezda, međutim, bila bi zaprepašćena kada bi znala kakve banalne i apsurdne rečenice izgovaraju srpski političari prilikom svojih gostovanja u emisijama – jer su debate poslednjih godina postale nemoguća misija.

Jedan od najnovijih primera je, recimo, premijerka i mandatarka Vlade Ana Brnabić, koja je izjavila pre dve nedelje da odliv mozgova može biti i pozitivna stvar.

“Nama nije problem, i nije problem nijednoj zemlji, kada pričamo o odlivu mozgova je sam odliv mozgova. To može da bude i dobro za jednu zemlju. Dok god vi uspete kao zemlja da taj odliv mozgova pređe u cirkulaciju mozgova”, rekla je premijerka.

Da Srbija prednjači u odlivu mozgova – termin koji se koristi za napuštanje obrazovanih i stručnih kadrova iz zemlje – dobro je poznata činjenica: troškovi odlaska mladih koštaju državu i do 1,2 milijarde evra godišnje, pokazalo je istraživanje “Troškovi emigracije mladih iz Srbije”, koje je sproveo Institut za razvoj i inovacije (IRI), uz podršku Vestminster fondacije za demokratiju, objavljeno je prošle godine.

Cirkulacija mozgova koju premijerka pominje do sada nije korišćeno kao termin u široj javnosti. Nije do kraja jasno kako se konkretno definiše.

Ovakav, možemo ga nazvati lapsus, nije nepoznanica premijerki.

„Nisu svi ljudi koji su pozitivni na kovid preminuli od kovida 19. Evo daću vam samo jedan banalan primer za vaše građane da razumeju… Ovaj, odem ja, imam recimo simptome, odem u kovid ambulantu, testiram se, imam nalaz – pozitivan. Imam komplikacije, krenem na Infektivnu kliniku, kako dobijem nalaz pozitivan, upisujem kovid, upisuju me dakle u laboratoriji me upisuju u kovid 19 bazu podataka. Krenem na Infektivnu kliniku da me prime ili „Dragiša Mišović“ i udari me autobus. Poginem! I ja sam naravno preminula u toj bazi podataka. Mislite da treba da se bol… brojim kao da sam preminula od kovida 19? I takvih ima iks ipsilon slučajeva“, rekla je svojevremeno Brnabić.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)