Kriminalni klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića imao je svoje veze i kontakte koji su sezali do samog vrha MUP, ali i države, a još jedan od pokazatelj toga je govor pripadnika Žandarmerije Nenada Vučkovića Vučko tokom sastanka s huliganima. Vučković je proteklih godina dovođen u vezu s klanom Belivuk, a on je samo jedan u niz službenika u MUP koji su "uhvaćeni" u kriminalu.

KRIK je u velikom tekstu o povezanosti Nenada Vučkovića Vučka sa kriminalnim klanovima u Srbiji otkrio da je pomenuti žandarm rukovodio huliganima nakon što je ubijen vođa „Janjičara“ Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, kao i da je sarađivao sa Veljkom Belivukom, kome se sudi za sedam likvidacija.

Pročitajte još:

Tako je podsetio na komunikaciju koju je Vučković imao sa Belivukom, a koju je pre izvesnog vremena objavio NIN.

Nenad Vučković Vučko Foto:Vojska srbije/Darimir Banda

„Ja znam to. Zna ona (Hrkalović). Zna šef naš. Zna glavni šef. Ali nema dana da mi neko pet puta ne kaže od njih da te držim pod kontrolom da ne uradiš ništa. I moraš da se sabereš. Polako“, rekao je Vučković Belivuku kada mu je ovaj saopštio da je spreman da preuzme grupu.

Vučković nije jedini „prljavi“ državni službenik za koga se saznalo da je bio u službi kriminalnog klana koji je mleo ljudi i na najbrutalnije načine uklanjao svoju konkurenciju.

Božidar Stolić

Ne treba zanemariti da je još jedan službenik pomagao klanu Veljka Belivuka. Reč je o Božidaru Stoliću kome se zbog toga sudilo za trgovinu uticajem.

Božidar Stolić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

On je pred Specijalnim sudom osuđen na dve godine zatvora za to što je iskoristio službeni položaj inspektora SBPOK-a kako bi sebi pribavio imovinsku korist od 500 evra kada je pripadnicima klana Veljka Belivuka odavao informacije koje nisu smeli dobiti. On je u više navrata vršio provere, a onda je te informacije prenosio Filipu Golubovića koji ih je dalje distribuirao klanu.

Apelacioni sud u Beogradu poništio presudu je suspendovanom inspektoru Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOК) MUP-a Božidaru Stoliću i naložio novo suđenje.

Goran Papić

Još jedan službenik je optuživan za saradnju s klanom. Reč je o bivšem zameniku načelnika SBPOK Goranu Papiću, koji trenutno trenutno služi svoju zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog trgovine uticajem jer je urgirao da se Marku Miljkoviću vrati blinidirani automobil koji mu je oduzet radi provere, koja nije izvršena za to vreme.

Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Protiv njega se vodi još jedan postupak pred Višim sudom u Beograd, gde je optužen za isto krivično delo kao i Stolić, odnosno trgovinu uticajem. Optužen je da je vršio pritisak da se na slobodu pusti Nikola Kljukovnica koji je osumnjičen da je prodavao drogu i da se protiv njega obustavi istražni postupak.

Ilija Milačić

Iako nije imao nikakve direktne veze sa klanom Belivuk-Miljković, bivši načelnik UKP Beograd i osoba koja je najkraće bila na toj funkciji u istoriji, osumnjičen je da je jednom režimskom tabloidu odavao službene informacije.

Foto: Printscreen/YouTube/TVStudioB

Zbog kršenja zakona, Milačić je priveden. U njegovom slučaju suđenja nije bilo, Milačić se ekspresno nagodio sa tužilaštvom, priznao krivicu, napravljen je sporazum o priznanju krivice koji je sud aminovao i osuđen je na 7 meseci kućnog zatvora.

Dijana, Šušnjić i Bagzi

U toku je suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović, a pored nje na optužnici nalaze Dejan Milenković i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Hrkalovićeva tereti se da je uticala na svoje kolege i podređene u policiji u više slučaja – jedan se tiče osuđivanog kriminalca Darka Eleza, dok se drugi odnosi na dostavljanje izveštaja sa telefona Veljka Belivuka nakon ubistva Vlastimira Miloševića u centru Beograda. Bila je prisutna i na skaj aplikaciji pod raznim nadimcima.

Bila je desna ruka Nebojše Stefanovića, ali kada je uhapšena došlo je do njihovog raskola i njih dvoje su postali zakleti neprijatelji koji su se sukobljavali na u medijima.

Sa druge strane, bivši načelnik službe za specijalne istražne metode Milenković, poznatiji kao Bagzi, osumnjičen je da je nakon ubistva na šinama koristio telefone Veljka Belivuka koji su tada bili zaplenjeni, po nalogu Hrkalović, a sve kako bi zaštitio Velju Nevolju. Iako je na početku tvrdio da je samo slušao naređenja Hrkalovićeve, kasnije je promenio svoj iskaz i rekao da je sve rađeno po naređenjima Nebojše Stefanovića.

Novak Nedić

Generalni sekretar u Vladi Srbije, Novak Nedić, samo je još jedna u nizu ličnosti koja je povezana sa kriminalnim miljeom u Srbiji. Proteklih godina dovodio se u vezu sa navijačima Partizana, o čemu svedoči i beleška koju je ranije objavio NIN.

Novak Nedić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nedeljnik NIN prošle godine došao u posed službene beleške policije od 11. oktobra 2018, koja pokazuje kako je Nedić štitio tu kriminalnu grupu. Sudeći prema tom dokumentu, hapšenje huligana, među kojima su bili i pripadnici navijačke grupe Janjičari koju je predvodio Belivuk, a koji su upali i demolirali klub Komitet, sprečio je upravo generalni sekretar Vlade.

Nedić se s vlasnikom kluba, kako je on ispričao, sastao u Klubu poslanika, gde mu je rekao da problem koji je imao sa navijačima Partizana treba da reši dogovorom, a ne preko policije.